Από τα capital controls άντεξε. Από τον ΦΠΑ;

16-10-15 | ΑΠΟΨΗ

«O τουρισμός μετά από ένα μικρό διάστημα κόπωσης 2-3 εβδομάδων τον Ιούλιο, ανέκτησε το μεγαλύτερο τμήμα της δυναμικής του με τις αφίξεις και τις ταξιδιωτικές εισπράξεις να αυξάνονται κατά 5,9% και 3,8% ετησίως το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου 2015. Παρά τις αρχικές ανησυχίες, οι κεφαλαιακοί περιορισμοί, καθαυτοί, δεν φαίνεται να επιβαρύνουν τις προοπτικές του κλάδου για το 2016», επισημαίνει η Εθνική Τράπεζα σε ανάλυση της για τις επιπτώσεις των Capital Controls στην οικονομία.

Το ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία του έκθεση παρατηρεί από την πλευρά του, ότι το β’ τρίμηνο του 2015 ήταν, από πλευράς κύκλου εργασιών, ο καλύτερος από το 2009 για τα τουριστικά καταλύματα της χώρας.

Συμπερασματικά, με κάποιο τρόπο που μόνο οι τουριστικές επιχειρήσεις γνωρίζουν, οι εξελίξεις του καλοκαιριού με την επιβολή Capital Controls και το δημοψήφισμα δεν «άγγιξαν» τον κλάδο, αλλάζοντας όλα τα μακροοικονομικά δεδομένα για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Ήδη όλοι παραδέχονται ότι από ύφεση 2,5 με 3% που εκτιμώνταν ότι θα κλείσει η χρονιά, τώρα στην χειρότερη περίπτωση εκτιμάται ότι η ύφεση θα είναι 1-1,5%. Μια διαφορά από 1,8 έως 2,7 δις. ευρώ, όσο περίπου και η φετινή αύξηση της συμβολής του τουρισμού στο ελληνικό ΑΕΠ.

Το θέμα είναι πλέον πως μπορεί να συνεχιστεί η ανάπτυξη στα μεγέθη του ελληνικού τουρισμού μετά την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ που έπληξε τον κλάδο.

Οι πρώτες ενδείξεις από το μέτωπο των προκρατήσεων δεν είναι θετικές, αλλά όλοι θεωρούν ότι αυτή η τάση θα αλλάξει, ίσως και πριν από τα Χριστούγεννα. Άλλωστε τα θεμελιώδη δεν έχουν αλλάξει σημαντικά. Τα ελληνικά αεροδρόμια (εκτός Ελ. Βενιζέλου) παραμένουν εξαιρετικά φθηνά για τα charters των tour operators. Η αύξηση του ΦΠΑ σε μεγάλο βαθμό θα φορτωθεί στο κόστος των επιχειρήσεων. Άρα και οι μεγάλες μονάδες που δίνουν μέγεθος στον τουρισμό θα παραμείνουν ανταγωνιστικές από πλευράς τιμών.

Σε έναν μικρότερο βαθμό θα περάσουν οι αυξήσεις στην αγορά, αλλά σε τουριστικές μονάδες που ούτως ή άλλως έχουν την δυναμική λόγω αυξημένης ζήτησης να την αντέξουν.

Το πιθανότερο είναι ότι πιο δύσκολα θα αντεπεξέλθει στις επιβαρύνσεις, μια τρίτη κατηγορία, αυτή των μικρών καταλυμάτων που δουλεύουν με Έλληνες, καθώς σε αυτή την κατηγορία ούτε οι «οικοδεσπότες» ούτε οι πελάτες τους μπορούν να αντέξουν οποιαδήποτε επιβάρυνση στη τιμή.

Ο τζίρος από τον εισερχόμενο τουρισμό ελάχιστα θα επηρεαστεί από τον ΦΠΑ.

Αυτό που θα κρίνει μια ακόμα χρονιά είναι εάν η χώρα θα καταφέρει να βγάλει προς τα έξω την εικόνα ενός φιλήσυχου προορισμού. Μην ξεχνάμε ότι η διετία της μεγάλης ανόδου έχει συνοδευτεί από μια πρωτοφανής στα χρονικά των μνημονιακών χρόνων κοινωνική ειρήνη. Θυμηθείτε τις εικόνες του 2011 και του 2012 με τις οδομαχίες και τα σπασμένα μάρμαρα μπροστά στα πιο εμβληματικά ξενοδοχεία της χώρας και συγκρίνετε..

διαβάστε ακόμα

«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ