«Τουρκικοί Ολυμπιακοί Αγώνες» με ολίγη από τζατζίκι…

28-04-16 | Με τα μάτια του ξεναγού

Του Κρίτωνα Πιπέρα , προέδρου Ελλήνων Διπλωματούχων Ξεναγών

Αναδημοσίευση από το agrocosmos.com

Δούλευα στην Αθήνα με ένα γκρουπ. Στην καθιερωμένη στάση στο Καλλιμάρμαρο που  λόγω της τελετής παράδοσης της ολυμπιακής φλόγας είχε την τιμητική της, ενώ ξεναγούσα, εμφανίστηκε δίπλα μου μια ομάδα περίπου δέκα τουριστών πεζή, και κάποιος άρχισε να τούς ξεναγεί. Κάποιος, ο οποίος δεν ήταν ξεναγός. Ένας ακόμα από τούς πάρα πολλούς παράνομους πού κυκλοφορούν και εξαπατώντας τούς τουρίστες, παρουσιάζονται ως επαγγελματίες και διαπιστευμένοι ξεναγοί. Αν και δεν μπορούσα να επέμβω και να καλέσω την αστυνομία επειδή ήμουν με γκρουπ, κοντοστάθηκα και παρακολούθησα τι έλεγε. Πέρα από τετριμμένες γενικές πληροφορίες τού στυλ «είναι φτιαγμένο από μάρμαρο», «εδώ έγιναν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί» κλπ.

Ούτε κουβέντα για την τελετή παράδοσης, ούτε κουβέντα για την ιστορία τού σταδίου, την αναβίωση των Ολυμπιακών αγώνων, τον Βικέλα, τον Κουμπερτέν, τον Αβέρωφ. Τίποτα! Και έφυγε να συνεχίσει την «ξενάγηση».

Δίπλα μου 2-3 ταξιτζήδες συνέχισαν κι αυτοί το ρόλο τού «ξεναγού» με άθλια αγγλικά, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν στους πελάτες τους το πλασάρισμά τους ως «οδηγοί – ξεναγοί» με την ανάλογη χρέωση. Στη στάση πού στη συνέχεια κάναμε στη Βουλή για να παρακολουθήσουμε την αλλαγή των Ευζώνων, πλησίασε μια ακόμα ομάδα τουριστών με κάποιον νεαρό πού το έπαιζε ξεναγός, και προσπαθούσε, ή έμφαση στο «προσπαθούσε» να εξηγήσει την ενδυμασία των ευζώνων, το βηματισμό, χωρίς να τα καταφέρνει –πήρε μάλιστα το αυτί μου να αναφέρει πώς ό βηματισμός μοιάζει με αυτόν των Ναζί!!

Αλλά μόλις πλησίασα, σταμάτησε να μιλά και έκανε ότι παρακολουθούσε ως τουρίστας! Δυστυχώς έπρεπε να φύγω με το γκρουπ, πρόλαβα όμως να πετάξω ένα «δεν είναι σωστό αυτό πού είπε», δυνατά για να το ακούσουν όλοι. Πηγαίνοντας προς το πούλμαν, μια άλλη ομάδα με έναν γνωστό Αμερικανό παράνομο τον οποίο έχω προσωπικά καταγγείλει στην Αστυνομία, έφευγε, λέγοντας στους «πελάτες» του πώς θα συνεχίσουν με τα αρχαία τού σταθμού μετρό τού Συντάγματος πού «είναι τα αγαπημένα» του.

Κάνοντας το γύρο της πόλης, είδα ακόμα ένα γκρουπ πού το ξεναγούσε παράνομος στη πύλη τού Αδριανού, και μια ομάδα ποδηλατών πού οδηγούσε γνωστή Ολλανδέζα, η οποία οργανώνει ποδηλατικά τουρ τα οποία ξεναγεί βέβαια η ίδια. Αυτές οι σκηνές είναι καθημερινές και πάρα πολλές πια παντού, στην Πλάκα, στο Μοναστηράκι, στη Ρωμαϊκή αγορά, στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Εταιρίες πού οργανώνουν γύρους πόλης, βάζουν και κάποιους υπαλλήλους τους να κάνουν και περιπατητικά τουρ. Έτσι, χωρίς πρόγραμμα πού λένε. Η οργή μου πια τεράστια. Και το υπουργείο, το κράτος πού είναι; Γιατί αφήνει το επάγγελμα μου εντελώς απροστάτευτο; Συνειδητοποιεί κάποιος την τεράστια ζημιά πού γίνεται στον τουρισμό, στην ίδια την ιστορία και τον πολιτισμό μας;

Αναρωτιόμαστε ακόμα γιατί όλος ο υπόλοιπος κόσμος αναφέρεται στην FYROM ως σκέτη «Μακεδονία»; Αναρωτιόμαστε γιατί ακόμα και ο Ερντογάν αναφέρει ότι οι Ολυμπιακοί αγώνες ξεκίνησαν στη Τουρκία στο όρος Όλυμπος της Άγκυρας;

Γελάτε; Έτσι γελούσαμε πριν μερικά χρόνια με τούς Σκοπιανούς,  όταν αναπροσδιορίζονταν «Μακεδόνες». Give it time, πού λένε και οι Αγγλοσάξονες. Οι διπλωματούχοι ξεναγοί σπούδασαν το επάγγελμα, και ζουν από αυτό, ή τουλάχιστον προσπαθούν. Όλοι αυτοί οι τυχάρπαστοι πού μολύνουν με τη παρουσία τους και την αμορφωσιά τους την πόλη και τον τουρισμό, γελούν εις βάρος μου, εις βάρος μας, εις βάρος ενός κράτους πού δεν ξέρει και δεν μπορεί να προστατεύσει ούτε την ιστορία του, ούτε την κληρονομιά του, ούτε κάν την οικονομία του. Το υπουργείο Τουρισμού ακόμα δίνει έκτακτες άδειες σε όσους δηλώνουν ότι μιλούν μία σπάνια γλώσσα (και φτάνει αυτό για να παρουσιάσεις μια χώρα με τέτοιον πλούτο;).

Υπάλληλοι τού υπουργείου έδωσαν με συνοπτικές διαδικασίες, άδειες ξεναγού (διά βίου, όχι έκτακτες) με απλή αναγνώριση προσόντων τα οποία όμως προσόντα δεν έχουν καμιά σχέση με το αντικείμενο τού ξεναγού (πχ Ουκρανή, πού δούλευε παράνομα ως ξεναγός για χρόνια, και ή οποία δηλώνει δασκάλα γεωγραφίας(!) πήρε άδεια ξεναγού, είναι τώρα αναγνωρισμένη από το ελληνικό κράτος ως ξεναγός…. Δισεκατομμύρια εξαφανίζονται από τα ταμεία τού κράτους, επειδή είναι ανήμπορο να βάλει τάξη.

Ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια οι διάφοροι «εναλλακτικοί», οι διάφοροι «ντόπιοι» οι διάφοροι «θα σάς δείξουμε πώς να φτιάξετε τζατζίκι και θα σάς πούμε και δύο πράγματα για την Ακρόπολη», οι «εμείς θα σάς κάνουμε βιωματική –ποιoς ήρθε; –ξενάγηση», λες και οι επαγγελματίες ξεναγοί δε κάνουν με κάθε τους ξενάγηση μια βιωματική παρουσίαση, λες και οι ξεναγήσεις μας δεν είναι εναλλακτικές, όταν χρόνια τώρα οργώνουμε όλη την χώρα για να παρουσιάσουμε κάθε πτυχή της ομορφιάς αυτής πού λέγεται Ελλάδα, κάθε μικρή και μεγάλη μοναδικότητα, κάθε συγκλονιστική μοναδική σελίδα της ιστορίας μας. Χρειαζόμαστε τούς «εναλλακτικούς» πού θα πασαλείψουν το τζατζίκι με το Περικλή, το μπαράκι με το αρχαιολογικό μουσείο.

Και όλα αυτά με το αζημίωτο φυσικά, ει δυνατόν και ολίγον μαύρα, με παιδαρέλια πού δεν έχουν γνώση, ούτε συναίσθηση, αλλά περίσσιο θράσος, πού διαιωνίζουν την αντίληψη περί «κουτόφραγκων» πού δε καταλαβαίνουν, και «έλα μωρέ, δε ξέρω εγώ να πω για την Ακρόπολη;», και το αποτέλεσμα το βλέπω καθημερινά μπροστά μου.

Ορδές παρανόμων, πού κερδοσκοπούν εις βάρος μιας ολόκληρης χώρας, και σκάβουν το λάκκο τού τουριστικού προϊόντος μας, γιατί σε λίγα χρόνια, αυτό πού θα βγαίνει προς τα έξω θα είναι μια χώρα με ιστορία πανομοιότυπη όλων των άλλων χωρών, με πολιτισμό πού μπήκε στο πλυντήριο της παγκοσμιοποίησης και βγήκε ολίγον ροζ, ολίγον σαπουνόπερα, και ολίγον διακρατική σαν τρισδιάστατο (ενίοτε και δισδιάστατο) video game. Η Ελλάδα χρειάζεται επαναλειτουργία των σχολών ξεναγών, πού παραμένουν κλειστές 6 χρόνια τώρα.

Η Ελλάδα χρειάζεται επιτέλους τήρηση των νόμων. Όταν εντοπίζεται παράνομος να διακόπτεται ή δραστηριότητά του επί τόπου και να επιβάλλεται το πρόστιμο που ορίζει ο νόμος , ο οποίος προς το παρόν υπάρχει μόνο στα χαρτιά. Η Ελλάδα χρειάζεται προστασία των σωστών επαγγελματιών πού πληρώνουν τούς φόρους τους τόσα χρόνια και βλέπουν τα εισοδήματα και τις συντάξεις τους να εξαφανίζονται λόγω όλων αυτών των επιτήδειων. Το υπουργείο Τουρισμού πρέπει να σταματήσει αυτό το παραεμπόριο τού επαγγέλματος μας, και μπορεί να το κάνει σε μια μόνο μέρα.

Μια περιπολία με τουριστική αστυνομία, ΣΔΟΕ, ΙΚΑ, Υπουργείο Τουρισμού, υπουργείο Οικονομικών, μπορεί να βάλει τέλος σε όλη αυτή τη τεράστια παραπλάνηση τού τουρίστα, πού αν συνεχιστεί, θα αποτελέσει τεράστιο πλήγμα στη τουριστική αξιοπιστία της χώρας, στο τουριστικό της μέλλον ως προορισμός σωστών επαγγελματιών και σωστών υπηρεσιών. Δεν είναι αργά, αλλά είναι μια πληγή πού κακοφόρμισε και χρειάζεται σωστή και άμεση θεραπεία, αλλιώς θα ακρωτηριαστούμε τουριστικά.

 Κρίτων Πιπέρας

O κ.Κρίτων Πιπέρας

 Διαβάστε επίσης Κηδεία με ξένα κόλυβα

διαβάστε ακόμα

Ο συναυλιακός τουρισμός απογειώνει δαπάνες και ζήτηση για διεθνή ταξίδια – «Κλειδί» οι νεότερες γενιές ταξιδιωτών
Τέλος οι Ινσταγκραμικές φωτογραφίες – Οι ταξιδιώτες επιζητούν αληθινές εικόνες ξεκούραστων διακοπών
Πάνω από τις μισές ταξιδιωτικές εταιρίες σχεδιάζουν να επενδύσουν στην A.I.
Τουρισμός | Αυξάνονται οι πρώιμες κρατήσεις για το 2025- Πρώτοι οι Βρετανοί στις κρατήσεις για το α' τρίμηνο
Διευθυντές Ξενοδοχείων Κρήτης | Σεμινάριο για την προστασία των ξενοδοχείων από τρομοκρατική επίθεση ή φυσική καταστροφή
Συνεργασία κοινού κωδικού των Aegean Airlines και Saudia
ASTERIA: Αναβιώνει ο θρυλικός προορισμός της Αθηναϊκής Ριβιέρας
«Απόβαση» 100.000 επισκεπτών το Πάσχα στην Κρήτη
Νέος νόμος για μουσική στα ξενοδοχεία: Εταιρεία παροχής μουσικής παρέχει ελληνική & ξένη μουσική σύμφωνα με την ποσόστωση που απαιτείται
Air France | Η Καλαμάτα νέος προορισμός το καλοκαίρι