Ερώτηση στη Bουλή για τα προβλήματα των ξεναγών

15-02-16 | Με τα μάτια του ξεναγού

Ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Ναυτιλίας & Μακεδονίας-Θράκης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Γιώργος Αρβανιτίδης, κατέθεσε πρόσφατα ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού σχετικά με την αναγκαιότητα αντιμετώπισης των προβλημάτων του κλάδου των ξεναγών.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της ερώτησης «Οι διπλωματούχοι ξεναγοί στην Ελλάδα αποτελούν ένα πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό με εκπαίδευση υψηλού επιπέδου. Εδώ και πολλές δεκαετίες παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες σε έναν από τους πιο κρίσιμους παραγωγικούς κλάδους της χώρας, τον τουρισμό, ενώ παράλληλα εκπροσωπούν τη χώρα, την τοπική αυτοδιοίκηση και τις τουριστικές επιχειρήσεις σε διεθνείς ή εθνικές τουριστικές εκθέσεις και συνέδρια».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

"Κύριε Υπουργέ,

Οι διπλωματούχοι ξεναγοί στην Ελλάδα αποτελούν ένα πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό με εκπαίδευση υψηλού επιπέδου. Εδώ και πολλές δεκαετίες παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες σε έναν από τους πιο κρίσιμους παραγωγικούς κλάδους της χώρας, τον τουρισμό, ενώ παράλληλα εκπροσωπούν τη χώρα, την τοπική αυτοδιοίκηση και τις τουριστικές επιχειρήσεις σε διεθνείς ή εθνικές τουριστικές εκθέσεις και συνέδρια.

Δυστυχώς, όμως, ο κλάδος αντιμετωπίζει ορισμένα σημαντικά προβλήματα τα οποία οφείλει να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση. Συγκεκριμένα:

Α) Οι Σχολές Ξεναγών παραμένουν εδώ και πέντε χρόνια κλειστές και είναι άμεση η ανάγκη επαναλειτουργίας τους ως μεταδευτεροβάθμιες επαγγελματικές σχολές.

Β) Έλλειψη ξεναγών σε σπάνιες ξένες γλώσσες. Στην αντιμετώπιση του προβλήματος θα συνέβαλε η επαναφορά των ειδικών ετήσιων εξετάσεων των επαγγελματιών ξεναγών και των σπουδαστών των σχολών ξεναγών σε ξένες γλώσσες για την πιστοποίηση της άριστης χρήσης ξένων γλωσσών.

Γ) Παράνομες ξεναγήσεις. Για την αντιμετώπιση τους απαιτείται η επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου και η επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.

Δ) Ουσιαστική εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας 2005/36 για προσωρινούς παρόχους, αντί για έκδοση «εξπρές» βεβαιώσεων «προσωρινών παρόχων – αλλοδαπών ξεναγών». Στην αντιμετώπιση του προβλήματος θα συνέβαλε η πραγματική και ουσιαστική εξέταση των αποδεικτικών εγγράφων για τα επαγγελματικά προσόντα των αιτούντων αλλοδαπών εγκατεστημένων στην Ελλάδα ξεναγών.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Σε ποιες συγκεκριμένες δράσεις προτίθεστε να προχωρήσετε για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων;

Αθήνα, 09.02.2016

Ο ερωτών Βουλευτής

Γιώργος Αρβανιτίδης"

διαβάστε ακόμα

Κρήτη | Φιλοξενία τουριστικών πρακτόρων από τη Ν. Αφρική και πανεπιστημιακού/αρθρογράφου ΑμεΑ
Επικυρώθηκε ο πίνακας επιτυχόντων στο πρόγραμμα κατάρτισης στο επάγγελμα του ξεναγού στο Α.Π.Θ.
Booking.com | Όλες οι νέες τάσεις στα οικογενειακά ταξίδια το 2024: Α.Ι., νταντάδες στις διακοπές και οι νέοι jet setters
Τα 4 ξενοδοχειακά deals στο α΄ 4μηνο του 2024
ΣΥΡΙΖΑ | Κίνδυνος απώλειας γαλάζιων σημαιών από τις ελληνικές παραλίες
KAYAK: Το Ηράκλειο Κρήτης στους 10 πιο περιζήτητους προορισμούς των Γερμανών για το καλοκαίρι του 2024
Δεύτερο Elia Lesvos Confest "Ελαιόλαδο και Υγεία" - φιλοξενείται σε ελαιοτριβείο της οικογένειας Ελύτη
Transavia France: Νέα χειμερινή σύνδεση Τουλούζη – Ντουμπάι - Αθήνα
Βενετία | Το τέλος εισόδου απέφερε στο Δήμο έσοδα 7 μηνών μέσα σε 8 ημέρες!
Τζουμέρκα | Πώς ο «Μύλος Κλίφκης» θα μετατραπεί σε χώρο εστίασης, αναψυχής και εναλλακτικού τουρισμού