Κορωνοϊός: H ανεύθυνη στάση της Τουρκίας και η προπαγάνδα για τον τουρισμό της

09-03-20 | ΑΠΟΨΗ

Την ίδια στιγμή που όλες οι ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν με υπεύθυνο τρόπο και σύμφωνα με τα διαθέσιμα μέσα την εξάπλωση του  κορωνοϊού, η Τουρκία στρουθοκαμηλίζει, διαφημίζοντας μάλιστα τον προορισμό της ως τον μοναδικό που δεν έχει κρούσματα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Κανείς προφανώς δεν μπορεί να πιστέψει ότι στη γειτονική χώρα δεν υπάρχουν κρούσματα. Πρόκειται για μία ακόμη ανεύθυνη στάση της κυβέρνησης Ερντογάν. Να σημειωθεί ότι τον Ιανουάριο η Τουρκία εμφάνισε αύξηση κατά 16,1% στις αφίξεις ξένων τουριστών, φθάνοντας σε 1,78 εκατ. Από το σύνολο των ξένων επισκεπτών, οι 120.000 ήταν από το Ιράν. Πρόκειται για μία από τις πρώτες χώρες που περιλήφθηκαν στη ζώνη υψηλού κινδύνου για την περαιτέρω διάδοση του ιού. Στο μεταξύ, τα μέτρα που έλαβε η Τουρκία για το Ιράν χρονολογούνται στα τέλη Ιανουαρίου, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν μέτρα και για άλλες χώρες όπως η Ιταλία.

Και δεν φθάνει μόνο αυτό, σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου ο υπουργός Υγείας Fahrettin Koja κατηγόρησε την Ευρώπη για αργή αντίδραση ισχυριζόμενος ότι θέτει σε κίνδυνο την Τουρκία. Η σχετική συνέντευξη αναπαράχθηκε, κυρίως, σε ρωσικά  και επιχειρήθηκε να συνδεθεί με την ασφάλεια που παρέχει ο προορισμός, σε μία περίοδο που είναι κρίσιμη για τις προκρατήσεις της προσεχούς τουριστικής σεζόν.

"Καταφέραμε να κρατήσουμε μακριά την Τουρκία από τον κορωνοϊό χάρη στα αποτελεσματικά μέτρα που έχουμε ήδη λάβει. Ωστόσο, παρατηρούμε ραγδαία αύξηση των περιπτώσεων εκτός της Κίνας, ενώ ο αριθμός των νέων περιπτώσεων στην Κίνα μειώνεται. Ανησυχούμε γιατί με τον αυξανόμενο αριθμό περιπτώσεων στην Ιταλία, καταγράφονται περισσότερες περιπτώσεις κρουσμάτων στην Ευρώπη. Δυστυχώς, οι ευρωπαϊκές χώρες και οι γειτονικές χώρες με την Τουρκία δεν έλαβαν έγκαιρα μέτρα. Ανταποκρίθηκαν αργά στην εξάπλωση ", δήλωσε ο Τούρκος υπουργός.

Επίσης, υπενθύμισε ότι η Ομοσπονδία Ξενοδόχων της Τουρκίας έχει εκδώσει έναν ειδικό κατάλογο ελέγχου στα ξενοδοχεία που αφορούν σε τακτική απολύμανση στα πόμολα στις πόρτες, τα τηλεχειριστήρια των τηλεοράσεων και των κλιματιστικών και των επιφανειών σε χώρους αναψυχής. Επιπλέον, το προσωπικό των ξενοδοχείων υποχρεούται να ενημερώνει την υποδοχή αν διαπιστώσει ότι κάποιοι τουρίστες έχουν υψηλή θερμοκρασία.

Και ενώ η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει ένα προφίλ ασφαλούς προορισμού από τον κορωνοϊό ξεκίνησαν και εκεί οι ακυρώσεις ή μεταθέσεις μεγάλων εκθεσιακών γεγονότων.

Ειδικότερα, ανακοινώθηκε η αναβολή της  Διεθνούς Εμπορικής Έκθεσης  WIN EURASIA, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο στην Κωνσταντινούπολη. Οι διοργανωτές DEUTSCHE MESSE AG και HANNOVER FAIRS TURKEY FUARCILIK A.S., ανακοίνωσαν ότι η έκθεση αναβάλλεται για τις 18 με 21 Ιουνίου. Στην έκθεση, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη βιομηχανική διοργάνωση της Ευρασίας και παρουσιάζει τις εξελίξεις στους τομείς των αυτοματισμών, της ρομποτικής, της τεχνολογίας παραγωγής, του χειρισμού υλικών και των  Logistics, είχαν προγραμματίσει τις συμμετοχές τους 20 χώρες, ενώ αναμένονταν περίπου 77.500 ειδικοί επισκέπτες.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση των διοργανωτών αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Πραγματοποιήσαμε συζητήσεις με αρκετούς εκθέτες της WIN EURASIA 2020 - τόσο στην Τουρκία όσο και στο εξωτερικό - και τώρα έχουμε πλήρη εικόνα, τόσο των προθέσεών τους, όσο και της κατάστασης. Σχεδόν όλοι οι εκθέτες, οι επισκέπτες και οι συνεργάτες δήλωσαν ότι υποστηρίζουν την αναβολή της διοργάνωσης για αργότερα μέσα στο 2020. Μόνο ένας μικρός αριθμός εταιρειών μας ζήτησε να μην αναβάλουμε την εκδήλωση. Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν ακυρώσει πολλές πτήσεις μεταξύ Τουρκίας, Ιράν, Ιταλίας και ηπειρωτικής Κίνας. Επιπλέον, πολλές εταιρείες εισάγουν επί του παρόντος περιορισμούς ταξιδιών και συναντήσεων, ενώ ενημερώνουν τους όρους τους περί αναρρωτικής άδειας.

Για τους λόγους αυτούς, πολλοί εμπορικοί επισκέπτες εκτός και εντός της Τουρκίας ζήτησαν την αναβολή, την οποία υποστηρίζουν και οι βιομηχανικές ενώσεις της Τουρκίας. Παρόλο που στην Τουρκία δεν υπάρχουν περιπτώσεις κορωνοϊού, η υγεία των εκθετών, των συνεργατών, των επισκεπτών και των εργαζομένων μας είναι πάντα η πρώτη μας προτεραιότητα. Φυσικά, η κατάσταση μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή, οπότε θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και να σας ενημερώνουμε».

 

διαβάστε ακόμα

Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»