Ο φούρναρης της Κω που δίνει ψωμί στους μετανάστες

10-09-15 | ΠΡΟΣΩΠΑ

«Ευρώπη είναι ο φούρναρης στην Κω που δίνει το ψωμί του σε πεινασμένες και ταλαιπωρημένες ψυχές», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στην πρώτη ομιλία του για την «Κατάσταση της Ένωσης» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη.

Ο φούρναρης, στον οποίο αναφέρθηκε ο κ.Γιούνκερ, είναι ο 76χρονος κ.Διονύσης Αρβανιτάκης, ο οποίος φτιάχνει καθημερινά πάνω από 100 κιλά ψωμί και τα διανέμει στους πρόσφυγες του νησιού με το βαν του.

Μιλώντας στο «Έθνος» ο κ. Αρβανιτάκης λέει ότι το ίδιο κάνουν και άλλοι ιδιοκτήτες φούρνων στο νησί, αλλά και πολλοί εθελοντές που έχουν αγκαλιάσει όλους αυτούς που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν συγγενείς, πατρίδα και αγαπημένα χώματα για το ταξίδι της ελπίδας, της διαφυγής, της ζωής.

Ο κ.Αρβανιτάκης έχει εμπειρία από μετανάστευση, αφού έφυγε από τον Πύργο της Ηλείς και πήγε στην Αυστραλία για αρκετά χρόνια.

«Θυμάμαι, μικρό παιδί ήμουν ακόμη όταν αναγκάστηκα για ένα καλύτερο αύριο, να φύγω από τον τόπο μου -τον Πύργο Ηλείας- και να πάω μετανάστης στην Αυστραλία. Η ξενιτιά είναι δύσκολη. Έπιασα δουλειά ως ζαχαροπλάστης - αρτοποιός, αυτή την τέχνη γνώριζα και τα κατάφερα με πολύ κόπο και πολύ δουλειά.

Εκεί γνώρισα τη γυναίκα μου, την Ευαγγελία και το 1970, όταν είχαμε κάνει ένα γερό κομπόδεμα, αποφασίσαμε να έρθουμε και να ζήσουμε στην Κω, στον τόπο καταγωγής της συζύγου, φτιάχνοντας τη δική μας επιχείρηση.

Εδώ μένουν και οι τρεις μου γιοι με τις οικογένειες τους, εκτός από την κόρη μας που ζει στον Βόλο. Αυτή τη στιγμή έχουμε επτά καταστήματα στο νησί, αλλά τα έχουν αναλάβει τα παιδιά μου» λέει ο κ. Διονύσης.

Γιατί βοηθάει τους πρόσφυγες; Λέει:

«Αυτά που βλέπουμε και ζούμε τόσους μήνες τώρα δεν μεταφέρονται εύκολα. Μικρά παιδιά από τη Συρία, το Αφγανιστάν πέφτουν κάτω και φωνάζουν 'μαμ'. Μας δείχνουν με τα χεράκια τους το ψωμί. Δεν γνωρίζουν τη λέξη φαγητό. Ποιός άνθρωπος μπορεί να μείνει ασυγκίνητος όταν βλέπει ένα μικρό παιδί να τρώει χώμα; Πείτε μου... Χωρίς κανέναν δισταγμό, καμία δεύτερη σκέψη, είπα κάθε μέρα θα τους φτιάχνω ψωμί και με το βαν θα τους το πηγαίνω. Όποιος δεν έχει πεινάσει, δεν μπορεί να να μπει στη θέση αυτών των ανθρώπων. Πρόσφυγες... 'Εμείς' και 'εκείνοι' στο ίδιο νησί, βίοι παράλληλοι που συγκλίνουν στην έννοια άνθρωπος...»

Μιλώντας στο vima FM, ο κ.Αρβανιτάκης είπε ότι ο τουρισμός βοήθηεσ πολλούς στην Κω να γίνουν πλούσιοι. Το 50%, είπε, έχουν χρήματα. Ας έρθουν και αυτοί να βοηθήσουν τους πρόσφυγες...

 

 

 

διαβάστε ακόμα

Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός