Η άνοδος του τουρισμού καταλήγει στην «μαύρη» αγορά

14-06-16 | ΑΠΟΨΗ

Γνωστός τηλεοπτικός «ειδήμων» της αγοράς επιχειρηματολογούσε τις προάλες για την πτώση που καταγράφει φέτος ο τουρισμός, μεταφέροντας συνομιλία του με ιδιοκτήτη πάρκινγκ στο κέντρο της Αθήνας...  «Δεν έχει φέτος τουρίστες» του είπε ο καθόλα σεβαστός επιχειρηματίας και ο «ειδήμων» έσπευσε να προσθέσει την «εξειδικευμένη» άποψη στον δήμοσιο λόγο του. Ο ίδιος πρόσθεσε και άλλες παρόμοιες φράσεις, όπως «μου είπαν», «άκουσα» και διάφορα άλλα που δεν συνάδουν με τον ρόλο του ως εκπρόσωπος ενός ευρύτερου κλάδου. Φυσικά δεν είναι ο μόνος. Οι κατεξοχήν παράγοντες του τουρισμού, «αναζητούν» τα ρεκόρ ή την γκρίνια στον κλάδο ...όπου τα βρουν. Την μια χρονιά στις αφίξεις, την άλλη στα έσοδα, την επόμενη στις πληρότητες ή στα slots των πτήσεων. Λείπει ο ενιαίος λόγος.

Εγώ θα εμπιστευτώ τον δικό μας Γιώργο Αγγελή, ο οποίος σωστά βάζει θέμα για την ποιότητα των στατιστικών επί του τουρισμού και επίσης σωστά αναφέρει τον παράγοντα που καταλήγει το έσοδο, δεδομένου ότι έχει αυξηθεί σημαντικά η κατηγορία των επισκεπτών «απροσδιορίστου διαμονής», όπου πολλοί εκτιμούν ότι κρύβονται οι διαμονές σε ενοικιαζόμενες κατοικίες.

Όλα τα παραπάνω λαμβάνονται υπόψη, μαζί όμως και τα επίσημα στατιστικά, τα οποία μπορεί να μην λένε πάντα την αλήθεια, αλλά δείχνουν μια πραγματικότητα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία:

-Στον δείκτη που μετρά το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών παρουσιάζουν βελτίωση οι επιχειρηματικές προσδοκίες στον τουρισμό τον Μάιο του 2016 (στις 88,9 μονάδες από 79,7 τον προηγούμενο μήνα), ως αποτέλεσμα των λιγότερο απαισιόδοξων εκτιμήσεων για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων και την τρέχουσα ζήτηση, καθώς και της ενίσχυσης των θετικών προβλέψεων για τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση.

-Στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, θετικά γύρισαν, με αύξηση +8,2%, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Μάρτιο του 2016, αναπληρώνοντας τις απώλειες που σημειώθηκαν κατά το πρώτο 2μηνο του έτους (-5,6%). Κατά το διάστημα Ιαν – Μαρ εμφανίζουν οριακή υποχώρηση    (-0,1%), η οποία οφείλεται κυρίως στη μείωση των αφίξεων κατά 6,2%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι αυξήθηκε κατά 6,5%.

-Επίσης από την ΤτΕ καταγράφεται άνοδο +2,5% στις αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο του 2016 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα το 2015, κυρίως λόγω της αύξησης των αφίξεων από χώρες της Ευρωζώνης. Συνολικά το Α’ 3μηνο του 2016 οι αφίξεις ανήλθαν στις 1.621 χιλ. παρουσιάζοντας μείωση -6,2%.

-Από τον ΣΕΤΕ μαθαίνουμε ότι σε επίπεδο αγορών και ειδικά των μεγάλων, αύξηση σημείωσαν κατά το Α’ 3μηνο του 2016 οι αφίξεις από τη Γερμανία (+5,5%), τη Γαλλία (+11,8%), το Ηνωμένο Βασίλειο (+6,3%), τη Ρωσία (+134,9%) και τις ΗΠΑ (+28,9%). Ωστόσο, η μείωση των αφίξεων από χώρες της ΕΕ εκτός της Ευρωζώνης περιόρισε τη συνολική κίνηση κατά -6,2%.

Γίνεται αντιληπτό ότι η γενική εικόνα είναι θετική και δεν κρύβεται.

Αυτό που τείνει να αποκρυβεί είναι το έσοδο για την νομίμως φορολογούμενη οικονομία. Οι περισσότερες αιτιάσεις περί κρίσης φέτος στον τουρισμό, δείχνουν για την ώρα να συνηγορούν ώστε να αποκρυβεί το μεγάλο ποσοστό της «μαύρης» οικονομίας στον κλάδο.

«Μαύρη» οικονομία η οποία αυξάνεται φέτος μετά βεβαιότητας, λόγω του δέλεαρ για φοροδιαφυγή από τον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, των capital controls που έχουν οδηγήσει μεγάλο μέρος των τιμολογήσεων στο εξωτερικό, αλλά και των μεγάλων περιθωρίων φοροαποφυγής στην διαμονή που δημιούργησε η απελευθέρωση στις αστικές μισθώσεις...

διαβάστε ακόμα

Αλλάζουν τα πάντα στην παραλιακή Βάρκιζας - Σουνίου | 10 + 1 κυκλικοί κόμβοι και ποδηλατόδρομος
Ζάκυνθος: Ανοιχτά μέχρι τη 1 τα μεσάνυχτα τα καταστήματα κατά τη θερινή σεζόν
Ποδηλατικός Αγώνας ΔΕΗ International Tour of Hellas
Ταξίδι εξοικείωσης στην Καλαμάτα για Βρετανούς πράκτορες της ΑΒΤΑ ενόψει του συνεδρίου της στο Costa Navarino
Πράσινο φως στην πρόταση της ΤΕΜΕΣ για ίδρυση Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας στην Καλαμάτα
Δύο Ελληνικές παραλίες στις 50 καλύτερες στον κόσμο για το 2024 – 7 κορυφαίες στην Ευρώπη
Η τηλεργασία «απειλεί» καντίνες και κυλικεία
Σε ψηφιακή αποτύπωση το «Πολιτιστικό Καλεντάρι Πιερίας»
BTW | Επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία από την αύξηση του αεροπορικού φόρου
Ponant: Κρουαζιέρες στα Ελληνικά νησιά με αναχώρηση από Αθήνα