T-GUIDE: Εκπαιδευτικό πρότζεκτ της ΕΕ για ξεναγήσεις σε άτομα με μαθησιακές δυσκολίες

02-04-15 | Με τα μάτια του ξεναγού

Τα αποτελέσματα του πρότζεκτ T-GUIDE που χρηματοδοτείται από την ΕΕ και αφορά τις ξεναγήσεις σε άτομα με νοητική στέρηση και μαθησιακές δυσκολίες, παρουσιάστηκαν ενώπιον 50 ξεναγών, μάνατζερ προορισμών και φορέων χάραξης πολιτικής από 10 ευρωπαϊκές χώρες κατά τη διάρκεια σχετικού συνέδριου που πραγματοποιήθηκε στη Φλαμανδική Περιφερειακή Κυβέρνηση, όπως μας ενημερώνει η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών (ΠΟΞΕΝ), κ. Έφη Καλαμπουκίδου.

Αντικείμενο του πρότζεκτ είναι να αναδείξει τις δυσκολίες που συναντούν οι τουρίστες με διανοητική υστέρηση ή μαθησιακές δυσκολίες και οι οικογένειες και οι φίλοι τους στη διάρκεια των διακοπών. 

Οι ταξιδιωτικές τους εμπειρίες όσον αφορά την ξενάγηση σε σημεία με πολιτιστικό ενδιαφέρον μπορεί να είναι πολύ περιορισμένες, αφού λίγοι ξεναγοί έχουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες να ξεναγήσουν ένα τέτοιο κοινό. 

Το πρότζεκτ έχει στόχο να αναδείξει το πρόβλημα αυτό, εντοπίζοντας ποιες είναι οι απαιτούμενες ικανότητες που πρέπει να έχει σε αυτές τις περιπτώσεις ένας ξεναγός και αναπτύσσοντας ένα συμπληρωματικό πρόγραμμα εκπαίδευσής τους.

Στη διάρκεια του συνεδρίου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Ξεναγών, Carlos Ortega, επισήμανε τη σημασία των αποτελεσμάτων του πρότζεκτ για τα μέλη της ομοσπονδίας, εξηγώντας ότι «η εκπαίδευση αυτή θα έπρεπε να έχει ως αποτέλεσμα τη διάθεση περισσότερων ξεναγών για τους επισκέπτες των ευρωπαϊκών χωρών και παράλληλα να οδηγεί σε νέες ευκαιρίες εργασίας για τους ξεναγούς και για την τουριστική βιομηχανία».

Από την πλευρά της υπεύθυνη για τα προγράμματα της Ε.Ε., εκ μέρους της Γεν. Διεύθυνσης Τουρισμού της Ε.Ε., Antonella Correra, είπε ότι «η ανάπτυξη ικανοτήτων αποτελεί μείζον ζήτημα για τον ευρωπαϊκό τουρισμό και θα χρησιμοποιήσουμε αυτό το παράδειγμα για να δείξουμε πώς διαφορετικοί κλάδοι αντιμετωπίζουν τις ανάγκες επαγγελματικής τους ανάπτυξης».

Πίσω από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του T-Guide βρίσκεται μια ομάδα από 9 οργανισμούς, που έχουν την υποστήριξη του Προγράμματος Εκπαίδευσης «Leonardo Da Vinci» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

διαβάστε ακόμα

Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ
MyCoast: | Η νέα ψηφιακή εφαρμογή για την τήρηση της νομιμότητας σε αιγιαλό και παραλίες
Τουρισμός | "Διασκεδάστε με σεβασμό" στις Βαλεαρίδες Νήσους - η νέα καμπάνια για υπευθυνότητα των τουριστών
Έρευνα: Μεγαλώνει το «παράθυρο» κρατήσεων στα ταξίδια – Η Ευρώπη πρωταθλήτρια