Έρευνα | Ποιες θέσεις εργασίας στον τομέα των ξενοδοχείων και της φιλοξενίας είχαν τις υψηλότερες αναζητήσεις

12-01-23 | ΜΕΛΕΤΕΣ / ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Υψηλό ενδιαφέρον για εργασία στον κλάδο της φιλοξενίας στην Ελλάδα καταγράφηκε το 2022, όπως αυτό αποτυπώθηκε από τις αναζητήσεις χρηστών στην πλατφόρμα της Google. Σύμφωνα με την έρευνα της Tourix, το 2022 υπήρξε αύξηση των αναζητήσεων συνολικά σε σχέση με το 2021 για τις κυριότερες ειδικότητες του ξενοδοχειακού χώρου.

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, οι αναζητήσεις των χρηστών από Ελλάδα για εργασία σε ξενοδοχεία ομαδοποιούνται σε τέσσερις κύριες κατηγορίες:

Οι ειδικότητες στο ξενοδοχειακό κλάδο με τις περισσότερες αναζητήσεις

Πιο συγκεκριμένα, σχετικά με τις ειδικότητες με τις περισσότερες αναζητήσεις, προκύπτουν τα παρακάτω ενδιαφέροντα στοιχεία:

 Τα κορυφαία επαγγέλματα σε ενδιαφέρον βάσει ηλεκτρονικών αναζητήσεων

Επισημαίνεται ότι ο τρόπος με τον οποίο αναζητούν οι χρήστες ειδικότητες στο διαδίκτυο, επηρεάζει αντίστοιχα τα αποτελέσματα της έρευνας. Για παράδειγμα, σε επαγγέλματα που αφορούν τον τομέα food & beverage οι χρήστες τείνουν να χρησιμοποιούν πιο γενικούς όρους αναζήτησης (π.χ. “εργασία σεζόν ξενοδοχείο”), με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κατηγοριοποιηθούν συγκεκριμένα σε ένα επάγγελμα. Αντιθέτως, για την ειδικότητα ης καμαριέρας για παράδειγμα, οι αναζητήσεις ήταν πιο συγκεκριμένες και στοχευμένες.

Όπως δήλωσε η Μυρσίνη - Σοφία Νίκα, στέλεχος του τμήματος Data & Business Analytics της Tourix: “Παρόλο που διαπιστώνεται έλλειψη στην κάλυψη των θέσεων εργασίας σε ξενοδοχεία, το ενδιαφέρον των εργαζομένων για εργασία στον ξενοδοχειακό κλάδο παραμένει υψηλό. Συγκριτικά με το 2021, όλες οι ειδικότητες είχαν μεγάλη αύξηση των αναζητήσεων. Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε για τις ειδικότητες maitre, συντηρητών, σερβιτόρων/μπαρτέντερ, μαγείρων και καμαριέρων/καθαριστριών”.

Ποιους μήνες αναζητούν για εργασία σε ξενοδοχεία 

Αξιοσημείωτο είναι το μοτίβο που παρουσιάζει το ενδιαφέρον των χρηστών ανά έτος. Σύμφωνα με τα δεδομένα από το 2019 μέχρι και τον Νοέμβριο του 2022 παρατηρήθηκε η εξής τάση:

Χρονολογική Σειρά Αναζητήσεων για Εργασία στον Τομέα της Φιλοξενίας
* Ο δείκτης “Popularity Index” αντιπροσωπεύει την δημοφιλία των αναζητήσεων και παίρνει τιμές από το 0 μέχρι το 100. Η τιμή 100 δηλώνει την κορυφή του ενδιαφέροντος βάσει αναζητήσεων. Η τιμή 0 δηλώνει μηδενικές αναζητήσεις για τον μήνα στον οποίο εμφανίζεται.

Εξαίρεση αποτελεί το 2020, έτος που υπήρξαν αυστηρά μέτρα καραντίνας. Με την επιβολή των μέτρων από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Απρίλιο οι αναζητήσεις ήταν συνεχώς σε μείωση. Μάλιστα, τον Απρίλιο του 2020 σημειώθηκε το χαμηλότερο επίπεδο ενδιαφέροντος σε σχέση με τους υπόλοιπους μήνες από το 2019 μέχρι και το 2022.

Τον Ιούνιο του 2022, με την άρση πολλών αυστηρών μέτρων, οι αναζητήσεις κορυφώθηκαν. Αμέσως μετά όμως έπεσαν σε χαμηλά επίπεδα που επικράτησαν για το υπόλοιπο έτος.

Αναλυτικότερα στοιχεία της έρευνας, θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της Innjobs Day, το μεγαλύτερο συνέδριο ανθρώπινου δυναμικού στην ελληνική ξενοδοχειακή βιομηχανία το οποίο θα λάβει χώρα στις 28 Ιανουαρίου 2023 στην Αθήνα.

διαβάστε ακόμα

Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»
Δήμος Αθηναίων: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων
Αγώνας ορεινού τρεξίματος Ανοπαία Ατραπός
Διεθνές Φεστιβάλ Αραδοσίβιων στην Ελασσόνα
Wyndham Hotels & Resorts: Ισχυρό α’ τρίμηνο με ρεκόρ νέων και υπό κατασκευή δωματίων
Πρώην δήμαρχος Βενετίας προς τουρίστες: «Μην πληρώνετε τον φόρο εισόδου στην πόλη»
Έρευνα | Τα καλύτερα και χειρότερα αεροδρόμια στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους χρήστες της Google