Σύνορα που διασχίζονται από τουρίστες, δεν διασχίζονται από στρατούς...

08-06-18 | ΑΠΟΨΗ

Ουδείς νοήμων Έλλην πολίτης δύναται να αμφισβητήσει πλέον την τεράστια και καθοριστική συμβολή του τουρισμού στην στήριξη της καθημαγμένης εθνικής οικονομίας.

Όπως τόνισε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, κατά την ομιλία του στην ανοιχτή συνεδρίαση του Συνδέσμου, οι άμεσες ταξιδιωτικές εισπράξεις που εισέρρευσαν συνολικά στη χώρα κατά την 8ετία της κρίσης αγγίζουν τα 100 δισ. ευρώ και "κανείς μας δεν μπορεί ή δεν θέλει να φανταστεί τι θα γινόταν αν ο τουρισμός είχε μπει και αυτός στη δίνη της κρίσης". 

"Μπορείτε να φανταστείτε την Ελλάδα της κρίσης χωρίς αυτή την οικονομική ανάσα;" αναρωτήθηκε ο κ.Ρέτσος.  "Χωρίς τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που διατηρήθηκαν ή δημιουργήθηκαν; Τους φόρους και τις εισφορές που πληρώθηκαν; Την ρευστότητα που διοχετεύθηκε στην αγορά; Τις νέες επιχειρήσεις που ξεκίνησαν να λειτουργούν; Την στήριξη που προσφέρθηκε στις τοπικές κοινωνίες;"

Η δε πολύπλευρη αυτή προσφορά του τουρισμού προς την πατρίδα μας, έχει και μια άλλη εξαιρετικά σημαντική πτυχή, την οποία οφείλουμε να αναδείξουμε εξίσου:

Ο τουρισμός συμβάλει καθοριστικά στην διατήρηση της ομαλότητας και της ειρήνης στην λίαν εύφλεκτη και ασταθή περιοχή μας, η οποία άλλωστε έχει καταγραφεί στην Ιστορία ως "η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης".

"Σύνορα που διασχίζονται από εμπορεύματα, δεν διασχίζονται από στρατούς" είχε πει ο αείμνηστος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Abraham Lincoln, θέλοντας να καταδείξει την σημασία που έχουν οι ακμάζουσες εμπορικές συναλλαγές μεταξύ γειτόνων για την διατήρηση των αρμονικών σχέσεων μεταξύ τους.

Το ίδιο κάλλιστα μπορεί να ειπωθεί και για τους τουρίστες, οι οποίοι µέσω των άµεσων, αυθόρµητων και απευθείας επαφών που ενθαρρύνουν ανάµεσα σε άνδρες και γυναίκες από διαφορετικούς πολιτισµούς και τρόπους ζωής, αντιπροσωπεύουν µία ζωτική δύναµη για την ειρήνη και έναν παράγοντα φιλίας και κατανόησης ανάµεσα στους λαούς ολόκληρου του κόσµου.

Ολο και περισσότεροι ηγέτες αλλά και απλοί άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη συνειδητοποιούν ότι ο τουρισμός μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην οικονοµική ανάπτυξη, τη διεθνή κατανόηση, την ειρήνη, την ευηµερία και τον παγκόσµιο σεβασµό και τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωµάτων και των θεµελιωδών ελευθεριών για όλους χωρίς διάκριση φυλής, φύλου, γλώσσας ή θρησκείας.

Έχει κάθε δυνατότητα η χώρα μας λοιπόν να τεθεί στην διεθνή πρωτοπορία για εμπέδωση της ειρήνης μέσω του τουρισμού, καθώς και προβεβλημένο οικουμενικό προορισμό αποτελεί και η περίλαμπρη Ιστορία της το επιτρέπει, αν όχι το επιβάλλει.

Το πράξαμε άλλωστε πριν πολλούς αιώνες με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και μπορούμε κάλλιστα τώρα να το επαναλάβουμε, αποδεικνύοντας ότι το "αρχαίο πνεύμα αθάνατο" εξακολουθεί να κοσμεί τον ευλογημένο τούτο τόπο που το γέννησε.

Ας εμπνευσθούμε λοιπόν από το διορατικό αποφθέγμα του Λίνκολν και ας επιδιώξουμε τα σύνορα όλου του κόσμου να διασχίζονται εφεξής από τουρίστες, ώστε μην διασχισθούν ποτέ ξανά από στρατούς...

 

 

διαβάστε ακόμα

Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»