«Παράνομα καταλύματα»; Ποια παράνομα καταλύματα;

30-12-15 | ΑΠΟΨΗ

Είναι πάρα πολλά αυτά που (μας) άλλαξε το 2015 και τώρα που αποχωρεί κάποια από αυτά μας τα αφήνει «κληρονομιά» και για το 2016.

Μεταξύ αυτών, η αιφνίδια – για να μην πούμε «βίαια» - μεταβολή στο τι θεωρείται πλέον «παράνομο» κατάλυμα, μετά την 1η Νοεμβρίου, που καταργήθηκε, ουσιαστικά, ο διαχωρισμός μεταξύ τουριστικών και αστικών μισθώσεων.

Ένας ωραιότατος «γρίφος», εύκολος βέβαια, για νομικούς και μη.

Διαβάζοντας το ενημερωτικό που έστειλε το υπουργείο Τουρισμού σε όλες τις Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού (από το tourism lobby ) συνειδητοποιεί κανείς πως ο τουριστικός κόσμος, μάλλον θα πρέπει να αλλάξει τους όρους που χρησιμοποιεί τα τελευταία χρόνια– και εμείς που μεταφέρουμε και αναπαράγουμε και σχολιάζουμε, επίσης- και κυρίως το καθιερωμένο «παράνομα καταλύματα».

Το οποίο δεν ανταποκρίνεται πια, όχι μόνον στα χιλιάδες σπίτια, διαμερίσματα και ό,τι άλλο έχει τοίχους και ταβάνι που εκμισθώνονται πλέον ελεύθερα και με το «γράμμα του Νόμου» αρκεί να δηλώνονται τα εισοδήματα, αλλά ακόμα και για επιχειρήσεις καταλυμάτων, π.χ. ενοικιαζόμενα δωμάτια, οι οποίες «πιάνονται» να λειτουργούν χωρίς Σήμα!

Καλό, ε;

Σύμφωνα με το έγγραφό αυτό, οι ΠΥΤ δεν νομιμοποιούνται στην επιβολή διοικητικών κυρώσεων στις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες διαπιστώθηκε λειτουργία Επιχείρησης Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων χωρίς Ε.Σ.Λ. από την 01.11.2015 και μετά.

“Μίσθωση για χρονικό διάστημα μικρότερο των 30 ημερών δεν χαρακτηρίζεται απαραίτητα ως τουριστική” υπογραμμίζεται στο ενημερωτικό και, συνεπώς, “δεν αποτελεί αναγκαστικά υποκείμενα της ισχύουσας τουριστικής νομοθεσίας”. 

Αν αναρωτιέστε, εύλογα, “και τι θα γίνεται τώρα;” η απάντηση έρχεται μέσα από το ίδιο το ενημερωτικό: “το ζήτημα της φορολόγησης του εισοδήματος από την πρακτική μίσθωσης των διαμερισμάτων αυτών εκφεύγει της αρμοδιότητας του Υπουργείου μας και θα ρυθμιστεί με εγκύκλιο που θα εκδώσει αρμοδίως το Υπουργείο Οικονομικών”. 

Προσέξτε, όμως: το ζητούμενο δεν είναι το τι θα θεωρείται νόμιμο ή όχι ως προς τη λειτουργία του, αλλά ως προς τη φορολόγηση του εισοδήματος που παράγει. Και αυτό, όπως προκύπτει, θα ρυθμιστεί με Εγκύκλιο και όχι με νομοθετική παρέμβαση, όπως επέμεναν και δεσμεύονταν επισήμως διάφοροι μέχρι πρότινος... 

Είναι πάντα εντυπωσιακός ο τρόπος που το πολιτικό μας σύστημα, μέσω των εκάστοτε κυβερνήσεων, βρίσκει τρόπους να περιπλέκει καταστάσεις και να ανατρέπει δεδομένα και πλαίσια, δημιουργώντας γκρίζες ζώνες και ένα μικρό – ή μεγάλο, ανάλογα με το αντικείμενο - χάος.

Λοιπόν, να προσέχουμε όταν θα αναφερόμαστε στο εξής σε «παράνομα καταλύματα». Ας προτιμάμε το «παραοικονομία», αφού το μείζον ζήτημα του τι σημαίνει τουριστική μίσθωση και το τι αντικείμενο έχει, τώρα πια, είναι θέμα... φορολογικού χαρακτήρα.

Κατά τα λοιπά, τελευταίο πόνημα για το 2015, επομένως, Καλή Χρονιά!

 

διαβάστε ακόμα

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο