Γιατί η Γερμανία προτιμά το Grexit από τη διαγραφή χρέους

17-07-15 | ΑΠΟΨΗ

Μια ιδιαίτερα κατατοπιστική ανάλυση για τα τεκταινόμενα αυτές τις ημέρες στη χώρα μας και για όσα πιθανότατα θα δούμε τις επόμενες εβδομάδες δημοσιεύει στην αμερικανική οικονομική ιστοσελίδα zerohedge η Phoenix Capital Research.

Οι αναλυτές εξηγούν όλα τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης για το τρίτο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, που θα διαρκέσουν στην καλύτερη περίπτωση 4 εβδομάδες- ίσως και μήνες, σημειώνουν, με πολλά θέματα που μπορούν να εκτροχιάσουν την όλη διαδικασία.

Η πιο σημαντική νέα εξέλιξη είναι ότι τόσο το ΔΝΤ όαο και  ΕΚΤ θέτουν πλέον το ζήτημα της διαγραφής μέρους του ελληνικού χρέους, κάτι που οι αναλυτές εκτιμούν ότι είναι ανέφικτο γιατί θα ανοίξει ο δρόμος, εν ευθέτω χρόνω, να ζητήσουν το ίδιο η Ισπανία, η Ιταλία, ακόμη και η Γαλλία!

Όλες αυτές οι χώρες, σύμφωνα με την ανάλυση, κάποια στιγμή θα ζητήσουν βοήθεια, καθώε το χρέος τους έχει εκτοξευθεί, όταν η ΕΕ "κατέρρευσε το 2012".

Το χρέος της Ισπανίας προς το ΑΕΠ αυξήθηκε από 69% σε 98%. Το χρέος της Ιταλίας προς το ΑΕΠ αυξήθηκε από 116% σε 132%. Στη Γαλλία έχει αυξηθεί από το 85% στο 95%.  

Αυτός είναι ο λόγος που Γερμανοί πολιτικοί ηγέτες όπως ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζεται στην αναλυση, βλέπουν πολύ θερμά την ιδέα ενός "Grexit": η έξοδος είναι σαφώς πιο ελκυστικό πρότυπο για τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις από την άφεση του χρέους.

Το σύνολο του ελληνικού χρέους είναι 345 δισ.ευρώ, της Ισπανίας πάνω από 1 τρισ.δολάρια, της Ιταλίας 2,6 τρισ.ευρώ. Οι τράπεζες της ΕΕ, όπως επισημαίνεται, έχουν μόχλευση κεφαλαίων 26 προς 1 (σε συναλλαγές παραγώγων προϊόντων). Σε αυτά τα επίπεδα μόχλευσης ακόμη και μια πτώση 4% στις τιμές των περιουσιακών τους στοιχείων "πετάει" έξω το σύνολο των κεφαλαίων τους. Και είναι βέβαιο ότι κάθε κούρεμα του ελληνικού, ισπανικού, ιταλικού και γαλλικού χρέους θα είναι πολύ περισσότερο από 4%.

"Να θυμάστε στο τέλος της ημέρας, ότι το καθοριστικό πρόβλημα είναι η έκθεση σε παράγωγα προϊόντα των μεγάλων τραπεζών", σημειώνουν οι αναλυτές, "τίποτα άλλο. Αυτό είναι που καθοδηγεί κάθε δράση της ΕΚΤ από το 2008 και μετά. Και είναι αυτό που θα οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις της Ευρώπης για το τρίτο πρόγραμμα της ελληνικής διάσωσης. Η πραγματικότητα είναι ότι τα ζητήματα που προκάλεσαν την κρίση το 2008 δεν επιλύθηκαν (υπερβολική μόχλευση, τοξικά παράγωγα). Αν μη τι άλλο, έχουν επιδεινωθεί".

Μόνο που αυτή τη φορά η νέα κρίση που έρχεται, εάν δεν υπάρξει ουσιαστική λύση, θα κάψει και ολόκληρες χώρες και όχι μόνο μερικές τράπεζες, όπως συνέβη με την Lehman Brothers...

 

 

διαβάστε ακόμα

Νέος νόμος για μουσική στα ξενοδοχεία: Εταιρεία παροχής μουσικής παρέχει ελληνική & ξένη μουσική σύμφωνα με την ποσόστωση που απαιτείται
Air France | Η Καλαμάτα νέος προορισμός το καλοκαίρι
In –Edit, Φεστιβάλ Μουσικών Ταινιών στη Θεσσαλονίκη
Ανακαίνιση του κτηρίου της πρώην Φοιτητικής Εστίας του Παντείου - λειτούργησε αρχικά ως ξενοδοχείο
Αδελφοποίηση του δήμου Αίγινας με τον δήμο Tarpon Springs στη Φλόριντα
Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο