Ελληνικός Τουρισμός 2019: Kλειδώνει το ιστορικό ρεκόρ για τις ταξιδιωτικές εισπράξεις στα 18 δισ. ευρώ

23-12-19 | ΑΠΟΨΗ

Η ανοδική εξέλιξη των ταξιδιωτικών εισπράξεων στο διάστημα Ιανουαρίου - Οκτωβρίου οδηγεί στην εκτίμηση ότι το ρεκόρ για το 2019 κλειδώνει πέριξ των 18 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις για το 10μήνο αυξήθηκαν κατά 13,1% φθάνοντας σε 17,53 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Πέρυσι στο διάστημα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου οι ταξιδιωτικές εισπράξεις έφθασαν σε 590 εκατ. ευρώ. Αν διατηρήθηκε ο ίδιος ρυθμός στα έσοδα και το φετινό δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου τότε θα ξεπεράσουμε τα 18 δισ. ευρώ.  Σε ότι αφορά τις αφίξεις των ταξιδιωτών από το εξωτερικό για το 10ημνο αυξήθηκαν κατά 3,7%.

Τον Οκτώβριο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 4,1%, φθάνοντας  σε 1,44 δισ. ευρώ ενώ οι αφίξεις των ταξιδιωτών από το εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 1,9%.

Εξάλλου, τον Οκτώβριο, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε βελτίωση, καταγράφοντας έλλειμμα 673 εκατ. ευρώ, ήταν δηλαδή μικρότερο κατά 241 εκατ. ευρώ από εκείνο του Οκτωβρίου του 2018. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται πρωτίστως στη βελτίωση του ισοζυγίου αγαθών και σε μικρότερο βαθμό του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από τη μείωση του πλεονάσματος στο ισοζύγιο υπηρεσιών και τη μικρή αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών περιορίστηκε κατά 353 εκατ. ευρώ, καθώς οι εισαγωγές μειώθηκαν περισσότερο από τις εξαγωγές. Σημειώνεται ότι η μείωση των συνολικών εξαγωγών αγαθών αντανακλά τη μείωση των εξαγωγών καυσίμων, ενώ οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν (κατά 3,3% και 4,0% σε τρέχουσες και σταθερές τιμές αντίστοιχα). Οι εισαγωγές αγαθών κατέγραψαν μείωση κατά 11,2% σε τρέχουσες τιμές.

 

διαβάστε ακόμα

Ο συναυλιακός τουρισμός απογειώνει δαπάνες και ζήτηση για διεθνή ταξίδια – «Κλειδί» οι νεότερες γενιές ταξιδιωτών
Τέλος οι Ινσταγκραμικές φωτογραφίες – Οι ταξιδιώτες επιζητούν αληθινές εικόνες ξεκούραστων διακοπών
Πάνω από τις μισές ταξιδιωτικές εταιρίες σχεδιάζουν να επενδύσουν στην A.I.
Τουρισμός | Αυξάνονται οι πρώιμες κρατήσεις για το 2025- Πρώτοι οι Βρετανοί στις κρατήσεις για το α' τρίμηνο
Διευθυντές Ξενοδοχείων Κρήτης | Σεμινάριο για την προστασία των ξενοδοχείων από τρομοκρατική επίθεση ή φυσική καταστροφή
Συνεργασία κοινού κωδικού των Aegean Airlines και Saudia
ASTERIA: Αναβιώνει ο θρυλικός προορισμός της Αθηναϊκής Ριβιέρας
«Απόβαση» 100.000 επισκεπτών το Πάσχα στην Κρήτη
Νέος νόμος για μουσική στα ξενοδοχεία: Εταιρεία παροχής μουσικής παρέχει ελληνική & ξένη μουσική σύμφωνα με την ποσόστωση που απαιτείται
Air France | Η Καλαμάτα νέος προορισμός το καλοκαίρι