Βιομετρικές visa: Τα κατά, τα υπέρ και πού μπορεί να... την πατήσουμε

31-08-15 | ΑΠΟΨΗ

Ενώ ετοιμαζόμαστε να περάσουμε πάλι τη βάσανο μίας προεκλογικής περιόδου, διαβάζοντας για κομματικά προγράμματα που σπανίως εφαρμόζονται και ακούγοντας εξαγγελίες και δεσμεύσεις που, ομοίως, σπανίως υλοποιούνται, έχουμε και τα ζητήματα της καθημερινότητας που επιβάλλουν προσοχή και οργάνωση.

Ένα από τα πιο επείγοντα και σημαντικά, είναι η εφαρμογή των νέων μέτρων για την έκδοση βιομετρικών θεωρήσεων πολιτών που προτίθενται να επισκεφθούν τις χώρες της Συνθήκης Σένγκεν και εν προκειμένω, αυτό που μας απασχολεί περισσότερο αυτό το διάστημα, από τις 14 Σεπτεμβρίου, για τους Ρώσους πολίτες (πλην επίσημων αποστολών και παιδιών έως 12 ετών).

Το ζήτημα των βιομετρικών στοιχείων, βάσει του συστήματος VIS, είναι γνωστό εδώ και αρκετό καιρό και αφορά, οριζόντια, όλες τις χώρες Σένγκεν. Δεν είναι δηλαδή μία διαδικασία που απασχολεί μόνον την Ελλάδα, αλλά όλες τις χώρες, μεταξύ των οποίων και οι ανταγωνιστές μας.

Το κατά πόσο θα επηρεαστεί η κίνηση προς τις χώρες Σένγκεν από τη Ρωσία, λόγω των νέων διαδικασιών, είναι ένα ερώτημα που απασχολεί όλους τους προορισμούς των Ρώσων, εξίσου. Πόσο θα επηρεάσει η απαίτηση για κάθε Ρώσο – ανεξαρτήτως κοινωνικής και εισοδηματικής τάξης - που θέλει να ταξιδέψει σε μία από αυτές τις χώρες να προσέλθει αυτοπροσώπως, να δώσει τα δακτυλικά του αποτυπώματα και όλα τα άλλα απαιτούμενα, απομένει να του διαπιστώσουμε στην πορεία. Όπως και το κατά πόσο θα ωφεληθούν οι άλλοι δημοφιλείς προορισμοί των Ρώσων, όπου οι διαδικασίες χορήγησης θεωρήσεων, παραμένουν εξαιρετικά απλές και γρήγορες.

Το ένα αρνητικό, επομένως, είναι το πόσοι θα σπεύσουν να υποστούν την ταλαιπωρία. Το θετικό είναι, ότι άπαξ και την υποστούν, μετά για ένα διάστημα πέντε ετών, δεν θα χρειαστεί να την ξαναπεράσουν και όλα θα είναι πολύ πιο εύκολα και γρήγορα.

Το άλλο αρνητικό είναι ότι η διαδικασία ξεκινάει προς το τέλος της θερινής περιόδου, όχι στο τέλος της. Όπως και το ότι, όσοι δεν πάνε τώρα, επειδή δεν έχουν κάποιο ταξίδι το επόμενο διάστημα, θα πάνε μαζικά, σε μεγαλύτερους αριθμούς, όταν θα αρχίζει η νέα περίοδος. 

Μέχρι τότε, όλο αυτό σημαίνει ότι οι επιπτώσεις από την εφαρμογή του στην κίνηση από τη Ρωσία – όπου λόγω της μείωσης του εξερχόμενου τουρισμού από τη μεγάλη αυτή αγορά, ο ανταγωνισμός γίνεται πια σκληρότατος - θα κριθεί στις λεπτομέρειες των διαδικασιών.

Η διαδικασία έχει ως εξής: Ο ενδιαφερόμενος επισκέπτεται ο ίδιος ένα visa center ή απευθείας το Προξενείο και δίνει τα στοιχεία του. Δέκα δακτυλικά αποτυπώματα, ειδική φωτογραφία και τα υπόλοιπα δικαιολογητικά. Η διαδικασία αυτή, υπολογίζεται ότι θα διαρκεί, κατά μέσο όρο, περίπου 20-30 λεπτά. 

Στη συνέχεια, τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να συγκεντρώνονται στα Προξενεία και να γίνεται η καταχώρισή τους στην κοινή βάση δεδομένων, διαδικασία αρκετά χρονοβόρος και αυτή. Η καταχώριση δε, δεν θα είναι δυνατόν να γίνεται από απλούς υπαλλήλους ή εποχιακούς απασχολούμενους, αλλά από ειδικευμένους και εξουδιοσοτημένους υπαλλήλους. Μετά την καταχώριση, θα χορηγείται η visa. Έλεγχος θα γίνεται και στα σημεία εισόδου στις χώρες Σένγκεν, με τη μορφή ταυτοποίησης. 

Όλα τα Γενικά προξενεία των ευρωπαικών χωρών, βρίσκονται σε εγρήγορση τους τελευταίους μήνες και υπό πυρετώδεις προετοιμασίες, κυρίως σε δύο επίπεδα, τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό και την στελέχωση των υπηρεσιών τους.

Στη δική μας περίπτωση, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, έχουν γίνει οι βασικές προετοιμασίες και το Γενικό Προξενείο, «κλείνει» από τις 4 Σεπτεμβρίου – περισσότερες μέρες από ό,τι τα προξενεία άλλων χωρών, είναι η αλήθεια - για να τις ολοκληρώσει. Ως εδώ, πήγαμε σχετικά καλά, μάλιστα η Ελλάδα ήταν και η μόνη χώρα που οργάνωσε webinars για ταξιδιωτικά γραφεία και τουριστικά πρακτορεία, σε συνεργασία με τον ΕΟΤ προκειμένου να παρουσιαστεί αναλυτικά η νέα διαδικασία και να δοθούν απαντήσεις και διευκρινίσεις από την ίδια τη Γεν. Πρόξενο Ε. Μιχαλοπούλου.

Το πρόβλημα αυτήν τη στιγμή, για το οποίο είναι πλήρως ενήμερο το Υπουργείο Εξωτερικών, είναι η στελέχωση. Εκεί πάσχουμε και πάσχουμε σοβαρά. Αυτό το πρόβλημα για το οποίο μπορεί να χαθεί τελείως το στοίχημα. 

Εκεί θα κριθούν όλα. Και αυτό είναι και μία πρώτης τάξεως «άσκηση» για την υπηρεσιακή υπουργό Α. Πρωτοψάλτη, να πιέσει προς τις κατάλληλες κατευθύνσεις... 

διαβάστε ακόμα

Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας