Οφέλη 114 δισ. ευρώ στην Ευρώπη από την πιο εύκολη visa

04-11-15 | ΠΡΟΣΩΠΑ

Συμβολή ύψους 114 δισ. ευρώ μέχρι το έτος 2020 μπορεί να έχει στην ευρωπαϊκή οικονομία η αλλαγή στον τρόπο έκδοσης visa, σύμφωνα με εκτιμήσεις που εξέφρασε μιλώντας στην WTM o πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τουρισμού (ETC), Peter de Wilde.

Όπως εξήγησε ο κ. Wilde, το καθεστώς έκδοσης visa ευθύνεται για την απώλεια μεριδίου της Ευρώπης στον παγκόσμιο τουρισμό και, όπως τόνισε, η Επιτροπή πιστεύει ότι η απελευθέρωση της έκδοσης visa είναι απαραίτητη προκειμένου η Ευρωπη να μπορέσει να μεγιστοποιήσει το μερίδιο αυτό μέσα στις επόμενες δεκαετίες. 

Εμείς μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό και να βελτιώσουμε την τουριστική ανταγωνιστικότητά μας, είπε. «Σε μια εποχή που η Ευρώπη χρειάζεται τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ειδικά για τους ανθρώπους νεαρής ηλικίας, οι πρωτοβουλίες στις πολιτικές που διέπουν τον τουρισμό μπορούν να έχουν ισχυρά επενδυτικά οφέλη και μαλιστα σε μικρό χρονικό πλαίσιο», τόνισε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τουρισμού εκτιμά ότι το καθεστώς έκδοσης visa στην Ευρώπη είναι ανάμεσα στα πιο περιοριστικά στον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία από τον ΠΟΤ.

Το 2014, περί το 56% των επισκεπτών που έφτασαν στην Ευρώπη, χρειάστηκαν visa. Οι επισκέπτες αυτοί, που προέρχονταν από μακρινούς προορισμούς, είναι πολύτιμοι γιατί τείνουν να έχουν μεγαλύτερη διαμονή και να δαπανούν περίσσότερα ανά ημέρα σε σχέση με τον μέσο επισκέπτη, είπε ο κ. Wilde.

Οι προτάσεις της Επιτροπής περιλαμβάνουν την απλοποίηση της διαδικασίας αιτήσεων, τη μείωση των χρεώσεων και την επιμήκυνσης της ισχύος των visa. Έτσι, εκτιμάται ότι σε ετήσια βάση μέχρι το 2020, οι αφίξεις στην Ευρώπη θα αυξάνονται κατά 3,4 εκατ., από 10 χώρες-στόχους.

Η ETC καλεί επίσης και για την εφαρμογή νέων μορφών visa, όπως οι ηλεκτρονικές και οι visa που εκδίδονται με την άφιξη στον προορισμό, κάτι που, σύμφωνα με την Επιτροπή, θα είχε ως αποτέλεσμα 8,5 εκατ. επιπλέον επισκέπτες και αύξηση της τουριστικής δαπάνης κατά 45 δισ. ευρώ.

Τέλος, προτείνει να παραχωρηθεί ελεύθερη πρόσβαση στην Ευρώπη – χωρίς visa – σε πολίτες περισσότερων χωρών, κάτι που θα προσέθετε 21,8 εκατ. νέες τουριστικές αφίξεις μέχρι το 2020, συντελώντας στη δημιουργία 114 δισ. ευρώ επιπλέον εσόδων και 615.000 νέων θέσεων εργασίας.

διαβάστε ακόμα

Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ
MyCoast: | Η νέα ψηφιακή εφαρμογή για την τήρηση της νομιμότητας σε αιγιαλό και παραλίες
Τουρισμός | "Διασκεδάστε με σεβασμό" στις Βαλεαρίδες Νήσους - η νέα καμπάνια για υπευθυνότητα των τουριστών
Έρευνα: Μεγαλώνει το «παράθυρο» κρατήσεων στα ταξίδια – Η Ευρώπη πρωταθλήτρια