To κυνήγι της ασφάλειας καταδίκη για την καινοτομία στα ξενοδοχεία της Ευρώπης

15-01-16 | ΠΡΟΣΩΠΑ

H ευρωπαϊκή ξενοδοχειακή βιομηχανία χρειάζεται να πάρει ξανά τον έλεγχο της καινοτομίας στα χέρια της, αποφεύγοντας να μιμηθεί τα μοντέλα της Αμερικής τα οποία έχουν ήδη δοκιμαστεί σε μια δυναμική αγορά. 

Αυτό επισημαίνει σε άρθρο του o Georges Panayotis, πρόεδρος της MKG Consulting, σε άρθρο του στο hospitality-on με τίτλο "Η καινοτομία είναι ένας προσεκτικός χορός μεταξύ της αποτυχίας και της τόλμης".

Όπως αναφέρει, αυτή τη στιγμή υπάρχει μια νέα αυθεντική προσέγγιση που κάνει τα πρώτα της βήματα στα ξενοδοχεία της Ολλανδίας, του Βελγίου, της Γερμανίας και της Γαλλίας. Αυτά τα κόνσεπτ, που προέρχονται από την ευφυή παρατήρηση των νέων καταναλωτικών συνηθειών και αναγκών εξακολουθούν να βρίσκονται σε εμβρυική φάση. 

Τα πρότζεκτ αυτά, προειδοποιεί ο κ. Panayotis, χωρίς κεφάλαιο και χωρίς στήριξη, μπορεί εύκολα να αποτύχουν ή να απορροφηθούν από ξένους ομίλους με μεγάλα οράματα. 

Έτσι, αναρωτιέται, εάν οι δημόσιες δυνάμεις και οι επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να αναβιώσουν το επεκτατικό πνεύμα που κυριαρχούσε στις αρχές της βιομηχανικής εποχής, καθώς αυτό θα αποτελούσε μια εξαιρετική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί, να ανακτήσει δηλαδή η Ευρώπη τον έλεγχο στην καινοτομία. 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Panayotis, φέρνει ως παράδειγμα της υιοθέτησης μοντέλων από την Αμερική, τη γαλλική αποστολή στην έκθεση Consumer Electronics Show στο Λας Βέγκας, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη επιχειρήσεων start-ups που συμμετέχει στην έκθεση. Θα πρέπει να αναρωτηθούμε, αναφέρει, γιατί χρειάζεται να βγούμε έξω από τα σύνορα της χώρας για να εκθέσουμε τα προϊόντα μας και να πετύχουμε ανάπτυξη.

Η παλαιά οικονομία της Ευρώπης επιτρέπει την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων, όμως βιάζεται να τις καταπνίξει. Οι εταιρικές εγκαταστάσεις των μεγαθηρίων, ακριβώς όπως τα γιγάντια δέντρα στο δάσος, δρουν προληπτικά στην ανάπτυξη της φυσικής φωτοσύνθεσης των start-ups.

Τονίζει δε ότι τα επιχειρηματικά μυαλά έχουν παραλύσει από τις εναγώνιες προσπάθειές τους να παραμείνουμε αποξενωμένοι και να προστατεύσουμε τα κεκτημένα μας και αυτό είναι το εμπόδιο στο να ηγηθούμε στην επόμενη οικονομική επανάσταση. Έτσι, στο κυνήγι της ασφάλειας με κάθε κόστος, που είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των κοινωνιών που αποτυγχάνουν, το ρίσκο θεωρείται κίνδυνος και η αποτυχία αμαρτία. Αντίθετα, στις νέες οικονομίες ισχύει το αντίθετο.

 

Ποιός είναι ο Georges Panayotis και η MKG

*Ο Georges Panayotis είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MKG GROUP και προέρχεται από οικογένεια ξενοδόχων τριών γενεών. Στην ηλικία των 18 ετών άφησε την Ελλάδα για να σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες και να αποκτήσει το Μάστερ στο Μάνατζμεντ στο Γαλλικό Πανεπιστήμιο Paris Dauphine. Αφού ανέπτυξε συγκεκριμένα εργαλεία μάρκετινγκ στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, το 1986 αποφάσισε να ιδρύσει τη δική του εταιρία, την MKG Conseil, τη σημερινή MKG Group.

Μέσα σε 20 χρόνια, η εταιρία έχει γίνει ηγέτης στην Ευρώπη στις μελέτες και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες στην τουριστική βιομηχανία. Η εταιρία απασχολεί 100 εργαζομένους σε 4 τμήματα: μελέτες μάρκετινγκ, βάση δεδομένων, ποιοτικός έλεγχος και Τύπος. 

Ο Όμιλος MKG, με έδρα στη Γαλλία, κατέχει ηγετική θέση στην Ευρώπη στις μελέτες και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες στην τουριστική βιομηχανία. Η εταιρεία απασχολεί 100 εργαζομένους σε 4 τμήματα: μελέτες μάρκετινγκ, βάση δεδομένων, ποιοτικός έλεγχος και Τύπος, και έχει έντυπη και ηλεκτρονική παρουσία στα γαλλικά και στα αγγλικά:

Hospitality ON Web

Hospitality ON Magazine

Η εταιρεία συντέλεσε στην ανάπτυξη περισσότερων από 2.000 ξενοδοχείων στη Γαλλία και την Ευρώπη, διαθέτοντας γραφεία στο Παρίσι, την Κύπρο, το Λονδίνο και την Αθήνα.

Eίναι ιδρυτής των Βραβείων Worldwide Hospitality Awards και του Hotel Makers Forum, ενώ έχει συγγράψει άρθρα σε σχέση με ζητήματα Μάρκετινγκ και Operations των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Είναι επίσης, σύμβουλος σε τηλεοπτικά κανάλια, όπως το Bloomberg, και σε ραδιοφωνικά δικτυα.

διαβάστε ακόμα

Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»
Δήμος Αθηναίων: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων
Αγώνας ορεινού τρεξίματος Ανοπαία Ατραπός
Διεθνές Φεστιβάλ Αραδοσίβιων στην Ελασσόνα
Wyndham Hotels & Resorts: Ισχυρό α’ τρίμηνο με ρεκόρ νέων και υπό κατασκευή δωματίων
Πρώην δήμαρχος Βενετίας προς τουρίστες: «Μην πληρώνετε τον φόρο εισόδου στην πόλη»
Έρευνα | Τα καλύτερα και χειρότερα αεροδρόμια στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους χρήστες της Google