Ο Κρίτων Πιπέρας απαντά στον κ. Στουρνάρα στα περί "μεταρρύθμισης" στο επάγγελμα των ξεναγών

19-10-16 | Με τα μάτια του ξεναγού

O διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας, στην ομιλία του στο συνέδριο του ΣΕΤΕ, μεταξύ των μεταρρυθμίσεων στον τουρισμό ανέφερε την απελευθέρωση του επαγγέλματος του ξεναγού. Η αναφορά αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών κ. Κρίτωνα Πιπέρα, που απαντά στον κ. Στουρνάρα, γράφοντας:

"Βαρύγδουπες δηλώσεις του κυρίου Στουρνάρα για τον τουρισμό, και δεν θα αξιολογήσω τα λεγόμενά του σε άλλους τομείς του τουρισμού, υπάρχουν πιο ειδήμονες γι αυτό, μια που όμως ο κύριος Στουρνάρας αποφάσισε να ασχοληθεί ως αυθεντία (από πού βέβαια καί με ποιές περγαμηνές δε γνωρίζω) και με το δικό μου το επάγγελμα, θα ήθελα νά σχολιάσω τα λεγομενά του με βάση τα 35 χρόνια μου στό επάγγελμα του ξεναγού. Δήλωσε περισπούδαστα ο κύριος Στουρνάρας, αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στον τομέα του τουρισμού: «η απελευθέρωση του επαγγέλματος των τουριστικών ξεναγών, όπου δίνεται η δυνατότητα σε αρχαιολόγους και ιστορικούς να γίνουν ξεναγοί, κάτι το οποίο δεν ίσχυε στο παρελθόν».

Ως αυθεντία λοιπόν στο θέμα κύριε Στουρνάρα, απαντήστε μου στα εξής:

Ποιά ήταν τα κριτήρια με τα οποία αποφασίσατε ότι το επάγγελμα του ξεναγού ήταν κλειστό επάγγελμα;

Μήπως επειδή υπήρχαν γεωγραφικοί περιορισμοί στο επάγγελμα. Να σας απαντήσω, πως όχι.

Μήπως επειδή υπήρχαν περιορισμοί στοναριθμό ξεναγών; Να σας απαντήσω πως όχι.

Μήπως επειδή υπήρχαν περιορισμοί σε θέματα πτυχίων, ξένης γλώσσας; Να σας απαντήσω πως όχι.

Πώς, λοιπόν, δημιουργήθηκε τεχνηέντως η εντύπωση ότι το επάγγελμα του ξεναγού ήταν κλειστό; Το αναφέρετε μόνος σας. Διότι «δόθηκε τώρα η δυνατότητα σε αρχαιολόγους και ιστορικούς να γίνουν ξεναγοί, κάτι το οποίο δεν ίσχυε στο παρελθόν».

Μήπως όμως λησμονείτε κάποιες μικρές λπτομέρειες κύριε Στουρνάρα; Όπως για παράδειγμα ότι τώρα, με τις Σχολές Ξεναγών κλειστές από τό 2010, οι μόνοι που μπορούν να γίνουν ξεναγοί είναι πτυχιούχοι αρχαιολογίας καί ιστορίας τέχνης; Μέ ποιό τρόπο κύριε Στουρνάρα άνοιξε το επάγγελμα τού ξεναγού; Δημιουργώντας ένα επάγγελμα ανοικτό ΜΟΝΟ σε πτυχιούχους;

Να απαντήσω λοιπόν σε αυτό που αναφέρατε, λέγοντας ότι «δημιουργήσαμε ένα επάγγελμα ξεναγού ΚΛΕΙΣΤΟ, μόνο για πτυχιούχους αρχαιολογίας και ιστορίας τέχνης, και σε κανέναν άλλο που έχει απολυτήριο λυκείου».

Ξεχάσατε επίσης να αναφέρετε, ότι η δυνατότητα που δίνεται σε αυτούς τους πτυχιούχους να αγοράσουν ουσιαστικά την επαγγελματική άδεια ενός ξεναγού, είναι εφικτή μόνο όταν πληρώσουν έως και 1.000 € έκαστος σε δίμηνα ταχύρρυθμα σεμινάρια που προσφέρονται, με το αζημίωτο, από πανεπιστήμια που βρήκαν τρόπο να βγάλουν επιπλέον χρήματα.

Σας ανέφερα μήπως ότι οι Σχολές Ξεναγών ήταν κρατικές και χωρίς δίδακτρα; Παράλειψή μου, με συγχωρείτε.

Σας ανέφερα ότι οι Σχολές Ξεναγών είχαν βραβευτεί από το CEDEFOP ως οι καλύτερες επαγγελματικές σχολές της Ευρώπης; Παράλειψή μου, με συγχωρείτε.

Σας ανέφερα ότι αυτό που λέτε, ότι δηλαδή τώρα δόθηκε η δυνατότητα σε αρχαιολόγους και ιστορικούς να γίνουν ξεναγοί, ίσχυε ανέκαθεν, και ότι πτυχιούχοι αρχαιολογίας και ιστορίας τέχνης που σπούδαζαν στις Σχολές Ξεναγών απαλλάσσονταν από μαθήματα που είχαν διδαχθεί, καθώς επίσης και από αντίστοιχες εξετάσεις, και ότι ένα 80% τών αποφοίτων των Σχολών ξεναγών ήταν και πτυχιούχοι, οι οποίοι επίλεξαν τις Σχολές ξεναγών ώς επαγγελματική κατευθυνση, διότι γνώριζαν, όπως οφείλατε να γνωρίζετε και εσείς κύριε Στουρνάρα, ότι άλλο το πτυχίο και άλλο η επαγγελματική εκπαίδευση; Δεν το ανέφερα; Παράλειψή μου, με συγχωρείτε.

Βλέπω όμως ότι μαζεύονται πολλά πράγματα που δεν γνωρίζετε για τους ξεναγούς κύριε Στουρνάρα, γι αυτό θα μου επιτρέψετε να σας πω, καλό είναι, όταν ένα θέμα δεν το γνωρίζετε, να το αφήνετε ήσυχο, διότι αλλιώς κύριε Στουρνάρα, θα σας ζαλίσει. Ασχοληθείτε με τομείς οικονομικούς, στούς οποίους-ελπίζω- είστε ειδήμων, και αφήστε το θέμα του επαγγέλματος του ξεναγού σε αυτούς που το γνωρίζουν καλά, τους  Διπλωματούχους ξεναγούς, και όχι τους τουριστικούς –όπως λέτε- ξεναγούς, κάνοντας κακή μετάφραση τού tourist guide. Η ορολογία του διπλωματούχου ξεναγού στα αγγλικά μπορεί να είναι tourist guide για να ξεχωρίζουμε από τους tour guides που είναι όρος που χρησιμοποιείται από παράνομους ξεναγούς και γραφεία που χρησιμοποιούν παράνομους ξεναγούς, και είναι όρος που στην Ε.Ε δεν υφίσταται, αλλά στα ελληνικά είναι ξεναγός. Δεν τα γνωρίζατε όλα αυτά; Κακώς κύριε Στουρνάρα, παράλειψή σας...

διαβάστε ακόμα

Ο συναυλιακός τουρισμός απογειώνει δαπάνες και ζήτηση για διεθνή ταξίδια – «Κλειδί» οι νεότερες γενιές ταξιδιωτών
Τέλος οι Ινσταγκραμικές φωτογραφίες – Οι ταξιδιώτες επιζητούν αληθινές εικόνες ξεκούραστων διακοπών
Πάνω από τις μισές ταξιδιωτικές εταιρίες σχεδιάζουν να επενδύσουν στην A.I.
Τουρισμός | Αυξάνονται οι πρώιμες κρατήσεις για το 2025- Πρώτοι οι Βρετανοί στις κρατήσεις για το α' τρίμηνο
Διευθυντές Ξενοδοχείων Κρήτης | Σεμινάριο για την προστασία των ξενοδοχείων από τρομοκρατική επίθεση ή φυσική καταστροφή
Συνεργασία κοινού κωδικού των Aegean Airlines και Saudia
ASTERIA: Αναβιώνει ο θρυλικός προορισμός της Αθηναϊκής Ριβιέρας
«Απόβαση» 100.000 επισκεπτών το Πάσχα στην Κρήτη
Νέος νόμος για μουσική στα ξενοδοχεία: Εταιρεία παροχής μουσικής παρέχει ελληνική & ξένη μουσική σύμφωνα με την ποσόστωση που απαιτείται
Air France | Η Καλαμάτα νέος προορισμός το καλοκαίρι