Μπάτε σκύλοι αλέστε

26-10-15 | Με τα μάτια του ξεναγού

Το μόνιμο φαινόμενο των παράνομων ξεναγήσεων στο κέντρο της Αθήνας συνεχίζεται ...αδιατάρακτο, ακόμη και τις ημέρες που τα μέτρα ασφαλείας είναι πιο αυστηρά, όπως συνέβη κατά την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου κ.Ολάντ. Γράφει σχετικά ο ξεναγός Θερσίτης:

"Με αφορμή τα μέτρα ασφαλείας που εφαρμόστηκαν πριν λίγες μέρες για την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου, θα ήθελα να μιλήσω για την παντελή απουσία μέτρων για την πάταξη της παρανομίας στο τομέα του τουρισμού.

Για δύο μέρες 22 και 23/10 2500 αστυνομικοί είχαν μετατρέψει το κέντρο τη Αθήνας σε «οχυρό» . 

Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν αισθητή την παρουσία τους σε κάθε γωνιά του κέντρου της πόλης, τόσο οι ένστολοι όσο και οι αξιωματικοί της ασφάλειας με πολιτικά.

Κάποιος θα περίμενε ότι με τέτοια ισχυρή αστυνομική παρουσία κάθε είδους παράνομοι θα απέφευγαν να δράσουν στο κέντρο της Αθήνας, φοβούμενοι τις επιπτώσεις.

Και όμως, λίγα μόνο μέτρα από το σημείο που η αστυνομία εξασφάλιζε την ασφαλή διέλευση των επισήμων, μερικοί  παράνομοι προέβαιναν σε πράξει ς οι οποίες, σύμφωνα με το νόμο, τιμωρούνται με σύληψη και βαρύτατα πρόστιμα.

Η ώρα ήταν 12:15 και  έξω από την περίφραξη του αρχαιολογικού χώρου του Ολυμπείου Διός, δίπλα στην πύλη του Αδριανού, βρίσκονταν 4 γκρουπ. Τα δύο από αυτά ήταν ομάδες πεζών από τα αποκαλούμενα «Athens Free Walking Tour» ενώ τα άλλα δύο γκρουπ ήταν από γραφεία που παρέχουν «περιηγήσεις» με ποδήλατα και Segway.

Και τα  4 γκρουπ  ξεναγούνταν από μη-επαγγελματίες ξεναγούς, ανθρώπους που δεν έχουν  ούτε την άδεια, αλλά ούτε και την εκπαίδευση για αυτό που κάνουν.

Ανενόχλητοι λοιπόν οι παράνομοι ξεναγοί έκαναν την δουλειά τους, λέγοντας ποιος ξέρει τι στους «πελάτες» τους. 

Σκέφτηκα προς στιγμήν να απευθυνθώ σε δύο αστυνομικούς της τροχαίας που βρισκόταν λίγο πιο πέρα, να κάνω καταγγελία και να τους ζητήσω να ελέγξουν τους ξεναγούντες, αλλά με βάση προηγούμενες εμπειρίες το απέφυγα. 

Βέβαια θα μου πει κάποιος, μικρό το κακό, δεν έκλεψαν κανέναν αλλά προσφέρουν υπηρεσίες τις οποίες και κοστολογούν ανάλογα. Ότι πληρώνεις παίρνεις.

Κι όμως κλέβουν και κλέβουν ασύστολα. Και δεν κλέβουν μόνο την δουλειά από τους επαγγελματίες ξεναγούς. Κλέβουν το Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς χρησιμοποιούν τους πόρους του υπουργείου, δηλαδήτους αρχαιολογικούς χώρους, για να βγάλουν λεφτά. Κλέβουν ακόμα και τους πελάτες τους καθώς τους προσφέρουν υπηρεσίες αμφίβολης ποιότητας και χωρίς καμιά διασφάλιση. Τέλος, τουλάχιστον οι παρέχοντες «Free» Walking Tours κλέβουν την εφορεία και το ΙΚΑ,  καθώς δεν κόβουν αποδείξεις, οπότε δεν αποδίδουν ούτε σέντσι από αυτά που βγάζουν. Και εννοείται πως, καθώς το κράτος χάνει χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο, κλέβουν από όλους τους υπόλοιπους, που καλούμαστε να πληρώσουμε φόρους ως νομοταγείς πολίτες. 

Σε τελική ανάλυση οι επιτήδειοι αυτοί κλέβουν από όλους μας. 

Το Υπουργείο Πολιτισμού και η Τουριστική Αστυνομία κάνουν ελέγχους  για να διασφαλίσουν ότι οι διπλωματούχοι ξεναγοί και τα τουριστικά γραφεία δεν φοροδιαφεύγουν. Δε θα έπρεπε να κάνουν το ίδιο (και μάλιστα με μεγαλύτερη αυστηρότητα) για να ελέγξουν και τελικά να πατάξουν το φαινόμενο της παράνομης παροχής  υπηρεσιών στον τομέα του τουρισμού; Αν μη τι άλλο για να διασφαλίσουν τα αυξημένα φορολογικά έσοδα που απαιτούν οι δανειστές μας."

Αλλιώς θα είμαστε πάντοτε η χώρα του «μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μη δώσετε».

Διαβάστε επίσης:Τάξη και αταξία στο κέντρο της Αθήνας

 

διαβάστε ακόμα

Νέες Σ.Σ.Ε. στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις των Χανίων
Indie Playground Festival vol.2 | 1 & 2 Ιουνίου | Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου
Προβολή της Ελλάδας στη Στοκχόλμη ως ιδανικός προορισμός για συνταξιούχους
Η συμβολή του ΞΕΕ στην τουριστική ανάδειξη του Έβρου
To πρώτο Σχολείο Τουρισμού OnTour Κρήτης - Μαλεβίζι στις 28 Μαΐου
Το προεδρείο της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ
Ταξίδι γνωριμίας με τη Ρόδο από αποστολή της Jet2Holidays
Ο συναυλιακός τουρισμός απογειώνει δαπάνες και ζήτηση για διεθνή ταξίδια – «Κλειδί» οι νεότερες γενιές ταξιδιωτών
Τέλος οι Ινσταγκραμικές φωτογραφίες – Οι ταξιδιώτες επιζητούν αληθινές εικόνες ξεκούραστων διακοπών
Πάνω από τις μισές ταξιδιωτικές εταιρίες σχεδιάζουν να επενδύσουν στην A.I.