«Δι' αυτά πολεμήσαμεν» κι οφείλουμε να συνεχίσουμε να πολεμάμε...

27-02-20 | ΑΠΟΨΗ

Μια εξαιρετική έκθεση εγκαινιάσθηκε πρόσφατα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο των Αθηνών κι αξίζει να την επισκέφθουν πραγματικά όλοι οι Έλληνες απανταχού της Γης.

Η έκθεση φέρει τον εξόχως ευρηματικό τίτλο «Δι' αυτά πολεμήσαμεν… Αρχαιότητες και Ελληνική Επανάσταση» κι εντάσσεται στο πρόγραμμα εορτασμού για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Μάλιστα, τα εγκαίνια της τέλεσε πρόσφατα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη.

Στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, η υπουργός αναφέρθηκε στο γνωστό απόφθεγμα του στρατηγού Ιωάννη Μακρυγιάννη που προτάσσεται στον τίτλο της έκθεσης ενώ στην σχετική ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνεται εύστοχα ότι «ο αγώνας για την ελευθερία θεμελιώθηκε όχι μόνο στην απαίτηση του ελληνικού λαού για ανεξαρτησία, αλλά και στα ιστορικά του δικαιώματα πάνω στα απαράμιλλα έργα των αρχαίων προγόνων.»

Όπως τόνισε η κυρία Μενδώνη, «μέσα από τα επαναστατικά κείμενα, μέσα από τις διακηρύξεις, μέσα από τα ψηφίσματα και τους νόμους των Εθνοσυνελεύσεων, προκύπτει η έννοια που έχουν οι υπόδουλοι ακόμη Έλληνες για την προστασία των αρχαίων λειψάνων, ως μνημείων, αλλά και ως εθνικών κειμηλίων. Ως τεκμηρίων της συνέχειας που έχει ο τόπος με το παρελθόν. Είναι αυτό το οποίο συνειδητοποιούν οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι θέλουν να βοηθήσουν να αποκτήσουν ξανά ελευθερία οι Έλληνες, και γι΄ αυτό δημιουργείται το κύμα του Φιλελληνισμού, που είναι μία από τις παραμέτρους, τις οποίες αναπτύσσει η έκθεση.

Όταν λοιπόν ο Μακρυγιάννης αναφώνησε «Δια αυτά επολεμήσαμεν» συναισθάνονταν ότι «τ' αγάλματα είναι γερά πράματα και πρέπει να χρησιμεύσουν δια την πατρίδαν». Λειτουργούσε επομένως ως γνήσιος εκφραστής, τόσο της επίσημης πολιτικής, όσο και του λαϊκού συναισθήματος. Για όλους αυτούς τους λόγους, η έκθεση είναι εξαιρετικά σημαντική. Είναι ένας εξαιρετικά καλός προάγγελος των εορτασμών των 200 ετών. Συγχρόνως, είναι η απόδειξη αυτής της εγγενούς και πολυδιάστατης σχέσης του νεότερου ελληνισμού με τις αρχαιότητές του.»

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι την μεγαλόπνοη αυτή φράση από την ιστορία του στρατηγού της Επανάστασης, Ιωάννη Μακρυγιάννη, την καταγράφει ο ίδιος στα «Απομνημονεύματά» του (1829-1850) και τη φώτισε ξανά ο νομπελίστας ποιητής Γιώργος Σεφέρης στο δοκίμιό του «Ενας Ελληνας – Ο Μακρυγιάννης», στον Α’ τόμο των «Δοκιμών» του (1936-1947):

«Είχα δύο αγάλματα περίφημα, μια γυναίκα κι ένα βασιλόπουλο, ατόφια – φαίνονταν οι φλέβες, τόση εντέλειαν είχαν. Οταν χάλασαν τον Πόρο, τα ’χαν πάρει κάτι στρατιώτες, και στ’ Αργος θα τα πουλούσαν κάτι Ευρωπαίων· χίλια τάλαρα γύρευαν… Πήρα τους στρατιώτες, τους μίλησα: Αυτά, και δέκα χιλιάδες τάλαρα να σας δώσουνε, να μην το καταδεχτείτε να βγουν από την πατρίδα μας. Δι’ αυτά πολεμήσαμεν»!

Εύγε λοιπόν στο υπουργείο Πολιτισμού για την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία.

 Μακάρι δε, να επιδείξει ανάλογα  αντανακλαστικά κι ευαισθησία για την προστασία κι ανάδειξη της εθνικής μας κληρονομιάς, και να διορθώσει άμεσα τις τραγικές αδυναμίες  του νέου συστήματος  διάθεσης εισιτηρίων στην Ακρόπολη που... σοφίσθηκε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Αδυναμίες  οι οποίες απαξιώνουν τους τουρίστες  που έρχονται από τα πέρατα του πλανήτη για να θαυμάσουν τα αρχαία μας.

 «Δι' αυτά πολεμήσαμεν» λοιπόν, και για αυτά οφείλουμε να συνεχίσουμε να πολεμάμε...

διαβάστε ακόμα

«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»
Δήμος Αθηναίων: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων
Αγώνας ορεινού τρεξίματος Ανοπαία Ατραπός
Διεθνές Φεστιβάλ Αραδοσίβιων στην Ελασσόνα
Wyndham Hotels & Resorts: Ισχυρό α’ τρίμηνο με ρεκόρ νέων και υπό κατασκευή δωματίων
Πρώην δήμαρχος Βενετίας προς τουρίστες: «Μην πληρώνετε τον φόρο εισόδου στην πόλη»
Έρευνα | Τα καλύτερα και χειρότερα αεροδρόμια στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους χρήστες της Google
Ανοίγει την 1η Μαΐου το νέο πολυτελές Amyth of Mykonos | Super Paradise
Ο νέος γενικός διευθυντής του Eliamos Villas Hotel & Spa στην Κεφαλονιά