"Το κάρμα, η πυρίτιδα κι ο τουρισμός"- τoυ Κρίτωνα Πιπέρα

17-08-15 | Με τα μάτια του ξεναγού

Ένα ενδιαφέρον άρθρο για την παρανομία, που ανθεί στον ελληνικό τουρισμό, του προέδρου του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Κρίτωνα Πιπέρα δημοσίευσε η ιστοσελίδα agrocosmos.com.

Αναδημοσιεύουμε το άρθρο του κ.Πιπέρα, με τίτλο "Το κάρμα, η πυρίτιδα κι ο τουρισμός"

Κρίτων Πιπέρας

Αυτές τις μέρες της «κρίσης» όπως συνηθίσαμε να τις ονομάζουμε-λες και όλα αυτά τα χρόνια δε ζούσαμε μέρες «κρίσης»-, ή ερώτηση στα χείλη όλων, είναι πόσο επηρεάστηκε ό τουρισμός . Είναι πραγματικά ενδιαφέρον το πώς όλοι ανακαλύπτουν ξαφνικά το τουρισμό, πόσο όλοι νοιάζονται για το τι θα συμβεί στο τουρισμό, ανακαλύπτοντας για μια ακόμη φορά την πυρίτιδα.

Είναι μερικές φορές αστείο το πώς ό καθένας μας ανακαλύπτει κάποια πράγματα κατά πώς μάς βολεύει. Βλέποντας το θέμα από μέσα, από τη σκοπιά κάποιου πού αφιέρωσε όλη του την επαγγελματική ζωή στο τουρισμό, πασχίζοντας και παλεύοντας, πραγματικά, μού έρχεται να βάλω τα γέλια. Αν ή κατάσταση δεν ήταν –εδώ και δεκαετίες- για κλάματα. Ανησυχούν στις τηλεοπτικές ειδήσεις για τη πιθανότητα μείωσης των αφίξεων, λόγω τού capital control, λόγω των κλειστών τραπεζών, της πιθανής έλλειψης αγαθών στα σούπερ μάρκετ.

Κι αναρωτιέμαι: Γιατί κανείς δεν ανησύχησε για την άθλια κατάσταση των περισσότερων λιμανιών της χώρας; Την κακή κατάσταση πολλών επιβατικών πλοίων, ιδιαίτερα νησιών της άγονης γραμμής; Την έλλειψη ελέγχων στις τουριστικές- και μη-περιοχές, με αποτέλεσμα ή μαύρη εργασία να οργιάζει σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ κλπ, με ανειδίκευτους πού μαθαίνουν στου κασίδη-στη συγκεκριμένη περίπτωση- στου τουρίστα το κεφάλι;

Παράνομοι «ξεναγοί» πού κοροϊδεύουν και εξαπατούν-σε καθημερινή βάση- χιλιάδες τουρίστες. Παράνομα αντεργατικά τουριστικά γραφεία πού επίσης εξαπατούν τουρίστες. Παράνομα καταλύματα. Παράνομοι «κράχτες» μαγαζιών, εκδρομών, ταξιτζήδες-τουριστικοί πράκτορες και «ξεναγοί’».

Βλέπετε βέβαια ότι ό κοινός παράγοντας σε όλα αυτά είναι ή παρανομία. Δυστυχώς ό ελληνικός τουρισμός, αναπτύχθηκε μέσα από αυτό το πλέγμα της παρανομίας, γιατί ή έλλειψη ελέγχων κατέστησε τον ελληνικό τουρισμό ξέφραγο αμπέλι και παράδεισο ανομίας. Και ξαφνικά, ανησυχούμε όλοι μην τυχόν και οι «κρίσιμες» μέρες πού διανύουμε, επηρεάσουν το τουρισμό. Μη χάνετε τον ύπνο σας αγαπητοί φίλοι.

Ο ελληνικός τουρισμός, για κάποιο περίεργο λόγο έχει άστρο (είναι ή αγάπη των θεών; Είναι το κάρμα μας; Πείτε το όπως θέλετε). Θα συνεχίσει να υπάρχει, γιατί καμιά χώρα στο κόσμο δεν έχει τις ομορφιές της Ελλάδας, την ιστορία-πολλές φορές γραμμένη με πόνο, ξεριζωμούς, θυσίες- και το πολιτισμό. Κρίμα μόνο πού ποτέ δεν τα εκτιμήσαμε όλα αυτά, για να πάμε την Ελλάδα ένα βήμα παρά πέρα. Αν είχαμε μυαλό, θά είχαμε και το σεβασμό όλων

διαβάστε ακόμα

Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη