Ο Ελληνικός Τουρισμός χρειάζεται πολιτική στρατηγικού βάθους

23-01-18 | ΑΠΟΨΗ

Είναι απολύτως θεμιτό κι ανθρώπινο να επιχαίρουμε με τα νέα ρεκόρ που επιτυγχάνει ο ελληνικός τουρισμός, όμως πρέπει να αντισταθούμε στον πειρασμό της αλαζονικής έπαρσης που κατατρέχει όσους αντιμετωπίζουν ή διαχειρίζονται επιπόλαια το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας.

Οι φορολογικές επιβαρύνσεις που επιβλήθηκαν στο τουριστικό μας προϊόν τα τελευταία τρία χρόνια, η μείωση της ανταγωνιστικότητάς του, σε συνδυασμό με την αδυναμία της Ελλάδας να προσελκύσει επενδύσεις μεγάλης κλίμακας και την εποχικότητα, συνεχίζουν να στοιχειώνουν τη μοναδική εναπομείνασα ούτως αποκαλούμενη "βαριά βιομηχανία" της χώρας.

Η πολιτική του "αυτόματου πιλότου" βλογάει ακατάπαυστα τα γέννια της, απαγγέλλοντας μονότονα την άνοδο των αφίξεων, ωστόσο πολλοί επαγγελματίες του τουρισμού (μαζί με την Τράπεζα της Ελλάδος) διαπιστώνουν χαμηλότερα έσοδα, μείωση της μέσης δαπάνης ανά διανυκτέρευση, καθώς και την αναντίρρητη γενική διαπίστωση ότι ο αριθμός των επισκεπτών μπορεί μεν να έχει αυξηθεί, αλλά, όσοι έρχονται, ξοδεύουν λιγότερα χρήματα και μένουν λιγότερες ημέρες.

Εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε μια εθνική πολιτική για τον τουρισμό με στρατηγικό βάθος, η οποία δεν έχει ως στόχο απλώς να καταγράφει τους επισκέπτες, αλλά να εξασφαλίζει σταθερή αύξηση των εσόδων και να παράγει πλούτο για τη χώρα και τους πολίτες της.

Η πολιτική αυτή πρέπει να περιλαμβάνει μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, κατάργηση του φόρου διανυκτέρευσης, μείωση του ΕΝΦΙΑ και διαμόρφωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων σε συγκρίσιμα επίπεδα με τους ανταγωνιστές μας.

Επίσης, άμεση εφαρμογή ενός νέου χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας για την αύξηση των εσόδων και την προσέλκυση επισκεπτών υψηλού εισοδήματος.

Τέλος, διαφοροποίηση και εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος με τη συνδυαστική ανάπτυξη διαφορετικών μορφών τουρισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στον τουρισμό υγείας, στο city break και άνοιγμα σε νέες αγορές με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Μέχρι να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, όλα τα "ρεκόρ" του ελληνικού τουρισμού θα παραμένουν ευάλωτα, αδύναμα και εύθραυστα.

διαβάστε ακόμα

Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»