Ψυχραιμία, εγρήγορση κι υπευθυνότητα τα αντίδοτα στον Κορωναϊό

02-02-20 | ΑΠΟΨΗ

Η ψυχραιμία, η εγρήγορση κι η ενδυνάμωση της επικοινωνιακής μας στρατηγικής είναι τα βασικά αντίδοτα με τα οποία καλείται η εγχώρια τουριστική βιομηχανία να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει την παγκόσμια επιδημία πανικού που απειλεί να πυροδοτήσει η εξάπλωση του Κορωναϊού (coronavirus) στην Κίνα.

Είναι αλήθεια ότι η νέα αυτή κρίση έρχεται σε μια πολύ άτυχη στιγμή καθώς οι Κινέζοι τουρίστες στην Ελλάδα αύξαναν αλματωδώς τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να ελπίζουμε ότι φέτος θα ξεπεράσουμε το όριο των 200,000, κυρίως χάρη στην αύξηση των αεροπορικών συνδέσεων και την άνοδο της δημοτικότητας της χώρας μας στην μακρινή αλλά αχανή αγορά.

Αν συνδυαστεί, δε, αυτή η κρίση με το κλίμα έντασης στα ελληνοτουρκικά και την ευρύτερη πειροχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής αλλά και τα μαύρα σύννεφα στον ορίζοντα της παγκόσμιας οικονομίας, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η φετινή σεζόν ενδέχεται να κρύβει αρκετούς κινδύνους, περιπέτειες και δυσάρεστες εκπλήξεις για τον ελληνικό τουρισμό.

Πριν απωλέσουμε, ωστόσο, την αυτοπεποίηθηση και την αισιοδοξία μας, ας κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στα όσα έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια της κρίσης οι Ελληνες ξενοδόχοι και ταξιδιωτικοί πράκτορες κι ας θυμηθούμε τις πραγματικά αξιοθαύμαστες αντοχές που επέδειξαν.

Με την βοήθεια λοιπόν της Πολιτείας και της νέας κυβέρνησης, η οποία έχει θέσει ως κορυφαία προτεραιότητα την ενίσχυση της Τουριστικής Ελλάδας και της διεθνούς προβολής της, αξίζει να προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε και αυτή την δυσμενή συγκυρία.

Ήδη, η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού, FedHATTA, με ανακοίνωσή της, καλεί την Πολιτεία να ζητήσει από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό τουρισμό να αντιμετωπίσουν με υπευθυνότητα την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα ταξίδια εξαιτίας του νέου κοροναϊού, και να μη επιβαρύνουν οικονομικά τους ταξιδιώτες για τις κρατήσεις που ακυρώθηκαν για την πρόληψη της περαιτέρω εξάπλωσής του.

Ας μην ξεχνάμε, δε, κι αυτό που είχε πεί ο Ουινστον Τσώρτσιλ για τους Έλληνες:

"Παρά το πέρασμα αρκετών χιλιάδων ετών τα χαρακτηριστικά τους γνωρίσματα παραμένουν αναλλοίωτα, το ίδιο και οι δοκιμασίες τους ή το σφρίγος τους. Έχουν επιβιώσει παρόλα έχει κάνει ο κόσμος εναντίον τους και παρόλα όσα έχουν κάνει στους εαυτούς τους, και καθένας από αυτούς, από πολύ διαφορετικές απόψεις, μας έχει κληροδοτήσει την ευφυΐα και τη σοφία του."

"Καλό βόλι" λοιπόν στους συναδέλφους μας επαγγελματίες του τουρισμού και στην φετινή τουριστική σεζόν, για να θυμηθούμε και λίγο τους ήρωες του 1821 που θα τιμήσουμε με ιδιαίτερη λαμπρότητα του χρόνου...

 Διαβάστε επίσης

 «Κοροναϊός», «κορωναϊός» ή «κορονοϊός»; - Τι λέει ο Μπαμπινιώτης

διαβάστε ακόμα

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο