Ομοσπονδία Ξεναγών: Οι νέες τιμές εισιτηρίων οδηγούν σε μαρασμό αρχαιολογικούς χώρους

18-05-16 | Με τα μάτια του ξεναγού

Tην επανεξέταση της τιμολόγησης των εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους ζητεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών (ΠΟΞΕΝ) με επιστολή της στον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά και την πρόεδρο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων Ασπασία Λούβη- Κίζη και κοινοποίηση στην αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά. Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις η αύξηση της τιμής των εισιτηρίων είναι υπερβολική και θα οδηγήσει σε μαρασμό αρχαιολογικών χώρων, ενώ ήδη πολλαπλασιάστηκαν τα τουρ "απ' έξω" από τους αρχαιολογικούς χώρους από άτομα χωρίς εκπαίδευση. Παράλληλα επισημαίνεται η ανάγκη για αναβάθμιση των βασικών υπηρεσιών σε αρχαιολογικούς χώρους, ώστε οι επισκέπτες να νοιώθουν ότι το αντίτιμο του εισιτηρίου που πλήρωσαν έχει ανταπόδοση.

Αναλυτικά η επιστολή της ΠΟΞΕΝ...

Αξιότιμοι κ. Υπουργέ & κ. Πρόεδρε,

Βρισκόμαστε ήδη στην αρχή της τουριστικής μας σεζόν και μετά την εφαρμογή των νέων τιμολογίων των εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις η αύξηση είναι υπερβολική και κατά τη γνώμη μας δεν θα οδηγήσει σε αύξηση των εσόδων αλλά σε μαρασμό των εν λόγω αρχαιολογικών χώρων.

Όπως γνωρίζετε, η άφιξη των επισκεπτών στους αρχαιολογικούς χώρους καθορίζεται από τα τουριστικά πρακτορεία τα οποία εντάσσουν στο πρόγραμμά της εκδρομής τους αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία με εισιτήριο  εισόδου. Ανεβάζοντας το κόστος των εισόδων σε δυσθεώρητα ύψη, τους οδηγείτε σε αναζήτηση άλλων επισκέψεων μη αρχαιολογικών. Τα τελευταία χρόνια ο πολιτιστικός τουρισμός περνάει κρίση και τα τουριστικά γραφεία (κυρίως ελληνικά) κάνουν μεγάλη προσπάθεια να κρατήσουν ένα μερίδιο της αγοράς που τείνει προς τις εύκολες λύσεις των «πανοραμικών τουρ» χωρίς επισκέψεις ή των «περιπάτων γνωριμίας», όπου οι αρχαιολογικοί χώροι σχολιάζονται «απ’ έξω» από άτομα χωρίς καμία εκπαίδευση που βαφτίζονται «ντόπιοι» και παρουσιάζουν τη δική τους άποψη για την πόλη ή την περιοχή.

Με την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων τα τουρ αυτά πολλαπλασιάστηκαν και βαθμιαία ο μέσος επισκέπτης δεν θα επισκέπτεται καθόλου αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.

Σε κάποιες περιπτώσεις η αύξηση της επισκεψιμότητας που οδήγησε στην αύξηση της τιμής εισόδου, ήταν αποτέλεσμα συγκυρίας και ανάλογης προβολής (π.χ. Μυστράς, Σπιναλόγκα) και οφειλόταν κυρίως σε γκρουπ Ελλήνων για τους οποίους ούτως ή άλλως οι νέες τιμές είναι απαγορευτικές.

Επίσης βλέπουμε καθημερινά στην εργασία μας ως ξεναγοί πως κάποιοι χώροι είναι ανεπαρκείς και δεν προσφέρουν ούτε τις ελάχιστες υπηρεσίες στους επισκέπτες, με αποτέλεσμα αυτοί να φεύγουν απογοητευμένοι και κάποτε αγανακτισμένοι (Ακρόπολη Λίνδου ή Σούνιο με ανυπαρξία τουαλετών, Ακρόπολη Αθήνας με ολισθηρό έδαφος και ανυπαρξία χώρων στάσης και χώρων σκιάς, Ολυμπία με προβληματική νέα είσοδο και πρόσβαση στις τουαλέτες, χωρίς καν ένα αυτόματο πωλητή νερού σε χώρο ή μουσείο, Δελφοί με ανύπαρκτους χώρους στάσης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης και παντελή έλλειψη σκιάς, Αρχ. Κόρινθος με εντελώς ανεπαρκείς τουαλέτες, Βυζαντινό Μουσείο με τις μισές αίθουσες κλειστές, Μυστράς χωρίς τουαλέτες εντός του χώρου, ενώ σε όλους σχεδόν τους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία ανά την Ελλάδα είναι κλειστά αναψυκτήρια και καταστήματα πωλητέων αναμνηστικών του ΤΑΠ.

Σας καλούμε να ξαναδείτε το θέμα των εισιτηρίων, ώστε οι αυξήσεις να είναι ορθολογικές και να βασίζονται στις υπηρεσίες που προσφέρουν οι χώροι στους επισκέπτες, αλλά και να αναβαθμιστούν οι προβληματικοί χώροι με τις απαραίτητες υποδομές, ώστε οι επισκέπτες μας να νοιώθουν ότι το αντίτιμο του εισιτηρίου που πλήρωσαν έχει ανταπόδοση. 

διαβάστε ακόμα

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο