Τουρισμός | ForwardKeys: 8η η Ελλάδα παγκοσμίως στις επιδόσεις των αφίξεων έναντι του 2019 (-12% στο 10μηνο)

08-11-22 | ΜΕΛΕΤΕΣ / ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Μόνο η Δομινικανή Δημοκρατία κατέγραψε αύξηση στις αφίξεις τουριστών έναντι του 2019 την περίοδο μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 18ης Οκτωβρίου 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία, που ανακοίνωσε η ForwardKeys στην World Travel Market στο Λονδίνο. Στα ίδια επίπεδα κινήθηκαν οι αφίξεις στο 10μηνο στην Τουρκία, Κόστα Ρίκα και το Μεξικό.

ΟΙ αφίξεις στην Ελλάδα το 10μηνο, σύμφωνα πάντα με την ForwardKeys , κατέγραψαν μείωση 12% και με αυτό το ποσοστό η χώρα μας είχε την 8η καλύτερη επίδοση παγκοσμίως. Δείτε αναλυτικά τον πίνακα...

Η ισχυρή εκπροσώπηση των προορισμών της Κεντρικής Αμερικής και της Καραϊβικής στην κορυφή της λίστας με τις σχετικά καλύτερες επιδόσεις έναντι του 2019, όπως επισημαίνεται, αντανακλά την αύξηση των εξερχόμενων ταξιδιών από τις ΗΠΑ και στους λιγότερους περιορισμούς, που επέβαλαν καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας, πολλές χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό στην Καραϊβική και στον Κόλπο του Μεξικού, 

Η ForwardKeys αναμένει ότι οι δευτερογενείς συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, όπως η αύξηση των τιμών των καυσίμων και ο πληθωρισμός, θα  καθυστερήσουν την ολική ανάκαμψη των ταξιδιών στα προ πανδημίας επίπεδα στην Ευρώπη.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της χρονιάς: Η ζήτηση των καταναλωτών για διακοπές παραλίας οδήγησε σε αναζωπύρωση των ταξιδιών, με τα επαγγελματικά ταξίδια και τον τουρισμό πόλης να υστερούν μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου. Υπήρξε επίσης μια τάση προς τα ταξίδια σε καμπίνες premium, που εν μέρει τροφοδοτείται από τα λεγόμενα «ταξίδια εκδίκησης», τα οποία οδηγούν τους καταναλωτές να ξοδεύουν περισσότερα σε ταξιδιωτικές υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας. Αυτό το σύνδρομο, σε συνδυασμό με το αυξανόμενο κόστος των καυσίμων, οδήγησαν σε μεγάλη αύξηση των ναύλων.

Σε επίπεδο πόλεων, κορυφαία πόλη αναδείχθηκε η Αττάλεια της Τουρκίας, η οποία υποδέχθηκε 66% περισσότερους επισκέπτες έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2019 και ακολούθησαν οι San Jose Cabo (+21%), Puerto Vallarta (+13%), Punta Cana (+12%), San Salvador (+10%), Cancun (+9%), Lahore (+4%), Aruba (+3%), Montego Bay (-) και Islamabad (-1%).

Η εξαιρετική επίδοση της Αττάλειας αποδίδεται στην αδυναμία της τουρκικής λίρας και στην πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης να παραμείνει σχετικά ανοιχτή στον τουρισμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας και βέβαια στο γεγονός ότι συνεχίζει να υποδέχεται Ρώσους επισκέπτες.

διαβάστε ακόμα

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο