Τουριστική κίνηση 2017: Οι «ορφανοί» και το επικό πάρτι που στήνεται στο Νότο

24-01-17 | ΑΠΟΨΗ

Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα, Βουλγαρία, Κροατία. 

Αυτοί οι προορισμοί μοιράζονται την τεράστια ανακατανομή των τουριστικών ροών στην οποία σχεδίασαν οι tour operators και οι άλλοι μεγάλοι παίκτες της αγοράς, από το περασμένο Φθινόπωρο και υλοποιούν συστηματικά στην Ευρώπη για τη νέα περίοδο.

Ένα σχέδιο, την εφαρμογή του οποίου επιτάχυνε δραματικά η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και τα τρομοκρατικά κτυπήματα στην Κωνσταντινούπολη, καθώς στα αρκετά, ήδη, τότε εκατομμύρια τουριστών από όλες τις περιοχές του κόσμου, που είχαν μείνει... «ορφανοί προορισμού», προστέθηκαν πολλά ακόμη.

Δεν έχει αποτιμηθεί ακόμα σε κάποια έρευνα, πόσες αφίξεις χάθηκαν ακριβώς από τους προορισμούς που είχαν προβλήματα ασφάλειας, πέρυσι στη Μεσόγειο. Αν η Τουρκία μόνον, έχασε πάνω από 12 εκατ. αφίξεις την περασμένη χρονιά και σε αυτές συνυπολογίσουμε τις απώλειες της Αιγύπτου, της Γαλλίας και της Τυνησίας, τότε εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τους όγκους των τουριστών που κατευθύνθηκαν σε άλλους, πιο ασφαλείς προορισμούς. Αλλά και τα τεράστια ποσά, σε επίπεδο εσόδων που άλλαξαν και θα αλλάξουν χέρια.

Κλείστε τα μάτια και διαλέξτε... ρεκόρ, σε σύγκριση με το 2015: Η Ισπανία κέρδισε πάνω από 7 εκατ. αφίξεις (σε σύνολο 68 εκατ. το 2015), η Πορτογαλία γύρω στα 2 εκατ. (σε σύνολο 11,8 εκατ.), η Κύπρος περίπου 600.000 (σε σύνολο 2,6 εκατ.), η Βουλγαρία πάνω από 1 εκατ. (σε σύνολο περίπου 7,5 εκατ.) και πάει λέγοντας. Αντίστοιχες αυξήσεις καταγράφηκαν και στις εισπράξεις τους. 

Για το 2017, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι οι προορισμοί αυτοί, από την Πορτογαλία και τα νησιά του Ατλαντικού μέχρι τα Βαλκάνια, τη Μάλτα και την Κύπρο, ετοιμάζονται να σπάσουν τα κοντέρ τους, από πλευράς τουριστικής κίνησης. Οι προκρατήσεις και οι κρατήσεις πετάνε σε ύψη πρωτοφανή, το ίδιο και οι αφίξεις, όπου υπάρχει τουριστική δραστηριότητα αυτήν την περίοδο, ενώ τα διαθέσιμα slots και αεροπλάνα έχουν δεσμευθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Το μεγάλο «πάρτι» έχει στηθεί, θα είναι διαρκείας και όσο η Τουρκία είναι «κλειστή» και η Αίγυπτος ανακάμπτει δειλά, τόσο πιο θορυβώδες θα είναι. Ήδη, στους νησιωτικούς προορισμούς των Βορείων για τον χειμώνα, στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, έχει ξεκινήσει.

Σε αυτήν την εξέλιξη, δεν συνέβαλαν ιδιαίτερα οι εθνικές τουριστικές πολιτικές και οι στρατηγικές, όπως κάποιοι πολιτικοί πασχίζουν να πείσουν. Όλο αυτό το «κύμα των ορφανών» είναι ένα «δώρο» προς όλους, από τις γεωπολιτικές συγκυρίες, αλλά είναι αιφνίδιο και σαρωτικό. Δεν πολυεξετάζει στρατηγικούς και ποιοτικούς στόχους, ούτε ανταποκρίνεται ιδιαίτερα σε επιλεκτικές πολιτικές μάρκετινγκ. 

Εν ολίγοις, τα πράγματα είναι προκαθορισμένα αλλά μη προσδιορίσιμα, όπως περίπου έλεγε και ο Λαπλάς με τον Δαίμονά του.

Αυτό σημαίνει ότι το ποιος θα αποσπάσει μεγαλύτερα και καλύτερα μερίδια – και το κυριότερο, πόσα από αυτά θα διατηρήσει την «επόμενη μέρα» - κρίνεται στις καθοριστικές «λεπτομέρειες»: Κόστος πακέτου και προιόντος, τιμές διαμονής, διαθεσιμότητα κλινών και αεροπορικών θέσεων, φέρουσα ικανότητα υποδομών, βαθμός ανταπόκρισης υπηρεσιών, κατάσταση στους προορισμούς (ασφάλεια, σταθερότητα, καθαριότητα κ.λπ).

Όποιος τα χει αυτά έτοιμα και νοικοκυρεμένα, θα πάει πολύ καλύτερα από όσους υστερούν. Ό,τι έχεις επενδύσει και προσφέρεις, το αντίστοιχό του θα λάβεις.

Για αυτό βλέπουμε πρώτα να γεμίζουν ορισμένοι προορισμοί και άλλοι, να μένουν με την υπερχείλιση και τα ρετάλια... 

Πάντως, έτσι όπως φαίνονται όλα σήμερα, το πάρτι θα είναι επικών διαστάσεων και για όσους συμμετέχουν, θα είναι πραγματικά μία χρονιά... «θρύλος»!

 

διαβάστε ακόμα

Έρευνα: Μεγαλώνει το «παράθυρο» κρατήσεων στα ταξίδια – Η Ευρώπη πρωταθλήτρια
Έντονη ζήτηση για ταξίδια στην Αμερική το 2024
HolidayCheck: Εκδήλωση στην Κρήτη για την τοποθέτηση των ξενοδοχείων στις γερμανόφωνες αγορές
Ε.Ξ. Ρόδου | Αίτημα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για Τμήμα Σπουδών Φιλοξενίας στη Ρόδο
H Πάρος φιλοξένησε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας OPTIMIST–U13
Airbnb: Έκδοση Καλοκαιριού 2024 | Εξαιρετικές εμπειρίες από τους σπουδαιότερους θρύλους του κόσμου
Αλλάζουν τα πάντα στην παραλιακή Βάρκιζας - Σουνίου | 10 + 1 κυκλικοί κόμβοι και ποδηλατόδρομος
Ζάκυνθος: Ανοιχτά μέχρι τη 1 τα μεσάνυχτα τα καταστήματα κατά τη θερινή σεζόν
Ποδηλατικός Αγώνας ΔΕΗ International Tour of Hellas
Ταξίδι εξοικείωσης στην Καλαμάτα για Βρετανούς πράκτορες της ΑΒΤΑ ενόψει του συνεδρίου της στο Costa Navarino