Τουρισμός: Η επόμενη ημέρα μετά τις πυρκαγιές

31-07-18 | ΑΠΟΨΗ

Όταν συμβαίνει μια εθνική τραγωδία, όπως αυτή με τους δεκάδες νεκρούς από τις πυρκαγιές στην Αττική, είναι προφανές ότι το πόσο θα επηρεαστεί ο τουρισμός δεν είναι το πρώτο που σκέφτεται κάποιος. Ούτε το δεύτερο, ούτε το τρίτο, ούτε το δέκατο. 

Οι πληγές είναι ακόμα ανοιχτές. Και είναι πολλές. Και η θλίψη και η οργή και ο πόνος για τα θύματα... Και μπροστά σε αυτόν τον πόνο, οφείλουμε τουλάχιστον σεβασμό. Και συμπαράσταση, με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας από εμάς. 

Η έμπρακτη συμπαράσταση όλη αυτή την εβδομάδα που πέρασε ήταν συγκινητική. Αμέτρητοι πολίτες πρόστρεξαν να βοηθήσουν με ό,τι μπορούσε ο καθένας. Επίσης πάρα πολλές επιχειρήσεις –μεταξύ αυτών και πολλές τουριστικές- προσέφεραν προϊόντα, υπηρεσίες, χρήματα. Και θα συνεχίσουν να το κάνουν. Ο πόνος των οικογενειών των θυμάτων δεν λιγοστεύει λόγω των μέτρων που ελήφθησαν. Ούτε η ταλαιπωρία των οικογενειών που έχασαν περιουσίες. 

Η κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές έχουν καθήκοντα επιτακτικά που αφορούν το παρόν αλλά έχουν επίσης και καθήκον τη διατήρηση της μακροπρόθεσμης ευημερίας της χώρας. 

«Πρέπει να δώσουμε χώρο στη ζωή», ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ανακοινώνοντας την επαναλειτουργία των Παιδικών Κατασκηνώσεων στον Άγιο Ανδρέα.  

Με την τουριστική σεζόν να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt σημειώνει αφενός ότι δεν υπάρχουν ακυρώσεις τουριστικών πακέτων λόγω των πυρκαγιών και αφετέρου επισημαίνει ότι ο τουριστικός τομέας βοηθάει τη χώρα να βγει από την κρίση. Και αυτό είναι το βασικό μήνυμα για το μέλλον.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού παροτρύνει τους τουρίστες να προγραμματίσουν ταξίδια στην Ελλάδα καθώς ο τουρισμός δίνει εισόδημα και δημιουργεί νέες ευκαιρίες.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, αναλύοντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, κωδικοποιεί τους τρεις άμεσους άξονες πολιτικής:

«Το πρώτο καθήκον που προβάλλει λοιπόν είναι η εγρήγορση, η ετοιμότητα και η προετοιμασία διότι οι κίνδυνοι παραμένουν ενεργοί. Το δεύτερο είναι η αναζήτηση των αιτιών και των υπευθύνων των συγκεκριμένων θανατηφόρων πυρκαγιών. Το τρίτο αφορά στην επόμενη μέρα, πέρα από την επούλωση των πληγών και την άμεση ανακούφιση των πληγέντων».

Ο κ. Δραγασάκης τονίζει ότι «η Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική αποτελεί το πλαίσιο για τη μετουσίωση των κοινωνικών αναγκών σε συγκεκριμένες πολιτικές». 

Είναι σαφές ότι ο τουρισμός έπαιξε, παίζει και θα παίζει κυρίαρχο ρόλο στην αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους. Είναι –μεταξύ άλλων- η πηγή χρηματοδότησης των έργων πολιτικής προστασίας των επόμενων χρόνων. Και μια –διαρκής- καμπάνια για την προβολή του τουρισμού, μαζί με την ανάληψη δράσεων και την πραγματοποίηση έργων για την ενίσχυση αυτής της οικονομικής δραστηριότητας είναι κάτι περισσότερο από επιτακτική. 

διαβάστε ακόμα

Alltours | Ταξίδια γνωριμίας με Ολυμπιακή Ριβιέρα, Χαλκιδική και Κρήτη Γερμανών πρακτόρων
Ελληνικός τουρισμός 2023 | 5 Περιφέρειες είχαν το 90,5% των εισπράξεων και το 84% των επισκέψεων
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βραβεύει εξέχοντα αρχιτεκτονικά έργα σε όλη την Ευρώπη
ΕΟΤ: Προβολή της Ελλάδας στη Μεγάλη Βρετανία για τουρισμό περιπέτειας
Γερμανικός τουρισμός: +63% οι δαπάνες για διακοπές το καλοκαίρι του 2024 – Τρίτη επιλογή η Ελλάδα
Ελληνικός τουρισμός 2024 | Τι δείχνουν οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις για τη σεζόν - η εικόνα ανά αγορά και αεροδρόμιο
Ισπανικός τουρισμός | Νέο ρεκόρ αναμένεται το 2024
Προβολή της Ρόδου στην Ολλανδική και Βελγική αγορά
Χαλκιδική: Fam trip 20 τουριστικών πρακτόρων από 12 χώρες
Νέες Σ.Σ.Ε. στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις των Χανίων