Τουρισμός και αγροτική οικονομία:Tα θύματα της κυβερνητικής πολιτικής- Γράφει η Φ.Αραμπατζή*

12-11-16 | ΑΠΟΨΗ

Στην εποχή της ελεύθερης πτώσης της ελληνικής οικονομίας, της επιδεινούμενης ύφεσης και των αχρείαστων μνημονίων, που συνεπάγονται οι μοιραίοι χειρισμοί της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η ανάγκη για πολιτικές που θα ξαναεμπνεύσουν σταθερότητα, θα «αγκαλιάσουν» την υγιή επιχειρηματικότητα, θα προασπίσουν την ανταγωνιστικότητα και θα «παλέψουν» για προσέλκυση νέων επενδύσεων είναι επιτακτική για τη διάσωση της χώρας.

Ο τουρισμός και ο πρωτογενής τομέας, οι δυο διαχρονικά σταθεροί πυλώνες της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας, θα έπρεπε να βρίσκονται στην πρώτη προτεραιότητα μιας εθνικής πολιτικής κινητροδότησής τους, σκοπούμενων συνεργιών και ανατροφοδότησης του ενός από τον άλλο με σκοπό τη μεγιστοποίηση των ωφελειών τους.

Τουναντίον, η παρούσα κυβέρνηση με τις ιδεοληπτικές εμμονές της και την εχθρότητα, που επιδεικνύει στον παραγωγικό ιστό της χώρας τούς αντιστρατεύεται με μανία.

Ειδικότερα η κορωνίδα μας, ο ελληνικός τουρισμός, που συνεισφέρει το 25% του ΑΕΠ της χώρας και προσφέρει πάνω από 700.000 θέσεις εργασίας, αφέθηκε δυστυχώς από τη σημερινή Κυβέρνηση στον «αυτόματο πιλότο» της κεκτημένης δυναμικής, που είχε με κόπο αναπτύξει τα προηγούμενα χρόνια.

Και αντί να τον θωρακίσει απέναντι στον ισχυρό διεθνή ανταγωνισμό, επιτρέποντας του να ξεδιπλώσει την αδιαμφισβήτητη δυναμική του, ορθώνει δυστυχώς με τις πολιτικές της, πολλαπλά εμπόδια και επιβαρύνσεις,  καταδικάζοντάς τον σε ένα περιβάλλον αδικαιολόγητα και άδικα εχθρικό. Στη βαρύτατη διαχειριστική ανεπάρκεια στο θέμα του προσφυγικού- μεταναστευτικού, που "γκρίζαρε" δυστυχώς  την εικόνα της χώρας μας ως ασφαλούς και ακίνδυνου τουριστικού προορισμού, σε μια κατά τα άλλα μοναδικά ευνοϊκή γεωπολιτική συγκυρία, που μας στέρησε πολύτιμα «διαφυγόντα κέρδη», ήρθε να προστεθεί η ασφυκτική υπερφορολόγηση του τουριστικού κλάδου. Φοροεπιδρομή, που όχι μόνο υπονομεύει τη βιωσιμότητα των επαγγελματιών του αλλά επιπλέον επιβαρύνει καταλυτικά το «καλάθι του τουρίστα» καθιστώντας στην πράξη το ελληνικό τουριστικό προϊόν μη ανταγωνιστικό, σε σχέση με τους διεθνείς ανταγωνιστές μας!

Αδιάψευστοι μάρτυρες δυστυχώς τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που καταδεικνύουν αδιάλειπτα για το 2016 πτώση των εσόδων, με αποκορύφωμα τον μήνα Αύγουστο, τον πιο τουριστικό μήνα του έτους, που έκλεισε με αρνητικό ρεκόρ δεκαετίας για τα τουριστικά έσοδα,  παρουσιάζοντας πτώση - 9,2% σε σχέση με το 2015. Συνολική μείωση των καθαρών ταξιδιωτικών εισπράξεων για το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου στο -7,1% σε σχέση με πέρυσι, απώλειες για την εθνική μας οικονομία, που ξεπερνούν τα 750 εκατ. ευρώ.

Η ίδια εχθρική αντιμετώπιση και στις κυβερνητικές πολιτικές για τον πρωτογενή τομέα.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με την υπέρμετρη φορολόγηση, τη φορολόγηση των αγροτικών επιδοτήσεων, τη διόγκωση του κόστους παραγωγής με την αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 24% και την κατάργηση του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο κίνησης καθώς και την εκτίναξη των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών, υπονομεύει όχι μόνο τον «κοιμώμενο γίγαντα» της αγροτικής παραγωγής αλλά θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των ίδιων των εκμεταλλεύσεων του αγροτοκτηνοτροφικού μας κόσμου.

Και σαν να μην έφτανε η υπερφορολόγηση της πρωτογενούς παραγωγής, η Κυβέρνηση στερεί την αγροτική οικονομία έτοιμα, πολύτιμα κοινοτικά κονδύλια, με την άνευ προηγουμένου καθυστέρηση, που επιδεικνύει στην αξιοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, του κατ’ εξοχήν αναπτυξιακού εργαλείου της αγροτικής οικονομίας, του λεγόμενου «αγροτικού ΕΣΠΑ». Ως συνέπεια, διασφαλισμένοι κοινοτικοί πόροι ύψους 4,7 δισεκατομμυρίων ευρώ και συνολικά 6 δισεκατομμυρίων ευρώ με την εθνική συμμετοχή, μένουν αναπορρόφητοι εξ αιτίας της πρωτοφανούς κυβερνητικής αβελτηρίας.

Σχέδια βελτίωσης, προγράμματα επενδύσεων στις ιδιωτικές εκμεταλλεύσεις, μέτρα μεταποίησης, που δίνουν και την προστιθέμενη αξία στη γεωργική παραγωγή, αγροτουριστικά προγράμματα, προγράμματα LEADER, λιμνάζουν στον βάλτο της παροιμιώδους ακυβερνησίας, στερώντας την πολυπόθητη ρευστότητα από την αγροτική παραγωγή, ώθηση και δυναμική τροχιά στην εθνική οικονομία.

Και είναι πράγματι λυπηρό για τη χώρα μας να είναι ουραγός στην ΕΕ των 27 κρατών – μελών ως προς την απορρόφηση των αναγκαίων κοινοτικών πόρων του 2ου πυλώνα, όπως δείχνει ο τελευταίος πίνακας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την οικονομική εκτέλεση των απορροφήσεων, που κατέθεσα σε πρόσφατη Επίκαιρη  Ερώτησή μου στη Βουλή.

Οι αριθμοί αποκαλύπτουν ότι η Ελλάδα έχει την μικρότερη απορρόφηση πόρων για το ΠΑΑ (με μόνη τη Μάλτα να υστερεί) μόλις στο 5,01%, πολύ μακριά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που κυμαίνεται στο 12,42%. Την ίδια στιγμή, νέες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η Σλοβενία και η Σλοβακία, βρίσκονται στο 16,60% και στο 12,82% αντίστοιχα ενώ η Ρουμανία και η Βουλγαρία έχουν προβάδισμα 2% στην αξιοποίηση των συγκεκριμένων κονδυλίων.

Εικόνα τραγική για μία χώρα, που κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2007 – 2013, την αντίστοιχη χρονική στιγμή, τον Οκτώβριο του 2009 επί διακυβέρνησης της ΝΔ, απορροφούσε πόρους για τη γεωργία, που ξεπερνούσαν το 21% του συνολικού προγράμματος. Συγκρίνατε: 5,01% σήμερα, 21% το 2009!

Η Κυβέρνηση οφείλει ν’ αντιληφθεί ότι ο ρόλος του «μετεξεταστέου», του «παρία» δεν ταιριάζει στη χώρα μας. Όπως οφείλει να συνειδητοποιήσει έστω και τώρα ότι θα είναι υπόλογη για την απώλεια των κονδυλίων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως  προκύπτει από τους νέους περιορισμούς, που ισχύουν πανευρωπαϊκά ως προς τη διάθεση των πόρων, δηλαδή τις πληρωμές. Κίνδυνος που ελλοχεύει καθώς αυστηροποιείται το πλαίσιο και απαιτείται η επίτευξη των ενδιάμεσων στόχων κατά τη διάρκεια και όχι στο τέλος της προγραμματικής περιόδου.

Στην οικονομική ασφυξία, έρχεται να προστεθεί και η πλημμελής πληρωμή για δεύτερη χρονιά των κοινοτικών επιδοτήσεων, δείγμα ότι η Κυβέρνηση αδυνατεί να διαχειριστεί ακόμη και τα στοιχειώδη κοινοτικά κεκτημένα.

Απέναντι σ’ αυτές τις τραγικές πολιτικές της ακυβερνησίας, της εμμονικής φοροεπιδρομής και της καταδίωξης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, η ΝΔ και ο Πρόεδρός μας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης προτάσσουν το τρίπτυχο: Λιγότεροι φόροι, λιγότερες δαπάνες, γενναίο «άνοιγμα» στην επιχειρηματικότητα. Μια προαπαιτούμενη Συμφωνία Αλήθειας για την οριστική πια έξοδο της χώρας από την κρίση.

Πηγή: Nεοδημοκράτης

* Η κυρία Φωτεινή Αραμπατζή είναι Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας

διαβάστε ακόμα

Φεστιβάλ Comic Con στη Θεσσαλονίκη
12ος Ποδηλατικός Γύρος Πεδιάδας
21η Ιππική Συνάντηση Μεσσαράς στο Ηράκλειο Κρήτης
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τραμπολίνο στην Αμαλιάδα
Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) | Η Ελλάδα υποδέχεται πανέτοιμη τους τουρίστες
Η Χαβάη ψήφισε νόμο για τον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων
Ο τουρισμός εισέφερε 215 δισ. ευρώ στην οικονομία της Ιταλίας το 2023
Τουρκικός τουρισμός | Ρεκόρ αφίξεων το α' 4μηνο στην Αττάλεια
Πεζοπορικές ξεναγήσεις στο Βόλο από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο
Προβολή της Αθήνας και της Σκύρου σε γερμανόφωνο περιοδικό