Ο κορωνοϊός και η συμπεριφορά σε Ασιάτες...

03-02-20 | ΑΠΟΨΗ

Οι περισσότεροι επιστήμονες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να έχουμε κρούσματα του νέου κορωνοϊού και στην Ελλάδα.

Πέραν της αντιμετώπισης του ζητήματος σε επίπεδο υγειονομικό, θα πρέπει να δούμε και την αντιμετώπιση του φαινομένου σε τουριστικό και εμπορικό επίπεδο. Ήδη υπάρχουν ενδείξεις μείωσης του τζίρου καταστημάτων που δουλεύουν πολύ με Κινέζους (κοσμηματοπωλεία, εμπορικά κέντρα κ.α.) αλλά και ακυρώσεων σε προορισμούς που αυτή την εποχή είχαν τουρίστες από την Κίνα, όπως για παράδειγμα η Σαντορίνη. Αυτό όμως δεν είναι τόσο ανησυχητικό, καθώς υπάρχει χρόνος να καλυφθούν τουλάχιστον για τα ξενοδοχεία τους επόμενους μήνες ένα μέρος των απωλειών μελλοντικών κρατήσεων ή ακόμη και το σύνολο τους από άλλες αγορές.

Το πιο ανησυχητικό είναι οι συμπεριφορές που αναπτύσσονται σε ορισμένες περιπτώσεις έναντι των Ασιατών επισκεπτών μας ή ακόμη και μόνιμων κατοίκων από Ασιατικές χώρες. Για παράδειγμα, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις ταξί να μην επιβιβάζουν Ασιάτες τουρίστες στο δρόμο, αλλά και περιπτώσεις ακυρώσεων επαγγελματικών συναντήσεων με επιχειρηματίες από την Κίνα. Ακόμη και στο δρόμο καταγράφονται παραδείγματα περίεργης αντιμετώπισης έναντι Ασιατών επισκεπτών, πολλοί εκ των οποίων δεν είναι καν Κινέζοι. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μίας ομάδας Ιαπώνων τουριστών οι οποίοι κοιτούσαν με απορία την "απόσταση ασφαλείας" που τηρούσαν κάποιοι περαστικοί κατά τη διάρκεια περιήγησης τους στο κέντρο της Αθήνας. Αντίστοιχες εικόνες συναντώνται και στο Μετρό.

Χωρίς να σημαίνει ότι δεν πρέπει να πάρουμε τις προφυλάξεις μας από τον ιό του κορωνοϊού, θα πρέπει να αποφεύγονται υπερβολικές συμπεριφορές έναντι των επισκεπτών μας από τις Ασιατικές αγορές.

Ας μην ξεχνάμε ότι αυτή την περίοδο βρίσκεται στην κορύφωσή του το ενδημικό κύμα της γρίπης το οποίο τα προηγούμενα χρόνια είχε προκαλέσει θανάτους. Φέτος στη χώρα μας κυριαρχούν και τα δύο στελέχη του ιού της γρίπης τύπου Α (Η1ΝΙ και Η3Ν2) γεγονός που συμβάλλει στην αυξημένη νοσηρότητα. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η γρίπη θα μας ταλαιπωρεί και τον επόμενο μήνα.

Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται ψυχραιμία και το βασικότερο η τήρηση των μέτρων υγιεινής που προτείνουν οι υγειονομικές αρχές.

 

διαβάστε ακόμα

Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ
MyCoast: | Η νέα ψηφιακή εφαρμογή για την τήρηση της νομιμότητας σε αιγιαλό και παραλίες
Τουρισμός | "Διασκεδάστε με σεβασμό" στις Βαλεαρίδες Νήσους - η νέα καμπάνια για υπευθυνότητα των τουριστών
Έρευνα: Μεγαλώνει το «παράθυρο» κρατήσεων στα ταξίδια – Η Ευρώπη πρωταθλήτρια
Έντονη ζήτηση για ταξίδια στην Αμερική το 2024
HolidayCheck: Εκδήλωση στην Κρήτη για την τοποθέτηση των ξενοδοχείων στις γερμανόφωνες αγορές
Ε.Ξ. Ρόδου | Αίτημα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για Τμήμα Σπουδών Φιλοξενίας στη Ρόδο
H Πάρος φιλοξένησε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας OPTIMIST–U13