Σοκ και Τρόμος στην Ευρώπη ΙΙ: Που οδηγεί το ευρωπαϊκό «9/11» και τι σημαίνει για τον τουρισμό

22-03-16 | ΑΠΟΨΗ

Σοκ και τρόμος! Σε διάστημα λιγότερο των πέντε μηνών μετά το Παρίσι, στο Βέλγιο, η Ευρώπη ζει ξανά στιγμές τρόμου με εκατόμβη θυμάτων, με εκρήξεις σε κατάμεστους δημόσιους χώρους, με καταστάσεις πραγματικά πρωτόγνωρες για τους περισσότερους ευρωπαίους πολίτες. 

Είτε οι επιθέσεις αυτές αποτελούν «αντίποινα» στις συλλήψεις των τελευταίων ημερών – κάτι που είναι πολύ πιο ανησυχητικό, αν σε διάστημα δύο ημερών, οι δράστες εκπόνησαν και εκτέλεσαν ένα τέτοιο σχέδιο -, είτε παλαιότερο σχέδιο που επισπεύσθηκε χρονικά – εξίσου ανησυχητικό, καθώς αποδεικνύει ότι υπάρχουν ακόμα αρκετοί που παραμένουν ελεύθεροι - το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: 

Το αίσθημα ασφάλειας, ιδίως στους τομείς των μεταφορών, έχει δεχθεί σοβαρότατα πλήγματα. Και αυτό, φαίνεται ότι θα επηρεάσει συνήθειες, συμπεριφορές και τάσεις στην καθημερινότητα μεγάλου αριθμού πολιτών το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η ειδοποιός διαφορά που βλέπουμε με αυτό το τελευταίο κύμα τυφλής τρομοκρατικής βίας των τζιχαντιστών, από αντίστοιχες καταστάσεις παρελθουσών περιόδων, είναι ότι πλήττει κατευθείαν την καθημερινότητα του πολίτη, τις δομές και λειτουργίες των κοινωνιών που θεωρούμε εν πολλοίς, δεδομένες. Τις συνήθειές μας, τον τρόπο ζωής μας.

Στις επιθέσεις εναντίον ξένων κυβερνητικών στόχων σε τρίτες χώρες ή εναντίον ξένων πολιτών συγκεκριμένων εθνικοτήτων σε ξένες χώρες, τώρα βιώνουμε επιθέσεις, αδιακρίτως, εναντίον πολιτών στις πόλεις τους και στις γειτονιές τους καθώς και σε κεντρικα και κομβικά σημεία και μέσα μετακινήσεων. 

Επιθέσεις που κανένα μέτρο ασφαλείας δεν ήταν ή δεν αποδείχθηκε επαρκές για να αποτρέψει.

Ειδικά για τον τομέα τουρισμού και ταξιδιών, οι επιπτώσεις αναμένεται να είναι πολύπλευρες και σαρωτικές, κυρίως σε τρία επίπεδα και φάσεις:

Και τώρα; Τι γίνεται τώρα;

Ποια θα είναι η συνέχεια; 

Το ερώτημα, τα ερωτήματα, είναι εύλογα: 

Σε κάθε πιθανή απάντηση, υπάρχει μία κοινή συνισταμένη: η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιον του δικού της 9/11, με τη διαφορά ότι αυτό είναι διαρκείας, οδηγεί σε αμφιλεγόμενα μονοπάτια αντιδράσεων και εγκυμονεί απειλές πολύ σοβαρότερες από τα θέματα ασφαλείας.

Οψόμεθα.  

 

διαβάστε ακόμα

ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ
MyCoast: | Η νέα ψηφιακή εφαρμογή για την τήρηση της νομιμότητας σε αιγιαλό και παραλίες
Τουρισμός | "Διασκεδάστε με σεβασμό" στις Βαλεαρίδες Νήσους - η νέα καμπάνια για υπευθυνότητα των τουριστών
Έρευνα: Μεγαλώνει το «παράθυρο» κρατήσεων στα ταξίδια – Η Ευρώπη πρωταθλήτρια
Έντονη ζήτηση για ταξίδια στην Αμερική το 2024
HolidayCheck: Εκδήλωση στην Κρήτη για την τοποθέτηση των ξενοδοχείων στις γερμανόφωνες αγορές
Ε.Ξ. Ρόδου | Αίτημα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για Τμήμα Σπουδών Φιλοξενίας στη Ρόδο