Οι αυταπάτες του τουρισμού

09-05-16 | ΑΠΟΨΗ

Σεπτέμβριος 2016, Δέλτα Φαλήρου. Με λαμπρότητα γιορτάζεται η πρώτη παράσταση στην νέα Λυρική σκηνή της χώρας. Την ίδια στιγμή, μουδιασμένοι από την αναμονή αστυνομικοί που συνοδεύουν τους κατηγορούμενους για την δίκη της Χρυσής Αυγής, αποχωρούν από τα δικαστήρια του Beach Volley!

Η περίπτωση της υπέροχης κατασκευής στο Δέλτα Φαλήρου έχει πολλά κοινά με τον τουρισμό. Μας συντρόφευσαν, σχεδόν αποκλειστικά, με θετικό αναπτυξιακό τρόπο στα πρώτα δύσκολα χρόνια του μνημονίου. Οι μπετονιέρες, του έργου που κατασκεύασε και δώρισε στους Έλληνες το ίδρυμα Νιάρχου, μαζί με τα πούλμαν με τους τουρίστες ήταν οι μόνες αναπτυξιακές εικόνες που μας έβγαζαν από την μιζέρια μας μέχρι και πέρυσι.

Αποδείχτηκαν ωστόσο και αυτές αυταπάτες, σαν αυτές του πρωθυπουργού την Κυριακή το απόγευμα στην Βουλή.

Το έργο τελείωσε, το ίδρυμα Νιάρχου ετοιμάζεται να το παραδώσει στο Κράτος και αυτό (το Κράτος) στο πλαίσιο της ..στρατηγικής που έχει αναπτύξει στην περιοχή, αποφασίζει να μεταφέρει στην «γειτονιά» του δικαστήρια και κρατητήρια!

Αντίστοιχα στον τουρισμό, στο πλαίσιο επίσης της ..στρατηγικής του (του Κράτους), φέρνει ένα μίνι μνημόνιο μόνο για τον κλάδο (από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα), ύψους άνω του 1 δις. ευρώ!

Στην πρώτη περίπτωση, αυτήν της νεάς λυρικής σκηνής, άντε να πάει χαμένο ένα ακόμα κτίριο σε αυτή την χώρα.

Στην περίπτωση όμως του τουρισμού, μαζί με τις αυταπάτες για την τουριστική στρατηγική της κυβέρνησης, καταρρέουν και οι επιχειρήσεις και οι θέσεις εργασίας ενός ολόκληρου κλάδου.

Μετά την αύξηση του ΦΠΑ, στην διανυκτέρευση, στα νησιά και στην εστίαση, η κυβέρνηση φέρνει τελικά τον φόρο ανά διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία δύο αστέρων και πάνω, αλλά και στα δωμάτια με δύο «κλειδιά». Ουσιαστικά θα επιβληθεί το παλαιό σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ που προέβλεπε φόρο 1 ευρώ ανά διανυκτέρευση για κάθε αστέρι. Έτσι, στα 3στερα ξενοδοχεία ο φόρος θα είναι 3 ευρώ ανά διανυκτέρευση, στα 4στερα τέσσερα ευρώ κ.ο.κ

Πρόσθετα φορολογικά βάρη όμως έρχονται και για εκατοντάδες χιλιάδες προσωπικές τουριστικές επιχειρήσεις -ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες. Το καθεστώς που ίσχυε μέχρι σήμερα και το οποίο προέβλεπε φόρο 26% για το τμήμα του εισοδήματος έως τις 50.000 ευρώ και φόρο 33% για τα κέρδη άνω των 50.000 ευρώ καταργείται και στη θέση του θεσπίζεται ενιαίος φόρος 29% από το πρώτο ευρώ. Έτσι, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειονότητα των προσωπικών εταιρειών εμφανίζεται με κέρδη κάτω των 50.000 ευρώ, το εκκαθαριστικό του 2017 θα φέρει μεγάλες επιβαρύνσεις οι οποίες θα προκύψουν από τον συνδυασμό τριών αλλαγών, της αύξησης του συντελεστή φορολόγησης από το 26% στο 29% για τη μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων, την αύξηση της προκαταβολής φόρου ο οποίος ενώ για το φορολογικό έτος 2015 θα είναι 75% για του χρόνου θα είναι 100%, ενώ οι ιδιοκτήτες των ομόρρυθμων εταιρειών θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν ότι στο εξής οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται επί των καθαρών κερδών της επιχείρησης. Για πρώτη φορά, ο υπολογισμός θα γίνει επί των κερδών του 2016.

Α.. ξέχασα  από την 1η Ιουλίου επιβάλλεται αυξημένος φόρος στα επενδυτικά οχήματα (εταιρείες επενδύσεων Real Estate, portfolio management companies κ.λπ.)...

 

 

 

 

διαβάστε ακόμα

Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός