Stratfor: Πιθανή μια κυβέρνηση τεχνοκρατών ή συνεργασίας το 2016 στην Ελλάδα

29-12-15 | ΑΠΟΨΗ

To αμερικανικό think tank Stratfor έχει άμεση πληροφόρηση από τους μηχανισμούς της CIA στις ΗΠΑ, γι αυτό και οι γεωπολιτικές του προβλέψεις έχουν βαρύνουσα σημασία. 

Η βασική του πρόβλεψη για την Ελλάδα το 2016 είναι η αυξημένη πιθανότητα για κοινωνικές αναταραχές και συγκρούσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης Τσίπρα, που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε κατάρρευση της κυβέρνησης, λόγω της ισχνής πλειοψηφίας στη Βουλή.

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είναι αντιμέτωπη με δύο βασικά προβλήματα, την πολιτική αστάθεια και την κοινωνική αναταραχή, επισημαίνει το Stratfor στις προβλέψεις του για τη χώρα μας τη νέα χρονιά. Η ελληνική οικονομία είναι αντιμέτωπη με μια ακόμα χρονιά αναιμικής ανάπτυξης και εξαιρετικά υψηλής ανεργίας. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε διαδηλώσεις αλλά και συγκρούσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, κάτι που θα επιβραδύνει τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων.

Γι αυτούς τους λόγους, η κατάρρευση της κυβέρνησης Τσίπρα είναι μέσα στα ενδεχόμενα. Επειδή,όμως, όπως τονίζει, το ελληνικό κατεστημένο θέλει να αποφύγει πρόωρες εκλογές, εάν πέσει η κυβέρνηση θα αντικατασταθεί από μια κυβέρνηση τεχνοκρατών ή συνεργασίας, που θα είναι σε θέση να εγκρίνει νομοσχέδια.

Η βασική απειλή για την Ελλάδα το 2016 θα είναι η κοινωνική αναταραχή και όχι η αποπληρωμή του χρέους, υπογραμμίζεται στην ανάλυση. Μια επανάληψη της κρίσης του 2015 δεν φαίνεται πιθανή, γιατί η Ελλάδα δεν είναι αντιμέτωπη με ένα πιεστικό χρονοδιάγραμμα λήξεων ομολόγων. Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος μιας ελληνικής χρεοκοπίας ή εξόδου από την ευρωζώνη είναι χαμηλότερος από ό,τι το 2015. Αλλά η επιμονή της Γερμανίας και η αντίσταση της Ελλάδας θα κάνουν δύσκολη την ολοκλήρωση κάθε αξιολόγησης και οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση χρέους πιθανότατα θα καθυστερήσουν έως το τέλος του 2016.

«Δεν περιμένουμε η Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη το 2016, αλλά τα προβλήματα της Ελλάδας έχουν πολύ δρόμο για να επιλυθούν. Αν ενισχυθεί η αντίσταση στις μεταρρυθμίσεις, αρχικά από τους πολίτες και στη συνέχεια από την κυβέρνηση, η χώρα θα μπει σε τροχιά για μια ακόμα αναπόφευκτη σύγκρουση με τους πιστωτές της», προβλέπει το Stratfor.

Αυτά επιγραμματικά για το τι πιθανόν θα συμβεί το 2016 σε πολιτικό επίπεδο στην Ελλάδα, που, βεβαίως, θα διαμορφώσει και τις οικονομικές εξελίξεις...

διαβάστε ακόμα

Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ
MyCoast: | Η νέα ψηφιακή εφαρμογή για την τήρηση της νομιμότητας σε αιγιαλό και παραλίες
Τουρισμός | "Διασκεδάστε με σεβασμό" στις Βαλεαρίδες Νήσους - η νέα καμπάνια για υπευθυνότητα των τουριστών
Έρευνα: Μεγαλώνει το «παράθυρο» κρατήσεων στα ταξίδια – Η Ευρώπη πρωταθλήτρια