Αρχαιολόγοι και τουρισμός οφείλουν να συνυπάρξουν

01-04-18 | ΑΠΟΨΗ

Ουδείς λογικός και δίκαιος άνθρωπος μπορεί να αμφισβητήσει σοβαρά το έργο και την συμβολή των Ελλήνων αρχαιολόγων στην προστασία της αρχαίας κληρονομιάς μας.

Αρκεί μια ματιά στις πανταχού παρούσες αυθαιρεσίες και την πολεοδομική ασχήμια κι αναρχία των πολέων μας, για να συμπεράνει κανείς ότι, εάν είχαν αφεθεί απροστάτευτα τα μνημεία μας, θα είχαν πιθανότατα υποστεί μια αδιανόητη και ανεπανόρθωτη προσβολή που θα έφθανε ή και θα ξεπέρναγε τα όρια του βανδαλισμού.

Ιδιαίτερα μεγάλο και σημαντικό είναι και το χρέος της εγχώριας τουριστικής βιομηχανίας προς αυτούς, καθώς, ως γνωστόν, εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται την Ελλάδα για να θαυμάσουν αυτούς ακριβώς τους αμύθητους θησαυρούς που ανακαλύφθηκαν, διασώθηκαν και προστατεύονται χάρη στις άοκνες προσπάθειες και την αυτοθυσία ημεδαπών και φιλελλήνων επιστημόνων. 

Άλλωστε, όπως είχε αποφανθεί από τα πρώτα κιόλας χρόνια του απελευθερωτικού αγώνα για τη Νέα Ελλάδα,  ο αγράμματος αλλά σοφός Μακρυγιάννης «για αυτά τα αρχαία αγάλματα πολεμάμε».

Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορεί να αποσιωπήσει κανείς ότι στο όνομα αυτής ακριβώς της πανάρχαιας κληρονομιάς, κάποιοι αυτόκλητοι «προστάτες» της έχουν πλήξει ασύγγνωστα την πρόοδο και την ανάπτυξη αυτού του τόπου από υπερβάλλοντα ζήλο, δογματισμό, συντεχνιακές αντιλήψεις, ιδεολογικές αγκυλώσεις, στρεβλές αντιλήψεις, ψυχοπαθολογικές εμμονές και μικροπρεπή φθόνο.

Αυτές τις εποχές μάλιστα, που η χώρα μας προσπαθεί ακόμη να ανακάμψει από μια πρωτοφανή στα παγκόσμια χρονικά οικονομική κρίση, δεν υπάρχουν περιθώρια να παίζει κανείς προσωπικά και προσχηματικά παιχνίδια εις βάρος της πολυπόθητης ανάκαμψης.

Έτσι λοιπόν  και στην πολυσυζητημένη υπόθεση  της απόρριψης του αιτήματος του BBC για γύρισμα δημοφιλούς τηλεοπτικής παραγωγής στο Ναό του Ποσειδώνος στο Σούνιο από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο πρέπει να επικρατήσουν η λογική, η δικαιοσύνη και η ευθυκρισία ώστε και να προστατευθούν οι αρχαίοι θησαυροί της Ελλάδας αλλά και να προβληθούν στα πέρατα της Οικουμένης, όπως τους αξίζει.

Τα επιχειρήματα  περί «υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων και παρεμπόδισης των επισκεπτών του αρχαιολογικού χώρου» δεν ακούγονται ιδιαίτερα πειστικά καθώς η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι υπάρχουν λύσεις που μπορούν να βρεθούν, αρκεί να πρυτανεύσουν η καλή διάθεση και η κοινή λογική.

Απλά θυμίζουμε ότι το Westminster Abbey της Αγγλίας παραχωρήθηκε στον οίκο Gucci για επίδειξη μόδας πέρυσι ενώ και ο οίκος πολυτελών ειδών μόδας Fendi πραγματοποίησε μια συναρπαστική εκδήλωση στη διάσημη Φοντάνα ντι Τρέβι της Ρώμης, και τα ύψους 2,2 εκατ. ευρώ έσοδα δόθηκαν για την αποκατάσταση του ιστορικού μνημείου. Και στην Ελλάδα όμως, η ίδια η Ακρόπολη δόθηκε στην τραγουδίστρια Jennifer Lopez για να πραγματοποιήσει φωτογράφηση το 2008 ενώ στο ίδιο μνημείο γυρίστηκαν το 2014 αρκετές σκηνές από την ταινία "Τα δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου" με πρωταγωνιστές τον Viggo Mortensen και την Kirsten Dunst.

Οι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού, ομού με τους υπόλοιπους δημοσίους υπάλληλους της χώρας, οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι οι μισθοί τους, σε τελική ανάλυση, πληρώνονται από την φορολογία των εγχώριων επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των τουριστικών και άρα δεν πρέπει «να δαγκώνουν το χέρι που τους ταίζει», όπως λέει ο λαός μας.

Η προστασία των αρχαίων μπορεί και πρέπει επιτέλους να εναρμονιστεί με τις σύγχρονες ανάγκες της χειμαζόμενης εθνικής οικονομίας και της καταπονημένης κοινωνίας μας.

Είναι στο χέρι όλων μας, αρκεί να εγκαταλείψουμε τις πατροπαράδοτες και παροιμιώδεις έριδες μας και την μικροσυμφεροντολογική νοοτροπία μας και να εργαστούμε ενωμένοι για το κοινό καλό.

 

Photo Source:pixabay.com

 

 

διαβάστε ακόμα

Wyndham Hotels & Resorts: Ισχυρό α’ τρίμηνο με ρεκόρ νέων και υπό κατασκευή δωματίων
Πρώην δήμαρχος Βενετίας προς τουρίστες: «Μην πληρώνετε τον φόρο εισόδου στην πόλη»
Έρευνα | Τα καλύτερα και χειρότερα αεροδρόμια στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους χρήστες της Google
Ανοίγει την 1η Μαΐου το νέο πολυτελές Amyth of Mykonos | Super Paradise
Ο νέος γενικός διευθυντής του Eliamos Villas Hotel & Spa στην Κεφαλονιά
Oceania Cruises: Πολυάριθμα νέα δρομολόγια κρουαζιέρας σε Αθήνα και Ελληνικά νησιά το 2025
Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι για το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους»
Τουρισμός | Η Ελλάδα στο top 10 των ευρωπαϊκών προορισμών, που θα επισκεφτούν φέτος οι Αυστραλοί
Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας | Τουριστική Προβολή στη Βαρσοβία και το Βελιγράδι
Όμιλος Jet2.com και Jet2holidays | Έκρηξη κρατήσεων για το 2025 από το αεροδρόμιο του Μπόρνμουθ - Η Ρόδος στο top5