Tουρισμός | Φτηνές και τζάμπα λύσεις αναζητούν οι Έλληνες για τις διακοπές τους το 2023- Έρευνα του ΣΕΛΠΕ

14-06-23 | ΜΕΛΕΤΕΣ / ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Τις πιο οικονομικές λύσεις για τις εφετινές διακοπές τους αναζητούν οι Έλληνες, σύμφωνα με έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ).

Ειδικότερα, η έρευνα για την αγορά των διακοπών 2023 του ΣΕΛΠΕ που πραγματοποιήθηκε με την επιστημονική υποστήριξη του εργαστηρίου ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών την περίοδο 3-5 Ιουνίου 2022 σε δείγμα 880 καταναλωτών, αναδεικνύει τα ακόλουθα ευρήματα:

Οι μισοί Έλληνες δεν αντέχουν το κόστος διακοπών

** Όπως αναφέρει η αυστριακή εφημερίδα Wiener Zeitung (και δημοσιεύει η Deutsche Welle), «σύμφωνα με την ηλεκτρονική πύλη "numbeo.com", το κόστος ζωής στην Αθήνα είναι σχεδόν τόσο υψηλό όσο και στο Βερολίνο. Τα βασικά τρόφιμα, όπως το γάλα, τα αυγά και το νερό, είναι μάλιστα ακριβότερα. Αυτό εξασθενεί την εγχώρια αγοραστική δύναμη.

Μεταξύ των 27 χωρών της Ε.Ε., η Ελλάδα κατατάσσεται στην τρίτη θέση από το τέλος όσον αφορά την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, μπροστά μονάχα από τη Βουλγαρία και τη Σλοβακία (κατά το 2022). Τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα υποφέρουν ιδιαίτερα από τον υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος έφτασε το 2022 στο 9,6% κατά μέσο όρο. Η αγοραστική δύναμη μειώθηκε κατά 7,4% μόνο το 2022, επειδή οι μισθοί και τα ημερομίσθια στην Ελλάδα παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα.

[...] Εν τω μεταξύ, οι διακοπές στην Ελλάδα κοστίζουν όλο και περισσότερο. Σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως η Σαντορίνη, η Πάρος, η Νάξος, η Μήλος και η Μύκονος στις Κυκλάδες, καθώς και στα τουριστικά κέντρα της Κρήτης, της Κέρκυρας, της Κω ή της Ρόδου, μία διανυκτέρευση ανά δωμάτιο κοστίζει περίπου 25% περισσότερο από ό,τι το 2019. […] Για μια τετραμελή οικογένεια, οι διακοπές μιας εβδομάδας στη χώρα τους κοστίζουν περίπου 4.000 ευρώ - συμπεριλαμβανομένων των εξόδων μεταφοράς, διαμονής και διατροφής. Για τους μισούς Έλληνες, το εν λόγω κόστος είναι απλώς αδύνατον να καλυφθεί».

διαβάστε ακόμα

Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στο στόχαστρο του κυβερνοεγκλήματος
ΜΑΙΧ | Πρόγραμμα κινητικότητας σπουδαστών ERASMUS+
«Thessaly Evros Pass»: Πρόγραμμα 4,45 εκατ. ευρώ για τις περιοχές Θεσσαλίας και Έβρου που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές
Ρόδος: Επέμβαση Υπ. Οικονομικών, ΕΛΑΣ και ΑΑΔΕ στην παραλία της Αγίας Μαρίνας για παράνομες κατασκευές
Άνοιξε ανακαινισμένο και 5άστερο το ξενοδοχείο Iberostar Selection Creta Marine
Αναβαθμίζεται το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου - Υπεγράφη η σχετική σύμβαση
EKT: Μείωση επιτοκίων, γρίφος ο πληθωρισμός
Πολιτισμός και Τουρισμός στα Γιάλτρα
“Κενά αέρος” για 3 αεροπορικές εταιρίες μετά την κατάρρευση του FTI
Η Star Alliance γιορτάζει 10 χρόνια παρουσίας στο Terminal 2 του αεροδρομίου Heathrow