Στα 500 δισ. δολ. τα μη εξυπηρετούμενα ξενοδοχειακά δάνεια στη Μεσόγειο!

10-01-17 | ΑΠΟΨΗ

Σε ένα τρισ.δολάρια ανέρχονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ξενοδοχείων στην Ευρώπη, με το 50% από αυτά να βρίσκονται στις χώρες της Μεσογείου. Το εντυπωσιακό αυτό στοιχείο αναφέρθηκε στο διεθνές συνέδριο Mediterranean Resort and Hotel Real Estate Forum (MR&H), που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο στη Βαρκελώνη με τη συμμετοχή ηγετικών στελεχών από ξενοδοχειακές αλυσίδες, επενδυτικά fund, κατασκευαστικές εταιρείες, δικηγορικά γραφεία, επενδυτικών συμβούλων, κ.ά.. από όλο τον κόσμο.

Παρά το υπέρογκο ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ωστόσο, οι ξενοδοχειακές επενδύσεις συνεχίζουν να προσελκύουν το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων. Ειδικά στη Μεσόγειο, όπως τονίστηκε στο συνέδριο, το αστέρι είναι η Ιβηρική χερσόνησος και κυρίως η Ισπανία. Η Ισπανία και η Πορτογαλία επωφελούνται από την οικονομική ανάκαμψη και από το γεγονός ότι θεωρούνται ασφαλείς προορισμοί από τους τουρίστες και τους επενδυτές. 

Στο στόχαστρο των επενδυτικών κεφαλαίων βρίσκεται επίσης το νοτιοανατολικό τμήμα της Μεσογείου, όπως η Κροατία, ενώ η Τουρκία και οι χώρες της Βόρειας Αφρικής εκτιμάται ότι θα ανακάμψουν σε λίγα χρόνια, γι αυτό και συνεχίζουν να προσελκύουν το ενδιαφέρον των επενδυτών. 

Η μεγάλη πρόκληση, ωστόσο, για τους μεσογειακούς προορισμούς και τους ενδιαφερόμενους επενδυτές είναι η μείωση της εποχικότητας. Οι εισηγητές στο συνέδριο ήταν κατηγορηματικοί ότι ελκυστικοί προορισμοί για επενδύσεις είναι όσοι καταφέρουν να αυξήσουν την τουριστική περίοδο μέσα στο έτος, μέσα από τη σχετική προετοιμασία και την αύξηση των αεροπορικών συνδέσεων.

Τα θέρετρα μικτής χρήσης, με ξενοδοχεία και τουριστικές κατοικίες, θεωρείται το σωστό μίγμα στις επενδύσεις στη Μεσόγειο, ώστε να αναπτυχθεί στους προορισμούς η αγορά δεύτερης κατοικίας από τους Ευρωπαίους πολίτες. Ο αντίκτυπος του Brexit στην αγορά παραθεριστικής κατοικίας στη Μεσόγειο σπό Βρετανούς εκτιμάται ότι θα είναι μικρός.

Οι ξενοδόχοι, επίσης, θα πρέπει να μεριμνούν διαρκώς ώστε να μπορούν να ανταγωνίζονται την τουριστική μίσθωση κατοικιών μέσα από τις διεθνείς πλατφόρμες και προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να υιοθετηθούν τα ανάλογα εμπορικά σήματα ξενοδοχείων.

Τέλος, στο συνέδριο υπογραμμίσθηκε ότι οι ξενοδοχειακές επενδύσεις θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους την αυξανόμενη ροή τουριστών από την Κίνα και γενικότερα από την Ασία στη Μεσόγειο, προσαρμόζοντας υποδομές και υπηρεσίες στις απαιτήσεις των Ασιατών τουριστών.

 

 

 

διαβάστε ακόμα

Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ
MyCoast: | Η νέα ψηφιακή εφαρμογή για την τήρηση της νομιμότητας σε αιγιαλό και παραλίες
Τουρισμός | "Διασκεδάστε με σεβασμό" στις Βαλεαρίδες Νήσους - η νέα καμπάνια για υπευθυνότητα των τουριστών
Έρευνα: Μεγαλώνει το «παράθυρο» κρατήσεων στα ταξίδια – Η Ευρώπη πρωταθλήτρια
Έντονη ζήτηση για ταξίδια στην Αμερική το 2024
HolidayCheck: Εκδήλωση στην Κρήτη για την τοποθέτηση των ξενοδοχείων στις γερμανόφωνες αγορές
Ε.Ξ. Ρόδου | Αίτημα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για Τμήμα Σπουδών Φιλοξενίας στη Ρόδο
H Πάρος φιλοξένησε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας OPTIMIST–U13
Airbnb: Έκδοση Καλοκαιριού 2024 | Εξαιρετικές εμπειρίες από τους σπουδαιότερους θρύλους του κόσμου
Αλλάζουν τα πάντα στην παραλιακή Βάρκιζας - Σουνίου | 10 + 1 κυκλικοί κόμβοι και ποδηλατόδρομος