Γερμανικός τουρισμός: Τι δείχνει η τάση για Ελλάδα, Τουρκία και Μεσόγειο

15-02-18 | ΑΠΟΨΗ

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τις ταξιδιωτικές προθέσεις των Γερμανών σε προορισμούς της Μεσογείου αναδεικνύει η ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου ΒΑΤ του Αμβούργου. Η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 3.000 Γερμανών τουριστών ηλικίας άνω των 14 ετών και δείχνει ότι συντελούνται μεγάλες αλλαγές στις ροές επισκεπτών στη Μεσόγειο.

Πρώτο εύρημα, που ενδιαφέρει και την Ελλάδα, είναι ότι παραμένει ο προβληματισμός των Γερμανών για διακοπές στην Τουρκία. Αν και οι τουρ οπερέιτορ αναφέρουν ισχυρές κρατήσεις για τα τουρκικά θέρετρα εφέτος, μόνο το 1% αυτών που ρωτήθηκαν είπε ότι σκοπεύει να πάει για διακοπές στη γειτονική χώρα. Επίσης, μόνο το 5% δήλωσαν ότι αισθάνονται άνετα και ασφαλή στην Τουρκία, το μερίδιο της οποίας στη γερμανική αγορά μειώθηκε πέρυσι στο 3,6% από 4,4% το 2016.

Δεύτερο συμπέρασμα είναι η μείωση του μεριδίου της Ισπανίας στη γερμανική αγορά. Η Ισπανία παραμένει μεν ο αγαπημένος προορισμός για τους Γερμανούς τουρίστες, όμως το μερίδιο μειώθηκε το 2017 σε 13,7% από 14,1% το 2016. Περίπου ένας στους επτά ταξιδιώτες από τη Γερμανία πέρασε τις διακοπές του στις Βαλεαρίδες, στις Κανάριες Νήσους ή στην ισπανική ενδοχώρα. 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας καθηγητή Ulrich Reinhardt, ο αναμφισβήτητος νικητής του περασμένου έτους ήταν η Ελλάδα, που είδε το μερίδιό της στη γερμανική αγορά να αυξάνεται στο 3,1% από 2,8% το 2016. Ελαφρά μείωση καταγράφηκε στο μερίδιο της Ιταλίας και της Αυστρίας.

Ένα άλλο σημαντικό συμπέρασμα είναι ότι ολοένα και περισσότεροι Γερμανοί επιλέγουν κύριες διακοπές σε μακρινούς προορισμούς εκτός Ευρώπης. Πέρυσι καταγράφηκε νέο ρεκόρ στα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων των Γερμανών. Το ποσοστό των Γερμανών σε τέτοιους προορισμούς αυξήθηκε πέρυσι σε 13,1% από 11,4% το 2016. Πλέον οι μακρινοί προορισμοί κερδίζουν έδαφος σε βάρος των μεσογειακών και των άλλων ευρωπαϊκών επιλογών του παρελθόντος των Γερμανών. 

Νικητές πέρυσι ήταν προορισμοί στη Νότια και Ανατολική Ασία - από την Κίνα, την Ταϊλάνδη έως την Ινδονησία και τη Σρι Λάνκα - με 2,9%. Η Βόρεια Αφρική με την Αίγυπτο και την Τυνησία σταθεροποιήθηκαν επίσης στα επίπεδα του 2,9%. Η Αίγυπτος εξακολουθεί να θεωρείται επικίνδυνη από τους Γερμανούς τουρίστες. Μόνο το 5% δήλωσε ότι αισθάνθηκε άνετα και ασφαλή στη χώρα. Η Καραϊβική (2,2%) και η Μέση Ανατολή (1,2%) κέρδισαν επίσης έδαφος. Οι ΗΠΑ ήταν ο χαμένος προορισμούς στα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων πέρυσι, Το ποσοστό των Γερμανών που ταξίδεψε στη Βόρεια Αμερική, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, μειώθηκε στο 2,2% το 2017 από 3,1% το προηγούμενο έτος.

Σταθερά, τέλος, ένα ποσοστό γύρω στο 34% των Γερμανών εξακολουθεί να επιλέγει διακοπές μέσα στη χώρα τους.

Η άνοδος της οικονομίας και η χαμηλή ανεργία ευνοεί τα ταξίδια των Γερμανών. Έτσι, πέρυσι το 58% των Γερμανών έκανε ένα ταξίδι τουλάχιστον πέντε ημερών - το υψηλότερο ποσοστό την τελευταια 10ετία. Το κύριο ταξίδι διήρκεσε 13 ημέρες. Οι δαπάνες για διακοπές επίσης αυξήθηκαν και κατά μέσο όρο οι Γερμανοί ξόδεψαν 1.193 ευρώ ανά άτομο για το κύριο ταξίδι.

Για φέτος, αναμένεται νέο ρεκόρ στις διακοπές των Γερμανών, καθώς 1 στους 2 που ρωτήθηκαν στην έρευνα δήλωσε με βεβαιότητα ότι θα ταξιδέψει το 2018, με την ασφάλεια να καθορίζει την επιλογή του προορισμού. Ισχυρή παραμένει η ταση για τα μακρινά ταξίδια.

 

διαβάστε ακόμα

Δήμος Πολυγύρου: Δυνατότητα ύδρευσης ξενοδοχείου με μία προϋπόθεση
Τρίτο Φεστιβάλ Ρομποτικής και Ευφυών Συστημάτων στην Καλαμάτα
Δήμος Χαλανδρίου: Πρόγραμμα θερινών διακοπών ΚΑΠΗ 2024 - Τα ποσά συμμετοχής με βάση το εισόδημα
Άυλη Ψηφιακή Κάρτα για την στήριξη του Τουρισμού Thessaly - Evros Pass 2024
Δωρεά της ΤΕΜΕΣ για μελέτη ανάδειξης της ανατολικής πλευράς της νήσου Σφακτηρίας
Γιατί η ΕΕ αγοράζει ακόμα ρωσικό αέριο;
Alltours | Ταξίδια γνωριμίας με Ολυμπιακή Ριβιέρα, Χαλκιδική και Κρήτη Γερμανών πρακτόρων
Ελληνικός τουρισμός 2023 | 5 Περιφέρειες είχαν το 90,5% των εισπράξεων και το 84% των επισκέψεων
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βραβεύει εξέχοντα αρχιτεκτονικά έργα σε όλη την Ευρώπη
ΕΟΤ: Προβολή της Ελλάδας στη Μεγάλη Βρετανία για τουρισμό περιπέτειας