Να διατηρήσουμε τη δυναμική του ελληνικού τουρισμού

01-12-18 | ΠΡΟΣΩΠΑ

Την ανάγκη διατήρησης της δυναμικής του ελληνικού τουρισμού και τα επόμενα χρόνια με τη στενή συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα επεσήμανε ο Πρόεδρος της ΟΚΕ και Γενικός Γραμματέας του ΣΕΤΕ,  κ. Γιώργος Βερνίκος συμμετέχοντας σε πάνελ στο πλαίσιο του Φόρουμ «Ελληνικός Τουρισμός, μια εθνική υπόθεση».

Ο κ. Βερνίκος σημείωσε ότι το ελληνικό κράτος οφείλει να διαμορφώσει ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον για τη στήριξη των εγχώριων εταιρειών και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Από την πλευρά τους, οι τουριστικές επιχειρήσεις πρέπει να συνεχίσουν να παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες τόσο στους Έλληνες όσο και στους ξένους επισκέπτες μας. Η συνεργασία λοιπόν, αποτελεί μία αυτονόητη προϋπόθεση για να δούμε καλύτερες ημέρες στον τουρισμό.

Σε σχέση με τη φετινή τουριστική χρονιά τόνισε, μεταξύ άλλων ότι κλείνει με θετικό πρόσημο σε επίπεδο αφίξεων και εσόδων. Ωστόσο,  υπογράμμισε ότι αν θέλουμε να δούμε τη συνολική εικόνα της πορείας του ελληνικού τουρισμού, θα πρέπει να εξετάσουμε και μία σειρά άλλων ποιοτικών στοιχείων, όπως η μέση κατά κεφαλή δαπάνη ανά ταξίδι ή η μέση διάρκεια παραμονής,  τα οποία τα τελευταία χρόνια παρουσίασαν κάμψη και δεν κατάφεραν να καλύψουν τις απώλειες κατά τη φετινή σεζόν.

Σε ότι αφορά την υπερφορολόγηση σημείωσε ότι επηρεάζει συνολικά τον τουριστικό τομέα, όπως τα ξενοδοχεία, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα, τις μεταφορές αλλά  και τον χώρο του θαλάσσιου τουρισμού. Ο ΣΕΤΕ έχει προτείνει να ληφθούν αποφάσεις στην κατεύθυνση της μείωσης της φορολογίας, για το σύνολο των κλάδων της τουριστικής οικονομίας. Μία τέτοια εξέλιξη, θα βοηθήσει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος έναντι άλλων χωρών, ενώ θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την εξασφάλιση κεφαλαίων, τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την υλοποίηση νέων επενδύσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Βερνίκο, πέραν των πρωτοβουλιών που πρέπει να αναληφθούν για τον τουρισμό, είναι αναγκαίο να υιοθετηθεί ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο συνολικά για τη χώρα. Η ΟΚΕ παρουσίασε το Φεβρουάριο την κοινή συμφωνία των παραγωγικών τάξεων και της Κοινωνίας των Πολιτών για το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο. Το σχέδιο αυτό παραδόθηκε σε όλα τα πολιτικά κόμματα, τα οποία βέβαια έχουν τα δικά τους επεξεργασμένα σχέδια δημόσιας δράσης και πολιτικών προτεραιοτήτων. Οι κεντρικοί αναπτυξιακοί στόχοι και οι βασικοί άξονες παρέμβασης έχουν βρει ευρεία αποδοχή.  Η ενίσχυση του εγχώριου παραγωγικού δυναμικού με έμφαση στους κλάδους της οικονομίας με συγκριτικό πλεονέκτημα και η προώθηση των συνεργασιών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με δημιουργία εσωτερικών αλυσίδων αξίας και συστάσεων επιχειρήσεων, αποτελεί βασικό άξονα του εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου.  Είναι απαραίτητο να υπάρχει εξειδίκευση σε επίπεδο Περιφερειών και τοπικών κοινωνιών.

διαβάστε ακόμα

Ο συναυλιακός τουρισμός απογειώνει δαπάνες και ζήτηση για διεθνή ταξίδια – «Κλειδί» οι νεότερες γενιές ταξιδιωτών
Τέλος οι Ινσταγκραμικές φωτογραφίες – Οι ταξιδιώτες επιζητούν αληθινές εικόνες ξεκούραστων διακοπών
Πάνω από τις μισές ταξιδιωτικές εταιρίες σχεδιάζουν να επενδύσουν στην A.I.
Τουρισμός | Αυξάνονται οι πρώιμες κρατήσεις για το 2025- Πρώτοι οι Βρετανοί στις κρατήσεις για το α' τρίμηνο
Διευθυντές Ξενοδοχείων Κρήτης | Σεμινάριο για την προστασία των ξενοδοχείων από τρομοκρατική επίθεση ή φυσική καταστροφή
Συνεργασία κοινού κωδικού των Aegean Airlines και Saudia
ASTERIA: Αναβιώνει ο θρυλικός προορισμός της Αθηναϊκής Ριβιέρας
«Απόβαση» 100.000 επισκεπτών το Πάσχα στην Κρήτη
Νέος νόμος για μουσική στα ξενοδοχεία: Εταιρεία παροχής μουσικής παρέχει ελληνική & ξένη μουσική σύμφωνα με την ποσόστωση που απαιτείται
Air France | Η Καλαμάτα νέος προορισμός το καλοκαίρι