Ρωσικός Τουρισμός: Εδώ οι Ρώσοι, εκεί οι Ρώσοι, που’ ναι, τελικά, οι Ρώσοι;

31-08-16 | ΑΠΟΨΗ

Όσοι παρακολουθούν λίγο πιο συστηματικά τα στατιστικά του ελληνικού τουρισμού, έχουν συναντήσει κατά καιρούς, διάφορα παράδοξα, μυστήρια, «κόλπα» και ποικίλα άλλα δυσεξήγητα «φαινόμενα».

Τώρα βρισκόμαστε ενώπιον ενός ακόμα που, εν ολίγοις, έχει να κάνει με τις μεγάλες διαφορές που προκύπτουν μεταξύ του αριθμού αφίξεων Ρώσων στην Ελλάδα και του αριθμού θεωρήσεων που έχουν χορηγηθεί από τα Προξενεία μας στη Ρωσία.

Το θέμα αυτό πήρε διαστάσεις τις τελευταίες εβδομάδες καθώς το πρόσεξαν και οι ρωσικοί tour operators και το σχολίασαν δεόντως, όπως έγραψε προ ημερών το tornosnews .

Η αλήθεια είναι ότι ανέκαθεν υπήρχαν στατιστικές διαφορές στα στοιχεία από τη ρωσική αγορά. Τα δεδομένα του Rostourism για τη συνολική κίνηση προς την Ελλάδα, για παράδειγμα, διαφέρουν από τα αντίστοιχα της ΤτΕ και της ΕΛΣΤΑΤ. To 2015, o Rostourism έδινε περίπου 634.000 Ρώσους στην Ελλάδα, ενώ η ΕΛΣΤΑΤ, κατέγραψε 512.000 αφίξεις.

Διαφορές, υπάρχουν πάντα και μεταξύ του αριθμού των θεωρήσεων που χορηγήθηκαν με τις αφίξεις. Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των θεωρήσεων υπολείπεται εκείνου των αφίξεων και αυτό, βέβαια, έχει λογική εξήγηση, κυρίω λόγω των θεωρήσεων πολλαπλών εισόδων.

Ωστόσο, αυτήν τη χρονιά, διαπιστώνουμε το αντίθετο. Ο αριθμός των θεωρήσεων είναι σημαντικά μεγαλύτερος του αριθμού των αφίξεων!

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία χορηγήσεων visa που διαθέτουμε, το α εξαμηνο χορηγήθηκαν 232.112 θεωρήσεις (αύξηση 19%). Αν, όμως, δούμε τα στοιχεία της ΤτΕ για το ίδιο διάστημα, βλέπουμε 162.000 αφίξεις (αύξηση 7,7%)! Ειδικά για τον Ιούνιο, οι πληροφορίες από τα Προξενεία αναφέρουν περίπου 100.000 θεωρήσεις, ενώ η ΤτΕ καταγράφει περίπου 92.000 αφίξεις (με μείωση της τάξης του 16%).

Στο επτάμηνο, ο αριθμός θεωρήσεων ξεπέρασε τις 341.000, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε για τα στοιχεία του Ιουλίου για να δούμε αν συνεχίζεται αυτή η αναντιστοιχία.

Και αφού προβληματιζόμαστε με αυτές τις μεγάλες διαφορές και αναζητούμε εξήγηση, έρχεται η Αγία Πετρούπολη, να μας μπερδέψει περισσότερο. Εκεί, αντιθέτως, διαπιστώνεται ότι ο αριθμός των αναχωρήσεων Ρώσων για την Ελλάδα, βάσει στοιχείων του αεροδρομίου, είναι πολλαπλάσιος του αριθμού των θεωρήσεων: 17.669 θεωρήσεις στο διάστημα Μαρτίου- Ιουλίου (μέχρι τις 26/07), 88.700 αναχωρήσεις για Ελλάδα!!!

Τι συμβαίνει τελικά;

Για την πρώτη περίπτωση, δηλαδή την πρωτοφανή αναντιστοιχία περισσότερων θεωρήσεων και λιγότερων αφίξεων, δύο είναι οι πιο πιθανές εξηγήσεις στις οποίες καταλήγουν τα στελέχη των Προξενείων αλλά και τουριστικοί παράγοντες:

Πρώτον, κάτι δεν πάει καλά με τα στοιχεία της ΤτΕ ή

Δεύτερον, πολλοί Ρώσοι παίρνουν visa από τα Ελληνικά Προξενεία, αλλά τελικά δεν ταξιδεύουν στην Ελλάδα, κατευθύνονται σε άλλους προορισμούς της ζώνης Σένγκεν.Αυτό το σενάριο θα είχε μεγαλύτερη βάση, αν μιλούσαμε για την τωρινή περίοδο, από τα τέλη Ιουνίου και μετά, που η Ελλάδα εκδίδει θεωρήσεις Σένγκεν ταχύτερα από άλλες χώρες και όχι για το πρώτο εξάμηνο, όταν μέχρι και τον Μάιο, υπήρχαν σοβαρά προβλήματα...

Υπάρχει και μία τρίτη πιθανότητα: Το αν ένα μέρος των θεωρήσεων που χορηγήθηκαν π.χ. τον Ιούνιο, αφορά ταξίδια εντός του Ιουλίου. Αυτό μπορεί να εξηγεί τη διαφορά του Ιουνίου, αλλά σε επίπεδο εξαμήνου, δεν επαρκεί.

Στην περίπτωση της Αγ. Πετρούπολης, από την άλλη, όπου το Προξενείο διερεύνησε διεξοδικά την κατάσταση, προέκυψαν τα εξής ευρήματα: Το ένα είναι ότι μεγάλος αριθμός Ρώσων είχαν εξασφαλίσει visa Σένγκεν, μέσω άλλων χωρών, π.χ. Φιλανδία, Σλοβενία, χώρες Βαλτικής και Ιταλία! Το άλλο είναι ότι το ποσοστό θεωρήσεων πολλαπλών εισόδων, τριετούς ισχύος, στο συγκεκριμενο Προξενείο είναι πολύ υψηλό, ήδη, από τα τέλη του περασμένο χρόνου. Όπως μας λένε, σήμερα, το ποσοστό αυτό είναι της τάξης του 90%!

Έτσι έχουν τα πράγματα όπως τα είδαμε εμείς και κάποια στιγμή θα εξακριβώσουμε τι πραγματικά συμβαίνει.

Και για να κλείσουμε και με μία πληροφορία «τελευταίας στιγμής», τις τελευταίες μέρες καταγράφεται σημαντική αύξηση της ζήτησης για θεωρήσεις, για ταξίδια εντός του Σεπτεμβρίου. Για να δούμε, πόσους από αυτούς... θα δούμε.  

διαβάστε ακόμα

Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ
MyCoast: | Η νέα ψηφιακή εφαρμογή για την τήρηση της νομιμότητας σε αιγιαλό και παραλίες
Τουρισμός | "Διασκεδάστε με σεβασμό" στις Βαλεαρίδες Νήσους - η νέα καμπάνια για υπευθυνότητα των τουριστών
Έρευνα: Μεγαλώνει το «παράθυρο» κρατήσεων στα ταξίδια – Η Ευρώπη πρωταθλήτρια