Απόδειξη ή μουσακάς;

23-06-16 | ΑΠΟΨΗ

Περιστατικό 1: Σε ταβέρνα μικρού παραδοσιακού χωριού αιγιοπελαγήτικου νησιού, η υπεύθυνη του καταστήματος η οποία μόλις έχει βγάλει από τον φούρνο έναν εξαιρετικό μουσακά, ενημερώνει τους πελάτες της οι οποίοι μόλις έχουν κάτσει στην δροσιά του πλατάνου, ότι την ζημιά από την αύξηση του ΦΠΑ στο 24% από 15% που ήταν ένα μήνα πριν δεν μπορεί να την αντέξει και είναι πρόθυμη να μειώσει τον λογαριασμό κατά 24%, φτάνει να μην κοπεί απόδειξη.

Περιστατικό 2: Σε πολυτελές, κατάμεστο από πελάτες, εστιατόριο κοσμοπολίτικου νησιωτικού προορισμού, ο καταστηματάρχης πλησιάζει ευγενικά τα τραπέζια των Ελλήνων πελατών του και τους επισημαίνει την ζημιά που αναμένει για την επιχειρησή του από την αύξηση του ΦΠΑ. Την ώρα του λογαριασμού μέσα στην δερμάτινη θήκη βρίσκονταν, αντί του λογαριασμού, ένα μικρό «μαύρο» μπλοκάκι (ναι ολόκληρο το μπλοκάκι!) παραγγελιών με την έκπτωση επισημασμένη. Πάνω από 20 παρέες μετρήθηκαν ότι ήταν εκεί και σε καμία δεν κόπηκε νόμιμη απόδειξη εφορίας. Με μέσο λογαριασμό τα 100 ευρώ, μόνο εκείνη την ώρα του μεσημεριού, μόνο από το συγκεκριμένο εστιατόριο χάθηκαν για το ελληνικό δημόσιο 480 ευρώ από ΦΠΑ και ένα μεγάλο μέρος από φόρο εισοδήματος και άλλους συνδεδεμένους φόρους!

Και τα δύο περιστατικά αφορούν κυρίως Έλληνες πελάτες, οι οποίοι όλοι συμφώνησαν αδιαμαρτύρητα να «συνομωτήσουν» στην παρανομία, προκειμένου να πληρώσουν λιγότερα ή για την ακρίβεια να νομίζουν ότι θα πληρώσουν λιγότερα. Στους αλλοδαπούς τουρίστες που βρέθηκαν στα ίδια εστιατόρια, ούτε προτάθηκε να τύχουν της έκπτωσης, ούτε υπήρχε περίπτωση να τους δοθεί είτε έτσι είτε αλλιώς απόδειξη.

Τα δύο περιστατικά του Ιουνίου απλά επιβεβαιώνουν την τάση που καταγράφηκε στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία στο πρώτο τρίμηνο του 2016 ο κύκλος εργασιών στις εταιρείες παροχής υπηρεσιών εστίασης και καταλυμάτων συρρικνώθηκε κατά 11,7%, όταν πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα είχε αυξηθεί κατά 3,5% και συνολικά την τελευταία τριετία (2013 - 2015) έτρεχε με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 6,5%! Η πτώση είναι πολύ μεγάλη, όμως αν δει κανείς τι έγινε μεταξύ πρώτου τριμήνου 2016 και τελευταίου τριμήνου 2015, θα καταλάβει πως ίσως είναι μόνο ένα πρώτο βήμα προς την περαιτέρω συρρίκνωση των εσόδων από ΦΠΑ. Στο διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου 2016 ο τζίρος των εταιρειών εστίασης και καταλυμάτων κατέρρευσε σε ποσοστό 27%. Ένας κλάδος εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων έχασε το ένα τρίτο των εσόδων του μέσα σε ενενήντα ημέρες!

Αν προσθέσουμε στην «μεγάλη εικόνα» και τα χτεσινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας που δείχνουν τον Απρίλιο μείωση κατά 7% των ταξιδιωτικών εισπράξεων, μείωση των αφίξεων κατά 3,5%, καθώς και μείωση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 4,5%, τότε για την ώρα περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει το ..στοίχημα γαι την έκβαση της φετινής τουριστικής χρονιάς με τον πρωθυπουργό, έχει ο Ανδρέας Ανδρεάδης..

διαβάστε ακόμα

Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) | Η Ελλάδα υποδέχεται πανέτοιμη τους τουρίστες
Η Χαβάη ψήφισε νόμο για τον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων
Ο τουρισμός εισέφερε 215 δισ. ευρώ στην οικονομία της Ιταλίας το 2023
Τουρκικός τουρισμός | Ρεκόρ αφίξεων το α' 4μηνο στην Αττάλεια
Πεζοπορικές ξεναγήσεις στο Βόλο από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο
Προβολή της Αθήνας και της Σκύρου σε γερμανόφωνο περιοδικό
Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;