Το σκάφος το νετάρεις στην μπουνάτσα...

18-03-18 | ΑΠΟΨΗ

Μπορεί όλοι μας να ευφραινόμεθα και να επαιρόμαστε επειδή η Ελλάδα οδεύει προς μια ακόμη καλή παραθεριστική περίοδο, αλλά αυτή η, όντως κατανοητή κι ανθρώπινη, ευφορία δεν πρέπει να μας εξωθεί σε στρουθοκαμηλισμό.

Αποτελεί αναπόδραστη διαπίστωση ότι η ανταγωνιστικότητα του εγχώριου τουριστικού προιόντος υποχωρεί, κυρίως λόγω της υπερφορλόγησης και της έλλειψης ενός νέου χωροταξικού, που θα προσελκύει επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, επισκέπτες υψηλού εισοδήματος, νέες αγορές και ειδικές κατηγορίες ταξιδιωτών.

Έχουμε ΦΠΑ στη διαμονή στο 13%, ενώ Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία έχουν 10%, η Κύπρος 9% και η Πορτογαλία 6%. Έχουμε ΦΠΑ στην εστίαση στο 24%, ενώ η Πορτογαλία έχει 13%, Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία 10% και η Κύπρος 9%. Έχουμε ΦΠΑ στις μεταφορές 24%, τη στιγμή που η Κύπρος έχει 19%, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία έχουν 10% και η Πορτογαλία 8%. 

Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, την αύξηση του ΕΝΦΙΑ, την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων και των ασφαλιστικών εισφορών καθώς και την επιβολή του νέου φόρου διανυκτέρευσης.

Την ίδια ώρα, στο 80% της χώρας υπάρχουν απαγορεύσεις και τίθενται εμπόδια για επενδυτικές πρωτοβουλίες στον τομέα του τουρισμού.  Καθίσταται ολοένα και πιο εμφανής η έλλειψη ενός νέου χωροταξικού που θα προσελκύει επενδύσεις μεγάλης κλίμακας με αύξηση της αρτιότητας στις ανεπτυγμένες και στις αναπτυσσόμενες περιοχές. 

Με δημιουργία κινήτρων για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, όπως σύνθετα τουριστικά καταλύματα, και για τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων τουριστικών εγκαταστάσεων. 

Με αναπροσαρμογή των συντελεστών δόμησης για την ανάπτυξη ήπιων τουριστικών εγκαταστάσεων, που θα σέβονται στο περιβάλλον και την έννοια της διαμόρφωσης ενός σωστά οργανωμένου χώρου, καθώς και θεσμοθέτηση κανονιστικού πλαισίου για την ανάπτυξη εναλλακτικών και νέων μορφών τουρισμού.

Δεν είναι απορίας άξιο λοιπόν που το 2016 είχαμε, για πρώτη φορά, μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων, ενώ το 2017 τα ταξιδιωτικά έσοδα κινήθηκαν λίγο μόλις πάνω από τα έσοδα του 2015, κυρίως  χάρη στα προβλήματα που αντιμετώπιζαν άλλοι τουριστικοί προορισμοί στην Τουρκία ή την Αίγυπτο και τα οποία μάλιστα δεν καταφέραμε να αξιοποιήσουμε όσο θα έπρεπε.

Οι ανταγωνιστικοί προορισμοί όμως ανακάμπτουν φέτος και η πρόβλεψη του πρώην πρόεδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέα Ανδρεάδη που δημοσίευσε πρώτο το Tornos News ότι «εάν δεν αναστραφεί η υπερφορολόγηση του ελληνικού τουρισμού, από το 2019 θα αρχίσει η καθοδική του πορεία», ήχησε αρκούντως δυσοίωνα στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ.

Κι όλα αυτά χωρίς να συνυπολογίσουμε την συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα στο Αιγαίο και το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου με ανεξέλγκτες επιπτώσεις στον τουρισμό μας. Αρκεί να δει κανείς τις συνέπειες που είχαν στον τουρισμό της Τουρκίας το πραξικόπημα, αλλά και οι τρομοκρατικές ενέργειες, καθώς το κριτήριο της ασφάλειας κυριαρχεί στην επιλογή ενός ταξιδιωτικού προορισμού και η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί χώρα ασφάλειας και σταθερότητας.

Τι κάνουν λοιπόν απέναντι σε όλα αυτά τα προβλήματα οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας;

Παίρνουν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα η μήπως αρκούνται να απομυζούν καιροσκοπικά την θετική συγκυρία, για όσο αυτή κρατήσει, κι «ευλογούν τα γέννια τους» με κάθε αφορμή και περίσταση;

Αν ρωτήσουν οποιονδήποτε από τους πολλούς πανάξιους καπετάνιους που διαθέτει η χώρα, θα τους πει ότι η πλέον κατάλληλη ώρα για να τακτοποίησεις, να νετάρεις, όπως λέγεται, τα του σκάφους σου είναι η μπονάτσα, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοικές και διευκολύνουν τις διορθωτικές κινήσεις και τους ενδεδειγμένους ελιγμούς.

Οταν χαλάσει ο καιρός και ξεσπάσει η καταιγίδα, όλα αυτά θα είναι απείρως πιο δύσκολα και, για κάποια, ίσως να είναι πλέον αργά...

 

 

 

διαβάστε ακόμα

HolidayCheck: Εκδήλωση στην Κρήτη για την τοποθέτηση των ξενοδοχείων στις γερμανόφωνες αγορές
Ε.Ξ. Ρόδου | Αίτημα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για Τμήμα Σπουδών Φιλοξενίας στη Ρόδο
H Πάρος φιλοξένησε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας OPTIMIST–U13
Airbnb: Έκδοση Καλοκαιριού 2024 | Εξαιρετικές εμπειρίες από τους σπουδαιότερους θρύλους του κόσμου
Αλλάζουν τα πάντα στην παραλιακή Βάρκιζας - Σουνίου | 10 + 1 κυκλικοί κόμβοι και ποδηλατόδρομος
Ζάκυνθος: Ανοιχτά μέχρι τη 1 τα μεσάνυχτα τα καταστήματα κατά τη θερινή σεζόν
Ποδηλατικός Αγώνας ΔΕΗ International Tour of Hellas
Ταξίδι εξοικείωσης στην Καλαμάτα για Βρετανούς πράκτορες της ΑΒΤΑ ενόψει του συνεδρίου της στο Costa Navarino
Πράσινο φως στην πρόταση της ΤΕΜΕΣ για ίδρυση Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας στην Καλαμάτα
Δύο Ελληνικές παραλίες στις 50 καλύτερες στον κόσμο για το 2024 – 7 κορυφαίες στην Ευρώπη