Έρευνα Ecole hôtelière de Lausanne: Οι τάσεις στα ιατρικά σπα για το 2022

22-03-22 | ΜΕΛΕΤΕΣ / ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Τα ιατρικά σπα συνδυάζουν την ιατρική με την αισθητική, για να παρέχουν καλλυντικές θεραπείες, μέσα σε μια ατμόσφαιρα σπα. Οι ενέσεις κατά των ρυτίδων, οι ενέσεις Botox, η μείωση των λεπτών γραμμών, η θεραπεία ακμής και τα fillers, είναι μερικές από τις θεραπείες που περιλαμβάνονται στα ιατρικά spa.

Οι κύριοι λόγοι αύξησης της αγοράς, είναι τόσο η πρόοδος στην αισθητική ιατρική και στις καλλυντικές θεραπείες, όσο και η αυξανόμενη τάση ευεξίας στις ανεπτυγμένες χώρες. Ωστόσο, το υψηλό κόστος των ιατρικών διαδικασιών spa περιορίζει την ανάπτυξη της αγοράς, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Προς υποστήριξη αυτής της τάσης, η πρόσφατη έκθεση που δημοσιεύτηκε από την Allied Market Research, με τίτλο, "Medical Spa Market by Service: Global Opportunity Analysis and Industry Forecast, 2017-2025", καταδεικνύει ότι η παγκόσμια αγορά ιατρικών σπα αποτιμήθηκε σε 11,1 δισ δολάρια το 2017 και προβλέπεται να φτάσει τα 27,6 δισ δολάρια έως το 2025, γεγονός που συνεπάγεται σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 12,2% κατά την περίοδο ανάλυσης.

Βασικές τάσεις στον τομέα των ιατρικών σπα

Το 2017, το τμήμα περιποίησης προσώπου αντιπροσώπευε το 1/3 των εσόδων της παγκόσμιας αγοράς, ενώ το τμήμα διαμόρφωσης σώματος αντιπροσώπευε το 1/5. Το τελευταίο, έχει ενισχυθεί από τις πρόσφατες εξελίξεις στη διαμόρφωση του σώματος, οι οποίες περιλαμβάνουν διάφορες μη επεμβατικές τεχνικές που επιτρέπουν λιγότερη νοσηλεία και ταχύτερη ανάρρωση. Έτσι, οι εξελίξεις στο τμήμα διαμόρφωσης του σώματος, υπολογίζεται ότι θα ηγηθούν της ανάπτυξης σε αυτόν τον τομέα.  

Από πλευράς του, το 2017 το τμήμα αποτρίχωσης αντιπροσώπευε το 1/6  των εσόδων της παγκόσμιας αγοράς. Η ανάπτυξη στο εν λόγω τμήμα, μπορεί να αποδοθεί στις καινοτομίες στην τεχνολογία λέιζερ, οι οποίες καθιστούν εφικτή τη μόνιμη αποτρίχωση.

Το τμήμα αφαίρεσης τατουάζ αντιπροσώπευε περίπου το 1/7 των εσόδων της αγοράς το 2017 και αναμένεται να καταγράψει CAGR 11,8% από το 2018 έως το 2025.

Η Ινδία είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη χώρα στην αγορά ιατρικών σπα Ασίας-Ειρηνικού, που προβλέπεται να αναπτυχθεί με CAGR 14,2% κατά την περίοδο 2018 έως 2025.

Η Βραζιλία είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη χώρα στην αγορά ιατρικών σπα σε Λατινική Αμερική, Μέση Ανατολή και Αφρική, η οποία αναμένεται να επιτύχει CAGR 13,9% κατά την περίοδο 2018 έως 2025.

Το 2017, η Βόρεια Αμερική κυριάρχησε των εσόδων, λόγω της αυξανόμενης τάσης ευεξίας και της πρώιμης υιοθέτησης νέων τεχνολογιών.

Ωστόσο, η Ασία-Ειρηνικός αναμένεται να επιτύχει το υψηλότερο CAGR κατά την περίοδο 2018 έως 2025, λόγω της αύξησης των εισοδημάτων σε πυκνοκατοικημένες χώρες, όπως η Ινδία και η Κίνα. Επιπλέον, ο ιατρικός τουρισμός θα τροφοδοτήσει επίσης την ανάπτυξη της αγοράς.

Οι βασικοί παίκτες που δραστηριοποιούνται στην παγκόσμια αγορά ιατρικών σπα περιλαμβάνουν: Allure Medspa, Biovital Medspa, Canyon Ranch, Chiva Som, Clinique La Prairie, Hyatt, Sciton, True Skin Care Center, Vilalara Longevity Thalassa & Medical Spa, Spa Vitoria (πλαστική χειρουργική). Lanserhof και Westchase Medspa. Άλλοι παίκτες που δραστηριοποιούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα περιλαμβάνουν: Cynosure (συστήματα αισθητικής και ιατρικής θεραπείας βασισμένα στην ενέργεια). Lumenis (κατασκευαστής ιατρικού εξοπλισμού & συσκευών λέιζερ) και Syneron Medical (συσκευές αισθητικής χειρουργικής).

Ποιες θεραπείες οδηγούν την ανάπτυξη των ιατρικών σπα;

Το microblading φρυδιών, τεχνική τατουάζ στην οποία προστίθεται μια ημιμόνιμη χρωστική ουσία στο δέρμα, είναι μια σημαντική θεραπεία που οδηγεί στην ανάπτυξη των ιατρικών σπα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση, που κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2018 από την Αμερικανική Ένωση MedSpa (AmSpa) και η οποία βασίστηκε σε δεδομένα από την έρευνα περίπου 500 ιατρικών σπα των ΗΠΑ.

Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι το 50% των ιδιοκτητών ιατρικών σπα στις ΗΠΑ περίμενε ότι τα έσοδά του θα αυξάνονταν κατά περισσότερο από 10% το 2018. Επίσης, καθώς πολλές πολιτείες των ΗΠΑ προσπαθούν να καθορίσουν ποιες διαδικασίες μπορούν να εκτελεστούν από αντίστοιχο επίπεδο ειδικευμένου προσωπικού, οι επαγγελματίες νοσηλευτές πιθανότατα θα διαδραματίζουν μεγαλύτερο ρόλο, συμπεριλαμβανομένου του να υπηρετούν ως de facto ιατρικοί διευθυντές,  όταν οι γιατροί βρίσκονται εκτός.

Η ανδρική πελατεία δεν αυξάνεται τόσο γρήγορα όσο προβλεπόταν

Από την άλλη πλευρά, εντοπίζεται έλλειψη ανάπτυξης στους άνδρες πελάτες. Εδώ και χρόνια, οι ειδικοί του κλάδου προβλέπουν αύξηση των ανδρών στα σπα, αλλά παραμένει σταθερή στο 15%. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι άνδρες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 50% του πληθυσμού και έχουν πολλές από τις ίδιες ανησυχίες με τις γυναίκες όσον αφορά τη γήρανση, αλλά αυτό δεν μεταφράζεται ακόμη στην αγορά, οπότε ίσως η βιομηχανία πρέπει να ξανασκεφτεί μία επαναπροσέγγιση αυτού του πληθυσμού.  

Τα ενέσιμα παραμένουν ένα βασικό προϊόν

Το Botox, το Dysport και τα fillers εξακολουθούν να κυριαρχούν στη βιομηχανία, αφού διαπιστώθηκε ότι αυτές είναι οι θεραπείες για τις οποίες ενδιαφέρονται περισσότεροι οι άνθρωποι. Και παρόλο που είναι εύκολο για τα σπα να αποσπαστούν από τις νέες θεραπείες, η καρδιά της βιομηχανίας αισθητικής είναι και θα συνεχίσει να είναι τα ενέσιμα, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς  είναι ακόμη ο πιο αξιόπιστος τρόπος προσέλκυσης ασθενών.

 

 

διαβάστε ακόμα

Ξενοδοχεία | Ισχυρός επενδυτικός προορισμός η Αθήνα - για πρώτη φορά στο top10 των προτιμώμενων ευρωπαϊκών πόλεων
Ν.Χαρδαλιάς | Τουρισμός πολυτελείας: Συνεργασία της Αθήνας- Αττικής με το Ντουμπάι
Εορταστικό χωριό το Πεδίο του Άρεως από τα ερχόμενα Χριστούγεννα
Ευρωπαϊκός τουρισμός 2024 | Ποια σύννεφα σκιάζουν την ανάκαμψη - ETC: +14,3% οι ταξιδιωτικές δαπάνες
Φεστιβάλ Comic Con στη Θεσσαλονίκη
12ος Ποδηλατικός Γύρος Πεδιάδας
21η Ιππική Συνάντηση Μεσσαράς στο Ηράκλειο Κρήτης
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τραμπολίνο στην Αμαλιάδα
Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) | Η Ελλάδα υποδέχεται πανέτοιμη τους τουρίστες
Γαλάζια Σημαία 2024 | Πρωταθλήτρια επί 30 χρόνια η Ισπανία- δεύτερη η Ελλάδα