Η αγελαία συμπεριφορά εμπόδιο στην "ανοσία της αγέλης"

15-03-20 | ΑΠΟΨΗ

Σφοδρές επιθέσεις δέχθηκε η αμφιλεγόμενη στρατηγική της Βρετανίας για τον κορωνοϊό σύμφωνα με την οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, πρέπει να προσβληθεί το 60% του πληθυσμού για να σωθούν ζωές.

Η στρατηγική αυτή προκρίνει ένα μείγμα καθησυχασμού με μέτρα τόσο ήπια που ούτε καν συγκρίνονται με εκείνα άλλων χωρών.

Όπως αναφέρουν αρκετά εγχώρια ΜΜΕ, ο Patrick Vallance, επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος, δήλωσε ότι ο ιός θα μπορούσε να προσβάλει το 60% του βρετανικού πληθυσμού, ενώ ήδη ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε ότι «πολλές ακόμη» οικογένειες θα χάσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Η προσέγγιση στοχεύει να διασφαλίσει ότι οι σωστές παρεμβάσεις θα γίνουν την κατάλληλη στιγμή για να αντιμετωπίσουν ένα ξέσπασμα που θα διαρκέσει για μήνες, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Στην ουσία, η Βρετανία κινδυνεύει να τεθεί στο περιθώριο του παγκόσμιου αγώνα ενάντια στην ταχύτατη εξάπλωση του κορωονοϊού, καθώς οι χώρες σε όλη την Ευρώπη ακολουθούν πολύ πιο επιθετική πολιτική, όπως το κλείσιμο των σχολείων για να αντιμετωπίσουν τη διεύρυνση της κρίσης. Η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με αυξανόμενες αντιδράσεις, μετά τις δηλώσεις ότι αλλάζει τη στρατηγική της και δεν εστιάζει πλέον στις προσπάθειες περιορισμού της εξάπλωσης της νόσου αλλά σε κινήσεις που στοχεύουν στην καθυστέρηση της κορύφωσης της επιδημίας.

Ο Vallance υπερασπίστηκε την προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου, λέγοντας ότι γίνεται προσπάθεια να μειωθεί και να διευρυνθεί η κορύφωση της επιδημίας, «όχι να την καταργήσουν εντελώς». Ένα ποσοστό προσβολής στη λοίμωξη της τάξης του 60% θα συνέβαλε στη δημιουργία ενός βαθμού ανοσίας στον πληθυσμό, το οποίο χαρακτηρίζεται επιστημονικά ως "ανοσία της αγέλης".

Ερωτηθείς μάλιστα γιατί η Βρετανία επιτρέπει ακόμα τη διεξαγωγή μεγάλων γεγονότων, όπως ο αγώνας πρωταθλήματος ράγκμπι το Σάββατο, ο Vallance είπε ότι το θέμα είναι ο αντίκτυπος και όχι τα πρωτοσέλιδα.

«Είναι εντυπωσιακό να πούμε ότι τα διακόπτουμε (τα μεγάλα γεγονότα)- όμως δεν θα έχει ιδιαίτερη επίδραση στη μετάδοση», ισχυρίστηκε ο Vallance σε μια συνέντευξη στο Radio 4 «Νομίζω ότι είναι πιο πιθανό να υπάρξει μετάδοση στις παμπ και στους άλλους χώρους που θα συγκεντρωθούν οι ανθρωποι για να παρακολουθήσουν τον αγώνα παρά στο ίδιο το στάδιο».

Ωστόσο, η συγεκριμένη στρατηγική του Ηνωμένου Βασιλείου επικρίνεται ήδη από πολλούς ειδικούς. Ο Richard Horton, συντάκτης της ιατρικής έκδοσης The Lancet, δήλωσε στο Twitter αυτή την εβδομάδα ότι η κυβέρνηση «παίζει ρουλέτα με τους πολίτες». Οι αξιωματούχοι άργησαν πολύ να λάβουν μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού, όπως η ακύρωση γεγονότων και η σύσταση για «κοινωνική αποστασιοποίηση», είπε.

Η Sridhar, ειδικός της δημόσιας υγείας, πρόσθεσε ότι υπάρχει μια μέση οδός μεταξύ της πλήρους αναστολής λειτουργιών και της συνέχισης της καθημερινότητας χωρίς αλλαγές και χαρακτήρισε «αξια απορίας» τη θέση της κυβέρνησης δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο συμφωνεί ότι η επιδημία είναι πολύ σοβαρή. Ανησυχεί ιδιαιτέρως για το γεγονός ότι εγκαταλήφθηκε η προσπάθεια εντοπισμού των επαφών των ανθρώπων που προσβάλλονται από τον ιό, η οποία είναι απαραίτητη και ουσιαστική για την καθυστέρηση της εξάπλωσης.

«Αν κοιτάξετε την επιτυχία της Σιγκαπούρης, της Νότιας Κορέας, του Χονγκ Κονγκ και της Κίνας, όλες είχαν μια πραγματικά αυστηρή πολιτική εντοπισμού», εξήγησε.

Ο πρώην υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ αμφισβητώντας τις θέσεις της κυβέρνησης δήλωσε έκπληκτος από το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν απαγόρευσε όλες τις μαζικές συγκεντρώσεις. Άλλες χώρες όπως η Ταϊλάνδη υπήρξαν εξαιρετικά επιτυχείς στην αναχαίτηση της εξάπλωσης του ιού, λαμβάνοντας μέτρα «κοινωνικής απομάκρυνσης», τόνισε στο Channel 4 News.

Απαντώντας στις επικρίσεις αυτές, ο  Vallance επισήμανε ότι ο ιός του κοροναϊού θα επιστρέφει κάθε χρόνο ως εποχική γρίπη κι ότι με την πάροδο του χρόνου περισσότεροι άνθρωποι θα αναπτύξουν ανοσία στον ιό, καθώς συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.

Εξήγησε ότι η προσέγγιση της κυβέρνησης είναι να ισοπεδώσει την «ευρύτερη κορυφή» της επιδημίας και να αποκτήσει ανοσία μέρος του πληθυσμού.

Παραδέχθηκε βέβαια ότι «αυτό που δεν θέλουμε είναι να προσβληθούν όλοι από τον ιό σε σύντομο χρονικό διάστημα ώστε να προκληθεί πρόβλημα στις υπηρεσίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας - αυτή είναι η ισοπέδωση της κορυφής».

«Δεν μπορούμε να το σταματήσουμε, οπότε θα πρέπει να καταλήξουμε σε μια διευρυμένη κορυφή στην οποία θα προβλέπεται ότι περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν αποκτήσει ανοσία," αντέτεινε.

Εκείνο που συνειδητοποιεί κανείς λοιπόν με ιδιαίτερη ανησυχία είναι ότι η διεθνής επιστημονική κοινότητα δεν έχει ακόμη καταλήξει ομόφωνα σε μια αποτελεσματική στρατηγική κατά της ανελέητης αυτής μάστιγας η οποία απειλεί το σύνολο της Ανθρωπότητας.

Μέχρι να συμβεί αυτό, ωστόσο, οφείλουμε να επιδείξουμε όλοι μας ψυχραιμία κι αλληλεγγύη αποφεύγοντας φαινόμενα όπως οι μαζικές έφοδοι στα σούπερ μάρκετ, η παράνομη κι αισχροκερδής λειτουργία επιχειρήσεων κι η επιδεικτική περιφρόνηση των μέτρων προφύλαξης με επικίνδυνους συνωστισμούς στις παραλίες κι αλλού.

Μπορεί να μην είμαστε ακόμη σίγουροι για το πως θα επιτύχουμε την "ανοσία της αγέλης" λοιπόν, αλλά ας μην επιτρέψουμε στον εαυτό μας, τουλάχιστον, να κινδυνεύσει ακόμη περισσότερο και να εκφυλιστεί, εν τέλει, εξαιτίας αγελαίας συμπεριφοράς...

 

 

 

διαβάστε ακόμα

«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ