Πιστοποίηση των τουριστικών υποδομών σημαίνει αναβάθμιση της ποιότητας

04-10-16 | ΠΡΟΣΩΠΑ

H πιστοποίηση αποτελεί όπλο στην εθνική προσπάθεια για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και του επιχειρηματικού κλίματος, ιδιαίτερα μάλιστα στον τουριστικό τομέα όπου ο ανταγωνισμός είναι παγκόσμιος και οι «πελάτες» μας είναι αυστηροί κριτές, τονίζει σε συνέντευξή του στο Tornos News ο Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής της TÜV AUSTRIA HELLAS κ.Ιωάννης Καλλιάς.

Ο κ.Καλλιάς υπογραμμίζει ότι η πιστοποιημένη κατάταξη των ξενοδοχείων και των ενοικιαζομένων δωματίων σε κατηγορίες αστέρων και κλειδιών, όσο και των επιχειρήσεων εστίασης, εμπορικών μαγαζιών και άλλων, που διαμορφώνουν την τουριστική μας υποδομή, είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική, καθώς θα βελτιώσει ακόμα περισσότερο την εικόνα του ελληνικού τουρισμού στα μάτια της διεθνούς αγοράς.

Διαβάστε την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη του κ.Καλλιά...

-Ποια είναι η εικόνα του κλάδου της πιστοποίησης συνολικά και πως η πιστοποίηση μπορεί να συνεφέρει στην οικονομική ανάπτυξη;

-Η πιστοποίηση είναι πια απαραίτητο στοιχείο για κάθε επιχείρηση ή επαγγελματία που στοχεύει σε ένα καλύτερο μέλλον, συνεπώς και για την ίδια τη χώρα. Μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία περνά ουσιαστικά ο εκσυγχρονισμός του παραγωγικού μοντέλου που όλοι επιζητούμε ώστε να δημιουργηθούν πραγματικές συνθήκες ανάπτυξης, ακόμα και στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία. Η πιστοποίηση μέσω των διεθνών προτύπων σημαίνει στην πραγματικότητα αναβάθμιση της ποιότητας, μεγαλύτερη ασφάλεια, λιγότερη γραφειοκρατία, περισσότερη διαφάνεια, αλλά και αποτελεσματικότερη προστασία του περιβάλλοντος. Σε κάθε περίπτωση η πιστοποίηση αποτελεί όπλο στην εθνική προσπάθεια για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και του επιχειρηματικού κλίματος, ιδιαίτερα μάλιστα στον τουριστικό τομέα όπου ο ανταγωνισμός είναι παγκόσμιος και οι «πελάτες» μας είναι αυστηροί κριτές. Ίσως η αγορά αλλά και το κράτος, δεν έχουν ακόμα πλήρως συνειδητοποιήσει την αξία και τη δυναμική του όπλου που διαθέτουν κι ακόμα δεν έχουν πλήρως αξιοποιήσει σε πολλούς τομείς.

- Ένας από αυτούς τους τομείς είναι και ο τουρισμός;

-Ασφαλώς και είναι. Ο τουρισμός αποτελεί κατά το κοινώς λεγόμενο τη «βαριά μας βιομηχανία». Είναι και θα είναι καταλύτης για την ανάπτυξη της χώρας και για την έξοδο από την οικονομική δίνη που σήμερα βρισκόμαστε. Και το πλαίσιο που ήδη υπάρχει για την Κατάταξη των Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων και Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων σε κατηγορίες Αστέρων και Κλειδιών αποτελεί βήμα προς τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των υπηρεσιών του κλάδου. Μια γρήγορη πρόοδος στην συγκεκριμένη διαδικασία είναι σε θέση να βελτιώσει ακόμα περισσότερο την εικόνα του ελληνικού τουρισμού στα μάτια της διεθνούς αγοράς. Είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικό να καταλάβουν όλοι, ότι ελληνικός τουρισμός δεν είναι μόνο τα ξενοδοχεία ή τα καταλύματα αλλά και οι επιχειρήσεις εστίασης, τα εμπορικά μαγαζιά και πολλά ακόμα που συναποτελούν την τουριστική μας υποδομή. Η ανάγκη αναβάθμισης των υπηρεσιών που παρέχουμε σε όλη μας την τουριστική υποδομή είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική. Και σε αυτήν την προσπάθεια, η πιστοποίηση από διεθνώς αναγνωρισμένους φορείς πιστοποίησης διαδραματίζει έναν ιδιαίτερα σημαντικό, κομβικό θα έλεγα, ρόλο.

-Η νομοθεσία για την κατάταξη των τουριστικών καταλυμάτων σε αστέρια και κλειδιά έχει αλλάξει, ποιο είναι το νέο πλαίσιο, πόσο σημαντικές αλλαγές αναμένονται και πόσο το έχει αυτό αντιληφθεί η αγορά;

-Από την 1η Ιανουαρίου τους 2015 έχει ήδη τεθεί σε ισχύ το νέο νομοθετικό πλαίσιο για το σύστημα κατάταξης τουριστικών μονάδων. Παρότι όμως το πλαίσιο υπάρχει, διαπιστώνουμε μια αδράνεια των τουριστικών επιχειρήσεων γύρω από το θέμα αλλά και μια έλλειψη εγρήγορσης σχετικά με το θέμα από το κράτος, παρά το γεγονός ότι όλα τα τουριστικά καταλύματα θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία κατάταξής τους μέχρι το τέλος του 2017. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 2% του συνολικού αριθμού των τουριστικών καταλυμάτων έχει εκπληρώσει τις απαιτήσεις της νέας νομοθεσίας και υπάρχει ακόμη μια μόλις θερινή σεζόν και μόνο δύο χειμερινές σεζόν ώστε να εκπνεύσει ο χρόνος.   

Είναι λάθος να αντιμετωπιστεί από όλους η συγκεκριμένη υποχρέωση ως ένα εισπρακτικό μέτρο ή μια ακόμα τυπική διαδικασία. Δεν θα πρέπει οι επιχειρηματίες και οι επαγγελματίες του κλάδου να το δουν ως μια «αγγαρεία». Αντιθέτως αποτελεί ιδανική ευκαιρία για την επιβεβαίωση και επιβράβευση της ποιότητας των τουριστικών καταλυμάτων της χώρας και για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό τους. Η διαδικασία μπορεί να δώσει κίνητρο και να μεταβληθεί σε εργαλείο βελτίωσης και αναβάθμισης των υπηρεσιών τους. Παράλληλα, η επιτυχής ολοκλήρωση μιας τέτοιας διαδικασίας θα προσδώσει υψηλή προστιθέμενη αξία στο τουριστικό μας «προϊόν» και αυτό είναι σημαντικό να προβληθεί στη συνέχεια κι από τον ίδιο τον κλάδο. Μπορεί δηλαδή να αξιοποιηθεί πέρα από τα υπόλοιπα και ως εργαλείο marketing για τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Είναι αλήθεια ότι η νέα νομοθεσία για την διαδικασία της κατάταξης των τουριστικών καταλυμάτων σε κατηγορίες αστέρων και κλειδιών, προβλέπει χρονικές δεσμεύσεις αρκετά απαιτητικές ενώ απαιτητικές είναι και οι προδιαγραφές για κάθε κατηγορία καταλύματος. Για αυτό ακριβώς θέλω να επισημάνω την ανάγκη ενεργοποίησης των επιχειρήσεων του κλάδου ώστε εγκαίρως να προετοιμαστούν. 

-Η TÜV AUSTRIA HELLAS τι δραστηριότητα παρουσιάζει στο συγκεκριμένο κομμάτι υπηρεσιών; 

-Η TÜV AUSTRIA HELLAS , έχει κι εδώ δυναμική συμμετοχή, με το κύρος, την τεχνογνωσία αλλά και την εμπειρία της να αποτελούν σφραγίδα ποιότητας και ασφάλειας.  Ως πρωτοπόρος στον χώρο των επιθεωρήσεων και πιστοποιήσεων, είναι από τους πρώτους φορείς που διαπιστεύτηκε από το Εθνικό Συµβούλιο Διαπίστευσης (Αρ. Πιστ. Ε.ΣΥ.Δ.:49-5) για  τις  υπηρεσίες  Κατάταξης Ξενοδοχειακών  Επιχειρήσεων  και  Επιχειρήσεων  Ενοικιαζόµενων-Επιπλωµένων  Δωµατίων-Διαµερισµάτων σε Κατηγορίες Αστέρων και Κλειδιών και  καταχωρήθηκε  ως Αναγνωρισµένος Φορέας στο  Διαδικτυακό  Μητρώο Φορέων του Ξενοδοχειακού Επιµελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) για τη διενέργεια επιθεωρήσεων Κατάταξης  Καταλυµάτων.

Παράλληλα, ως ηγέτης του χώρου της πιστοποίησης, χαράσσει στρατηγική διαφοροποίησης, τόσο μεταξύ των επιχειρήσεων καταλυμάτων, όσο και μεταξύ των φορέων ελέγχου σχεδιάζοντας και κατοχυρώνοντας «Ειδικό Σήμα (logo) Αξιολόγησης» το οποίο αποδίδεται (προαιρετικά) με την επιτυχή ολοκλήρωση των ελέγχων της. 

Η TÜV AUSTRIA HELLAS, έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ολοκληρωµένες  λύσεις παρέχοντας  διαπιστευµένες  υπηρεσίες  ελέγχου και πιστοποίησης  σε  Επιχειρήσεις  του  τουριστικού  χώρου και  µεγάλες  τουριστικές  µονάδες,  οι  οποίες  περιλαµβάνουν τα πρότυπα ISO 9001 (Ποιότητα), ISO 22000 (Ασφάλεια τροφίμων-Κουζίνες και Εστίαση), ISO 14001 (Περιβάλλον), OHSAS 18001 (Υγεία και Ασφάλεια), ISO 50001 (Ενεργειακή διαχείριση), Βιολογική  Γεωργία, καθώς και ελέγχους συµµόρφωσης σε ανελκυστήρες, ανυψωτικά µηχανήµατα, εξοπλισµό υπό πίεση, ηλεκτρολογικό εξοπλισµό, πισίνες, υδάτινα πάρκα, παιδότοπους και παιδικές χαρές, που βρίσκονται  εγκατεστηµένα σε ξενοδοχεία και τουριστικές εγκαταστάσεις σε όλη την Ελλάδα.

Πλέον των ανωτέρω, η TÜV AUSTRIA HELLAS, τοποθετώντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο, υποστηρίζει καθολικά κάθε ανάγκη επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου παρέχοντας ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων και διαρκούς επιμόρφωσης μέσω της TÜV AUSTRIA ACADEMY αλλά και μέσω πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων πλήθους ειδικοτήτων τουριστικής κατεύθυνσης. Συμπληρωματικά, αναπτύσσει Ιδιωτικά Σχήματα Πιστοποίησης που μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα διαφοροποίησης των τουριστικών επιχειρήσεων από τον ανταγωνισμό (ενδεικτικά αναφέρεται η ασφάλεια θαλάσσιων σπορ μέσω Ιδιωτικού Προτύπου Πιστοποίησης σε συνεργασία με τη Safe Water Sports για Επιχειρήσεις Εκμίσθωσης Θαλάσσιων Σπορ ΕΕΘΣ).

Διαθέτει δε, σημαντικότατη εμπειρία και τεχνογνωσία έχοντας να  επιδείξει πληθώρα  πιστοποιήσεων  και  υπηρεσιών σε  σηµαντικές  ξενοδοχειακές µονάδες και αλυσίδες σε όλη την Ελλάδα καθώς και σε χώρες της ΝΑ Ευρώπης και Μέσης  Ανατολής όπου διαθέτει θυγατρικές εταιρείες και παραρτήµατα. Παράλληλα,  το δίκτυο συνεργατών μας µε την εξέχουσα τεχνογνωσία και συσσωρευµένη εµπειρία του, μας δίνει μεγάλη αυτοπεποίθηση και αποτελεί ένα από τα βασικά ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα. 

-Τι οφέλη μπορεί να έχει η διαδικασία αυτή για τον τουρισμό μας;

- Η νέα αυτή κατάσταση που διαμορφώνεται για τον ελληνικό τουρισμό προσφέρει κατά βάση στον τουριστικό κλάδο κατά τεκμήριο, προστιθέμενη αξία. Άλλωστε, πρόκειται για ένα κλάδο που όλοι συνομολογούμε ότι η οικονομία της χώρας τον χρειάζεται υγιή, δυναμικό και επιτυχημένο. Δίνεται η δυνατότητα στο ελληνικό τουριστικό επιχειρηματικό γίγνεσθαι, να ανανεώσει, να εκσυγχρονίσει και εν τέλει να αναβαθμίσει το ελληνικό τουριστικό προϊόν μέσα από τη συστηματική προσέγγιση που παρέχουν καταγεγραμμένες προδιαγραφές και πρότυπα. 

Όσο λοιπόν η κουλτούρα των επιχειρήσεων αλλά και των καταναλωτών εξελίσσεται προσαρμοζόμενη σε νέες συνθήκες και απαιτήσεις τόσο η πιστοποίηση παύει να αποτελεί διεκπεραίωση και τυπική υποχρέωση που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προβλέπεται και από το νόμο και μετατρέπεται σε αναπτυξιακό όπλο. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η αξιοπιστία και εγκυρότητα του τουριστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Ενώ μέσα από αυτή τη διαδικασία, που αποτελεί σαφώς πρόοδο, θα επιτευχθεί η διαρκής βελτίωση της θέσης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος στον διεθνή χάρτη, με όλες τις προεκτάσεις που κάτι τέτοιο μπορεί να έχει, ενισχύοντας και υποβοηθώντας την προσπάθεια όλων μας για την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας μας.

 

 

 

 

 

διαβάστε ακόμα

Ν.Χαρδαλιάς | Τουρισμός πολυτελείας: Συνεργασία της Αθήνας- Αττικής με το Ντουμπάι
Εορταστικό χωριό το Πεδίο του Άρεως από τα ερχόμενα Χριστούγεννα
Ευρωπαϊκός τουρισμός 2024 | Ποια σύννεφα σκιάζουν την ανάκαμψη - ETC: +14,3% οι ταξιδιωτικές δαπάνες
Φεστιβάλ Comic Con στη Θεσσαλονίκη
12ος Ποδηλατικός Γύρος Πεδιάδας
21η Ιππική Συνάντηση Μεσσαράς στο Ηράκλειο Κρήτης
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τραμπολίνο στην Αμαλιάδα
Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) | Η Ελλάδα υποδέχεται πανέτοιμη τους τουρίστες
Η Χαβάη ψήφισε νόμο για τον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων
Ο τουρισμός εισέφερε 215 δισ. ευρώ στην οικονομία της Ιταλίας το 2023