Επάγγελμα: ξεναγός Εθνικών Δρυμών

29-12-14 | Με τα μάτια του ξεναγού

Οι διπλωματούχοι «Οικοξεναγοί», γνωστοί και ως «Ξεναγοί Εθνικών Δρυμών και Χώρων Αναψυχής»,   είναι η μόνη επαγγελματική ομάδα στο χώρο των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και συγκεκριμένα στην ξενάγηση επισκεπτών στο φυσικό περιβάλλον, με κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων (Π.Δ. 267/2003 (ΦΕΚ240/Α΄/16-10-03).

Με μακρόχρονη εμπειρία στον οικοτουρισμό, αναλαμβάνουν τη διοργάνωση και τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών - περιβαλλοντικών εκδρομών, σε περιοχές με ιδιαίτερη οικολογική αξία όπως:

-Εθνικοί Δρυμοί,

-Υγρότοποι,

-Αισθητικά Δάση,

-Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης,

-Εθνικά Πάρκα

Οι Ξεναγοί Εθνικών Δρυμών αποφοιτούν από τμήματα Κρατικών ΙΕΚ διετούς φοιτήσεως και λαμβάνουν δίπλωμα πιστοποιημένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από γραπτές και προφορικές εξετάσεις σε εθνικό επίπεδο. Η φοίτηση περιλαμβάνει 3 εξάμηνα θεωρητικής κατάρτισης και ένα εξάμηνο πρακτικής άσκησης. Οι καταρτιζόμενοι αξιολογούνται μέσω εξετάσεων προόδου και τελικών εξετάσεων στο τέλος κάθε εξαμήνου. Κατά τη διάρκεια των σπουδών οι «Οικοξεναγοί» διδάσκονται μαθήματα όπως «Δασική Βοτανική», «Βιολογία-Οικολογία Άγριων Ζώων και Πτηνών», «Δασοκομική - Δασική Οικολογία», «Ασθένειες - Προσβολές Δασών», «Εθνικοί Δρυμοί - Διαχείριση», «Προστατευόμενες Φυσικές Περιοχές» κ.α. Παράλληλα διοργανώνονται εκπαιδευτικές επισκέψεις σε όλους τους σημαντικούς Υγροτόπους και Εθνικούς Δρυμούς της Ελλάδας.

Με το πέρας των σπουδών τους, οι «Ξεναγοί Εθνικών Δρυμών και Χώρων Αναψυχής», είναι σε θέση όχι απλώς να συνοδεύουν ομάδες εκδρομέων και μαθητών (όπως γίνεται ακόμη και σήμερα από μη εξειδικευμένους υπαλλήλους ταξιδιωτικών πρακτορείων αλλά και από αυτοδίδακτους ιδιώτες), αλλά και να ενημερώνουν τους επισκέπτες (μέλη συλλόγων, μαθητές κλπ) για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πανίδας, της χλωρίδας και της γεωμορφολογίας κάθε σημαντικής περιοχής, καθώς και για τα προβλήματα - απειλές που διατρέχουν οι βιότοποι σήμερα.

Οι Ξεναγοί Εθνικών Δρυμών και Χώρων Αναψυχής είναι μία νέα ειδικότητα που αναδεικνύει μια νέα μορφή ψυχαγωγικής δραστηριότητας, τον «οικοτουρισμό», με σκοπό να βρει απήχηση σε ένα κοινό με  αγάπη για τη φύση και περιβαλλοντικές ευαισθησίες.

(Από την ιστοσελίδα Oikoxenagos.gr της Θέμιδας Νασοπούλου, που ασκεί αυτό το επάγγελμα)

διαβάστε ακόμα

Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»
Δήμος Αθηναίων: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων
Αγώνας ορεινού τρεξίματος Ανοπαία Ατραπός
Διεθνές Φεστιβάλ Αραδοσίβιων στην Ελασσόνα
Wyndham Hotels & Resorts: Ισχυρό α’ τρίμηνο με ρεκόρ νέων και υπό κατασκευή δωματίων
Πρώην δήμαρχος Βενετίας προς τουρίστες: «Μην πληρώνετε τον φόρο εισόδου στην πόλη»
Έρευνα | Τα καλύτερα και χειρότερα αεροδρόμια στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους χρήστες της Google