Μ.Βιδιάς/ Άποψη: Tα διδάγματα από την απεργία- Δεν χωρούν πλέον πολιτικές και μικροκομματικές αντιπαραθέσεις στον τουρισμό!

10-10-16 | ΑΠΟΨΗ

O κ.Μιχάλης Βιδιάς είναι ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στο Ρέθυμνο και με επιστολή του στο Tornos News περιγράφει, με τη δική του ματιά, τα διδάγματα, που πρέπει να λάβουμε από την εξαγγελθείσα απεργία των ελεγκτών ενάεριας κυκλοφορίας και την αναστολή της την τελευταία στιγμή.

Μας γράφει:

"Παρακολουθώ με συνέπεια το tornosnews.gr τον τελευταίο χρόνο και γι'αυτό πήρα το θάρρος ως επαγγελματίες του τουρισμού (ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στο Ρέθυμνο) να σας απευθύνω μία επιστολή σχετικά με τα διδάγματα από την απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

Οι έντονες πολιτικές εξελίξεις που ανέκυψαν λόγω θέματος της αδικαιολόγητης απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και τελικά η αναστολή της υπό το βάρος των πολιτικών πιέσεων, αν πέτυχαν να αναδείξουν κάτι, αυτό είναι η ψύχραιμη, ταχεία και μεθοδική αντιμετώπιση από τη κυβέρνηση του ζητήματος. 

Το 2016 κύλησε γενικά ομαλά για τη κυβέρνηση Τσίπρα,  δίχως τις μεγάλες κινητοποιήσεις ή  τις πολυήμερες απεργίες των προηγούμενων χρόνων. Η αναπάντεχη απόφαση των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας – ενός εκ των πλέον ευνοημένων κλάδων του δημοσίου – να αποκλείσουν την χώρα για 4 ημέρες δίχως ουσιαστικά αιτήματα ήταν η μόνη παραφωνία.

Το γεγονός μάλιστα ότι αυτή η κίνηση δεν είχε αιτήματα προς την κυβέρνηση ήταν η αιτία να γραφτεί στον τύπο ότι η κίνηση των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας είχε κομματική σκοπιμότητα, στοχοποιώντας έμμεσα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τη Νέα Δημοκρατία. 

Το θέμα μπορεί να θεωρήθηκε λήξαν από το Σάββατο το απόγευμα με την απόφαση αναστολής της απεργίας, αλλά ανέδειξε και την αντιπολιτευτική γραμμή της ΝΔ από εδώ και πέρα. Για παράδειγμα οι της ΝΔ δεν έχουν πρόβλημα να υποσκάψουν την όποια επιτυχία του τουρισμού, αρκεί να εξυπηρετείται το κομματικό τους συμφέρον, δημιουργώντας συνεχή προβλήματα και πονοκεφάλους στο Μαξίμου.

Ειδικά στο ζήτημα του τουρισμού τώρα όσο ποτέ άλλοτε, πρέπει να γίνει κατανοητό από όλα τα κόμματα ότι ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση!

Και πώς μπορεί να είναι διαφορετικά; Όταν την τελευταία διετία (2015-2016) σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, νέες αγορές ανοίγουν για την Ελλάδα, περιθωριοποιημένοι ελληνικοί προορισμοί τα προηγούμενα χρόνια αναπτύσσονται πλέον ραγδαία και η τουριστική σεζόν έχει αγγίξει αισίως τους 9 μήνες! Η Αθήνα το 2015 είχε πληρότητα όλο τον χρόνο 70%, ενώ ο φετινός Οκτώβριος αναμένεται να είναι καλύτερος όσο ποτέ. Χαρακτηριστικά τα μεγάλα ξενοδοχεία σε Κρήτη, Ρόδο, Κω και άλλες αμιγώς τουριστικές περιοχές έχουν κρατήσεις έως και 80%.

Αυτός θεωρώ ότι ήταν και ο λόγος που άπαντες οι φορείς του τουρισμού στήριξαν την πρωτοβουλία της αναπληρώτριας υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά και από την Παρασκευή το βράδι κράτησαν από κοινού σκληρή στάση κατά των απεργών.

Ο ΣΕΤΕ, η ΠΟΞ, η HATTA, ΥΠΑ και οι κατά τόπους Ενώσεις Ξενοδόχων στοιχήθηκαν στη γραμμή Κουντουρά και με ομοβροντία ανακοινώσεων πίεσαν να ανασταλεί η προγραμματιζόμενη απεργία στα αεροδρόμια της χώρας και να αποτραπεί το να “χαθεί” ένας εξαιρετικός Οκτώβριος.

Κάτι που ανέδειξε και τον αναγκαίο συντονιστικό ρόλο του υπουργείου Τουρισμού! Αφού έπρεπε να εξασφαλιστεί μία κοινή στάση όλων των φορέων του κλάδου. Και πολύ περισσότερο να συντονιστούν οι επικοινωνίες μεταξύ tour operators, αεροπορικών εταιρειών και δεκάδων πρεσβειών ξένων κρατών με την κυβέρνηση για να μην ανατραπεί ο σχεδιασμός του Οκτωβρίου εν όψει της απεργίας.

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι το υπουργείο τουρισμού - όπως κι αν αποφασίζει η εκάστοτε κυβέρνηση να το αποκαλεί, οι αρμοδιότητές του θα υπάρχουν – θα είναι πάντοτε το στρατηγείο του ελληνικού τουρισμού,  και θα λαμβάνει όλες τις καίριες αποφάσεις για θέματα που επηρεάζουν τον τουρισμό αλλά αποτελούν αρμοδιότητα άλλων υπουργείων, όπως χθες με την απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

Ο τουρισμός είναι ο μόνος κλάδος της ελληνικής οικονομίας που εξακολουθεί να της δίνει “ζωή”, είτε με τη μορφή άμεσων εσόδων (συνάλλαγμα), είτε με την αύξηση των εσόδων του ΦΠΑ λόγω της κατανάλωσης. 

Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι δεν χωρούν πλέον πολιτικές και μικροκομματικές αντιπαραθέσεις στον τουρισμό!

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας.

Με εκτίμηση,

Μιχάλης Βιδιάς"

Σημείωση: Το Tornos News είναι ανοιχτό στο διάλογο και στη φιλοξενία όλων των απόψεων, εφόσον στηρίζονται σε επιχειρήματα και καθαρό λόγο.

διαβάστε ακόμα

Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»
Δήμος Αθηναίων: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων