Ανασυγκρότηση Δια-Λόγου

12-10-15 | ΑΠΟΨΗ

Πανθομολογείται ότι η αναμενόμενη λείανση της φετινής ύφεσης οφείλεται εν πολλοίς στην ενσωμάτωση των στοιχείων για τον τουρισμό. Ο οποίος αποτέλεσε την ευχάριστη έκπληξη της κατήφειας που σκίασε τις υπόλοιπες δραστηριότητες.

Πρόκειται για τον μοναδικό κλάδο- ενιαίο κατά την άποψή μου με τον Πολιτισμό- που διαθέτει σημαντικά αποθέματα «καυσίμων», μεγάλης διάρκειας και ανθεκτικότητας, για να συμβάλει αποφασιστικά στην  ανάπτυξη της χώρας.

Δεκαετίες, καυτηριάζουμε τις ελλείψεις σε υποδομές και εναλλακτικές στοχεύσεις. Μελλοντολογούμε ασύστολα, για την αναγκαιότητα ανάσχεσης των επιβαρύνσεων σε ήδη ανεπτυγμένες περιοχές. Προτείνουμε δράσεις. Μένουμε, όμως, εκεί. Στις ακριβοπληρωμένες μελέτες και διαπιστώσεις.

Ας σκεφτούμε διαφορετικά. Ας δράσουμε συλλογικά σε στέρεες βάσεις, αν το Αύριο μάς ανήκει.

Υπάρχει μελλοντικό μονοπάτι για το αντιμνημονιακό ξέφωτο. Ο Τουρισμός και ο Πολιτισμός είναι Κεφάλαια, εθνικά- κλειδιά. Θεμέλια της παραγωγικής ανασυγκρότησης, που κατά καιρούς εκφωνείται και όχι λίθινα εργαλεία προβολής των εκάστοτε υπουργών.

Ακανθώδες ζήτημα: Η  αποτελεσματική σύνδεση των άλλων παραγωγικών τομέων, ιδιαίτερα των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, με τον τουρισμό.

Προϋπόθεση: Ενίσχυση προγραμμάτων που προωθούν την ενσωμάτωση αυθεντικών παραδοσιακών προϊόντων στο τουριστικό προϊόν, ώστε να υποστηριχθεί η επιβίωση των παραδοσιακών τρόπων παραγωγής τους.

Στόχος: Η αυξημένη διάχυση των ωφελειών της τουριστικής ανάπτυξης και στους άλλους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας. Δραστική μείωση της ανεργίας. Συνολική αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας και κατά συνέπεια μεγέθυνση του τελικού προϊόντος.

Αντίλογος: Εποχικότητα ελληνικών προϊόντων, έλλειψη σχεδιασμού, μεγαλύτερο κόστος κτήσης για τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Εργαλεία: Διαβούλευση. Κοινωνικός διάλογος. Εποικοδομητικές προτάσεις. Σύγκλιση. Σχεδιασμός μέλλοντος.

Βασική αρχή του διαλόγου: Ουσία,  θέληση, αποδοχή, καρτερικότητα. Η απουσία είναι μη συμμετοχή, μη αποδοχή. «Θέληση, σημαίνει χρέος» έγραφε ο Σολωμός.

Υστερόγραφο: Διαλέγω  και διαλέγομαι σημαίνει συζητώ. Δηλαδή προτείνω και αντιλέγω. Φυσικά ούτε με εριστική διάθεση (λογομαχία) ούτε για καλαμπούρι  (λογοπαίγνιο).

διαβάστε ακόμα

Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»