Ο Τούρκος κροίσος, με παρουσία στην Ελλάδα, πουλάει πολυτελή ξενοδοχεία

15-10-18 | ΠΡΟΣΩΠΑ

O τούρκος κροίσος Ferit Sahenk, ιδιοκτήτης της Dogus Holding AS, που έχει έντονη παρουσία και στον ελληνικό τουρισμό, αναζητά αγοραστές για πολυτελή ξενοδοχεία στη νότια Ευρώπη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η εταιρία Dogus μαζί με την εταιρία TΕΜΕΣ της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου αγόρασαν το Hilton Αθηνών. Η τουρκική εταιρεία έχει εδώ και χρόνια παρουσία στο ελληνικό γιότινγκ και σε μαρίνες.

O όμιλος Dogus βρίσκεται στη διααδικασία αναδιάρθρωσης χρεών και συζητά με δυνητικούς αγοραστές για τα ξενοδοχεία Villa Dubrovnik, Villa Magna στη Μαδρίτη και Aldrovandi Villa Borghese Hotel στη Ρώμη.

Είναι πιθανό τα ξενοδοχεία αυτά, τα οποία ανήκαν σε πλούσιες οικογένειες, να πωληθούν ξεχωριστά και όχι ως ενιαίο χαρτοφυλάκιο. Πιθανοί αγοραστές είναι πλούσιοι ιδιώτες από την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ασία και τη Μ. Ανατολή, αναφέρει το ρεπορτάζ του Bloomberg.

Η εταιρία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αναζητά επίσης αγοραστές για το Grand Hyatt στην Κωνσταντινούπολη

Οι επενδυτές πάντως παρακολουθούν στενά τις τουρκικές εταιρίες εξαιτίας ανησυχιών για τη συνέχιση της πρόσβασής τους σε διεθνή χρηματοδότηση μετά την πτώση της ισοτιμίας του νομίσματος.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της S&P, η Dogus διαθέτει λεπτομερές σχέδιο πώλησης μέρους της ακίνητης περιουσίας της έναντι συνολικού ποσού 500 εκατ. ευρώ το 2019. Σημειώνουν δε οτι τα περισσότερα από τα περιουσιακά στοιχεία βρίσκονται εκτός Τουρκίας.

Ο κ. Sahenk, που κάποτε ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Τουρκία, έκανε μεγάλες επενδύσεις σε ξενοδοχεία, μαρίνες και εστιατόρια, μετά την πώληση του 31% στην Turkiye Garanti Bankasi AS έναντι 5,5 δισ. δολαρίων. 

Σε μια από τις προσπάθειες μείωσης χρεών της, η Dogus νωρίτερα μέσα στο 2018 πούλησε το 17% της d.ream International BV, ιδιοκτήτρια brand εστιατορίων όπως τα Azumi και Nusr-Et, έναντι 200 εκατ. δολαρίων στην επενδυτική εταιρία της Σιγκαπούρης, Temasek Holdings Pte και την Metric Capital Partners LLP με έδρα στο Λονδίνο.

Η Dogus με έδρα στην Κωνσταντινούπολη, φέτος εκποίησε περιουσιακά της στοιχεία ύψους 313 εκατ. ευρώ, έναντι του χρέους των 73 εκατ. ευρώ τον επόμενο χρόνο και 253 εκατ. ευρώ τα επόμενα 2 χρόνια, επισημαίνει η S&P.

Επίσης, η Dogus πούλησε το μερίδιό της στην κοινοπραξία για την κατασκευή εμπορικού κέντρου στη Σμύρνη, στο συνεργάτη της Orjin Group. 

διαβάστε ακόμα

«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ