Το μήνυμα της Ασίας: ο Αειφόρος Τουρισμός ήρθε δυναμικά για να μείνει!

17-10-16 | ΑΠΟΨΗ

Η Αειφόρος ανάπτυξη αποτελεί επιτακτική ανάγκη για όλους τους τομείς της παγκόσμιας οικονομίας και για αυτό τα Ηνωμένα Έθνη έχουν κηρύξει το 2017 ως Διεθνές Έτος Αειφόρου Τουριστικής Ανάπτυξης. Στα πλαίσια αυτά, στις 5 - 8 Οκτωβρίου 2016, πραγματοποιήθηκε το Παγκόσμιο Συνέδριο Αειφόρου Τουρισμού για το 2016 στη Suwon την Νοτίου Κορέας, από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού (GSTC). Η Suwon, πρωτεύουσα της επαρχίας Gyeonggi-do, είναι κυρίως γνωστή για την Παγκόσμια Κληρονομιά της και  χτίστηκε από δυναστείας Joseon κατά τη μετακίνηση της οικονομικής δραστηριότητας από την Σεούλ προς την Suwon το 1794.

Το μοναδικό αυτό συνέδριο έφερε σε επαφή την παγκόσμια ελίτ της Αειφορίας στον Τουρισμό, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και θέσεων που θα συμβάλουν στην ενίσχυση της παγκόσμιας Αειφόρου τουριστικής κίνησης, ιδίως στην Ασία, ενώ έγινε αποσαφήνιση του μοναδικού ρόλου του GSTC ως τον παγκόσμιο Φορέα Διαπίστευσης για τα πρότυπα του Αειφόρου τουρισμού. Οι συμμετέχοντες ξεπέρασαν τους 400 από περισσότερες από 20 χώρες της Ασίας-Ειρηνικού, της Ευρώπης, της Αφρικής και της Βόρειας Αμερικής, συμπεριλαμβάνοντας πολλά μέλη GSTC και ένα μεγάλο μέρος του Διοικητικού Συμβουλίου του GSTC.

Ένα σημαντικό στοιχείο του συνεδρίου ήταν η επίσημη ανακοίνωση ενός νέου προτύπου για την Αειφόρο Πόλη Τουρισμού στην Κορέα, το οποίο αναγνωρίστηκε (recognized) από το GSTC, με πρώτη εφαρμογή σε πολιτικές και πρακτικές για την πόλη της Suwon. Στην συνέχεια θα καταστεί διαθέσιμο και για άλλες πόλεις στο εσωτερικό της Δημοκρατίας της Κορέας, για την ευρύτερη διάδοση του σε όλη την χώρα, δημιουργώντας στην πράξη μία νέα κουλτούρα στην λειτουργία μίας σύγχρονης Αειφόρου Πόλης με Τουριστικό Προσανατολισμό.

Ο Αντιπρόεδρος του WWF για Ταξίδια, Τουρισμό και Βιοποικηλότητα, κ. Jim Sano, εξήγησε τη συνεργασία μεταξύ WWF και Royal Caribbean Cruise Lines για να κάνει την αλυσίδα εφοδιασμού της κρουαζιέρας περισσότερο αειφόρα. Αυτό περιλαμβάνει μια επίσημη έγκριση του πλαισίου πιστοποίησης κατά GSTC και μια δέσμευση να απαιτήσει από όλους τους προμηθευτές των δραστηριοτήτων τους να αποκτήσουν κάποια πιστοποίηση από GSTC έως το τέλος του 2019, συμβάλλοντας δραστικά στην Αειφορία στον κλάδο παγκόσμια.

Οι τέσσερις θεματικές του συνεδρίου αφορούσαν την προώθηση των προϊόντων Αειφόρου Τουρισμού, την Αειφόρα δραστηριότητα MICE, την Αειφόρα Πόλη Τουρισμού και τον Πολιτιστικό Τουρισμό. Η ευκαιρία αυτή για παραγωγική ανταλλαγή απόψεων και παρουσίασης των ποιο σύγχρονων παγκόσμιων καλών πρακτικών, έφερε εμπειρογνώμονες ομιλητές από διάφορα μέρη του κόσμου, με έντονη εμπλοκή των συμμετεχόντων. Η μάθηση, η δικτύωση και η έμπνευση που αποκτήθηκε από αυτές τις συζητήσεις, ήταν σημαντικό κίνητρο για τους συμμετέχοντες να κινηθούν προς τον Αειφόρο Τουρισμό με πολύ πιο έντονα βήματα, ενώ το Παγκόσμιο Συνέδριο Αειφόρου Τουρισμού έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην περαιτέρω ανάπτυξη και εξέλιξη του GSTC.

διαβάστε ακόμα

Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη