Κηδεία με ξένα κόλυβα

27-04-16 | Με τα μάτια του ξεναγού

Του Θερσίτη

Σπούδασα 4 χρόνια αρχαιολογία.

Αφιέρωσα άλλα δύο χρόνια για μεταπτυχιακό.

Σπούδασα επιπλέον δυόμισι χρόνια στη Σχολή Ξεναγών, έτσι ώστε να δουλέψω σε κάτι σχετικό με αυτό που σπούδασα.

(Σημείωση: στην Ελλάδα των χιλιάδων χρόνων ιστορίας και του πολιτισμού, το Υπουργείο Πολιτισμού ήταν και είναι το υπουργείο με το μικρότερο προϋπολογισμό, αλλά ας μην μπω σε αυτό το θέμα.)

Έχω παρακολουθήσει μερικά από τα σεμινάρια που οργανώνει κάθε έτος το σωματείο Ξεναγών για να ανανεώσω τις γνώσεις μου.

Κι έπειτα απ’ όλα αυτά, βλέπω, τα τελευταία δυο χρόνια, απόφοιτους αρχαιολογίας να λαμβάνουν την άδεια εξάσκησης επαγγέλματος μετά από ένα ταχύρρυθμο σεμινάριο 220 ωρών.

Βαλλόμαστε από τα ΜΜΕ ως μονοπωλιακή συντεχνία που δεν θέλει τον ανταγωνισμό, ενώ λοιδωρούμαστε από ακαδημαϊκούς γιατί εκφέρουμε αντιρρήσεις και ενστάσεις για την ποιότητα  και τη σκοπιμότητα των ταχύρρυθμων σεμιναρίων που οργάνωσαν και οργανώνουν κάποιοι, σαν να είχαν το αλάθητο του Πάπα.

Πιστεύω ακράδαντα πως 220 ώρες συνιστούν ελλιπή εκπαίδευση, αλλά οι απόφοιτοι των νέων σεμιναρίων έχουν τουλάχιστον σπουδάσει και έχουν πάρει έστω και αυτή την υποτυπώδη πιστοποίηση.

Και αυτοί και οι υπόλοιποι συνάδελφοι ξεναγοί πληρώνουμε τις εισφορές μας στο ΙΚΑ και την εφορία όπως και οι υπόλοιποι μισθωτοί.

Την ίδια στιγμή όμως είμαστε θύματα αθέμιτου ανταγωνισμού από ταξιτζίδες, συνοδούς τουριστικών λεωφορείων, ξεναγοτουρίστες που προσφέρουν δήθεν δωρεάν ξεναγήσεις (ενώ χρεώνουν 20 ευρώ το κεφάλι) και πλήθος άλλων «ντόπιων»  που παρανομούν προσφέροντας «εναλλακτικές» τουριστικές εμπειρίες, λες και οι διπλωματούχοι ξεναγοί δεν είναι ντόπιοι. 

Το κράτος το οποίο υποτίθεται θέλει την ανάπτυξη και την ποιότητα της βαριάς μας βιομηχανιας ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ για να προστατέψει τους επαγγελματίες ξεναγούς, αλλά ούτε και τους καταναλωτές του τουριστικού προϊόντος, τους τουρίστες. 

Το ίδιο το κράτος, από το οποίο οι συνάδελφοι μου και εγώ περιμένουμε την προστασία που μας οφείλει, αναιρεί τους νόμους του de facto.

Με περισσή γαλαντομία δίνει προσωρινές άδειες ξενάγησης σε καθηγητές ξένων σχολείων και πανεπιστημίων, χωρίς να ελέγξει αν πραγματικά κατέχουν την ιστορία της χώρας μας. Με αυτή την γεναιόδωρη πράξη, όχι μόνο αφαιρεί δουλειά από τους διπλωματούχους ξεναγούς, αλλά και σημαντικά έσοδα από τον τουρισμό.

Ίσως το να δίνεις άδειες ξενάγησης σε ακαδημαϊκούς για εκπαιδευτικούς λόγους να έχει κάποια λογική, έστω κι αν δεν έχουν επιτόπια γνώση του αντικειμένου. Όμως, το να δίνεις άδειες σε  οποιονδήποτε αλλοδαπό, χωρίς καμία προηγούμενη γνώση ή πιστοποίηση, με μοναδικό κριτήριο ότι μιλά την μητρική του γλώσσα φτάνει τα όρια του παραλόγου.

Το επαγγελματικό δικαίωμα που άλλοι το απέκτησαν αφού κάθησαν στα θρανία για 2,5 χρόνια και όργωσαν την Ελλάδα για να γνωρίσουν από πρώτο χέρι τα όσα θα καλούνταν να ξεναγήσουν, σήμερα μπορεί δυνητικά να το αποκτήσει ένας Κινέζος, ένας  Ρώσος ή ένας Τούρκος, χωρίς άλλο προσόν πέρα από τη γνώση της γλώσσας του. 

Αλήθεια, το ελληνικό κράτος έχει εξετάσει αν αυτός ο άνθρωπος μιλάει τη μητρική του γλώσσα σωστά, έτσι ώστε να προσφέρει μια σωστή και ποιοτική υπηρεσία; Και μην πείτε ότι αυτό που λέω  είναι παράλογο, ολιγόλεπτη παρακολούθηση της ελληνικής τηλεόρασης αποδεικνύει ότι το να είσαι Έλληνας δεν σημαίνει ότι μιλάς τα ελληνικά όπως πρέπει. Σε μεγαλύτερες χώρες με πολλαπλές διαλέκτους, το θέμα είναι σοβαρό και μπορεί να εμποδίζει την κατανόηση. Αναφέρω μια περίπτωση όπου γκρουπ Ιρανών διαμαρτυρήθηκε γιατί ο ιρανός μεταφραστής δεν απέδιδε σε σωστά Ιρανικά την αγγλόφωνη ξενάγηση του έλληνα ξεναγού.

Το ελληνικό κράτος με την άδεια που δίνει πιστοποιεί ότι ο φέρων έχει όχι μόνο τη γλωσομάθεια αλλά και τη γνώση να προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.

Εξετάζει το ελληνικό κράτος, και συγκεκριμένα το Υπουργείο Τουρισμού, αν ο αλλοδαπός ξεναγός γνωρίζει την ιστορία, τον πολιτισμό, τα ήθη και έθιμα της ελληνικής κοινωνίας τα οποία πρέπει να περιγράψει στους ομοεθνείς του; Σίγουρα ξέρει τα έθιμα και τις συνήθειες της πατρίδας του αλλά δεν ξεναγεί εκεί, ξεναγεί στην Ελλάδα. 

Δεν μιλά για την Απαγορευμένη Πόλη ή το Κρεμλίνο, περιγράφει την Κνωσό και την Ακρόπολη. 

Δεν καλείται να εξηγήσει την γιορτή του Μπαϊραμιού αλλά τη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου. 

Δε θα αναφερθώ στο αν έχει τη γνώση και το ενδιαφέρον να παρουσιάσει με αντικειμενικό τρόπο τα ευαίσθητα εθνικά θέματα και τα σημερινά προβήματα της χώρας μας.

Θα αναφέρω μόνο ότι κάποτε το ελληνικό κράτος θεωρούσε σημαντικό το ρόλο των ανθρώπων που παρουσίαζαν τη χώρα στους επισκέπτες της. Δήλωνε υπερήφανο για την υψηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και την προστάτευε με δρακόντεια μέτρα. Σήμερα κάθε έννοια προστασίας έχει αρθεί - κανείς δεν ελέγχει τι πληροφορίες λαμβάνει ο επισκέπτης και αν η ποιότητα των υπηρεσιών που λαμβάνει ωφελεί ή ζημιώνει την εικόνα της χώρας μας.

Ας μιλήσουμε με αριθμούς

Αλλά επειδή τον τελευταίο καιρό μας μιλάνε συνέχεια με αριθμούς, ας μιλήσουμε κι εμείς με αριθμούς.

Με τις άδειες αυτές, το ελληνικό κράτος δίνει την άδεια σε αλλοδαπούς να εργάζονται και να αποκομίζουν έσοδα χρησιμοποιώντας τη δική του ακίνητη περιουσία – τους χώρους και τα αξιοθέατα της χώρας μας.

Ποιο είναι το όφελος του κράτους από αυτή τη δωρεάν παραχώρηση των δικών του πλουτοπαραγωγικών πόρων; 

Μήπως, έστω, έχουν γίνει διμερείς συμφωνίες, ώστε έλληνες συνοδοί γκρουπ να έχουν την άδεια να ξεναγούν στην Τουρκία ή της Κίνα;

Με βάση ποια έρευνα και μελέτη αποφασίστηκε να δίνονται αυτές οι άδειες; Έγινε κάποια έρευνα αγοράς η οποία έδειξε ότι θα αυξηθούν οι ροές των κινέζων ή αράβων τουριστών στη χώρα μας αν τους ξεναγούν ομοεθνείς τους αμφιβόλου ποιότητας ξεναγοί; Έγινε κάποια μελέτη που να έδειξε ότι θα αυξηθούν τα έσοδα από τον τουρισμό ακόμα και αν χαθούν τα έσοδα από τις αμοιβές των ελλήνων ξεναγών;

Αν έγιναν αυτές οι έρευνες, μήπως θα έπρεπε να δημοσιευτούν, έτσι ώστε να γίνει έλεγχος της εγκυρότητάς τους για να δούμε αν επιβεβαιώθηκαν;

Γιατί το πιο σημαντικό δεν είναι η κατάφωρη αδικία και η υποτίμηση που δείχνει το ελληνικό κράτος στους έλληνες διπλωματούχους ξεναγούς, αλλά η σημαντική απώλεια εσόδων, διότι δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι οι προσωρινοί «συνάδελφοι» αποδίδουν φόρους και εισφορές.

Προσωπικά δε θα είχα κανένα πρόβλημα να ξεναγούν στην Ελλάδα αλλοδαποί ξεναγοί, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν λάβει ισάξια εκπαίδευση, θα έχουν αξιολογηθεί με τα ίδια αυστηρά κριτήρια και θα αποδίδουν στην ελληνική οικονομία τις εισφορές που προβλέπει ο νόμος.

Και θα κλείσω με αυτό:

Τον ΝΟΜΟ

Υπάρχει νομοθεσία που διέπει τον τρόπο λειτουργίας του επαγγέλματος του ξεναγού.

Υπεύθυνος για την τήρηση αυτής της νομοθεσίας είναι το κράτος.

Καιρός είναι να κάνει την δουλειά του αλλιώς δεν έχει λόγο ύπαρξης.

 

διαβάστε ακόμα

Αλλάζουν τα πάντα στην παραλιακή Βάρκιζας - Σουνίου | 10 + 1 κυκλικοί κόμβοι και ποδηλατόδρομος
Ζάκυνθος: Ανοιχτά μέχρι τη 1 τα μεσάνυχτα τα καταστήματα κατά τη θερινή σεζόν
Ποδηλατικός Αγώνας ΔΕΗ International Tour of Hellas
Ταξίδι εξοικείωσης στην Καλαμάτα για Βρετανούς πράκτορες της ΑΒΤΑ ενόψει του συνεδρίου της στο Costa Navarino
Πράσινο φως στην πρόταση της ΤΕΜΕΣ για ίδρυση Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας στην Καλαμάτα
Δύο Ελληνικές παραλίες στις 50 καλύτερες στον κόσμο για το 2024 – 7 κορυφαίες στην Ευρώπη
Η τηλεργασία «απειλεί» καντίνες και κυλικεία
Σε ψηφιακή αποτύπωση το «Πολιτιστικό Καλεντάρι Πιερίας»
BTW | Επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία από την αύξηση του αεροπορικού φόρου
Ponant: Κρουαζιέρες στα Ελληνικά νησιά με αναχώρηση από Αθήνα