Παγκόσμιος Τουρισμός: Σημαντική ανάκαμψη των διεθνών ταξιδιών το γ’ τρίμηνο του 2021

30-11-21 | ΜΕΛΕΤΕΣ / ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

O παγκόσμιος τουρισμός παρουσίασε ανάκαμψη κατά τη θερινή σεζόν του βόρειου ημισφαιρίου, ανεβάζοντας τις επιδόσεις του τρίτου τριμήνου της χρονιάς, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού.

Σύμφωνα με το πιο πρόσφατο Βαρόμετρο του ΠΟΤ («UNWTO World Tourism Barometer»), την περίοδο Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2021 οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις παρουσίασαν αύξηση 58% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2020, ωστόσο παρέμειναν 64% κάτω από τα επίπεδα του 2019.

Η Ευρώπη κατέγραψε την καλύτερη επίδοση κατά το τρίτο τρίμηνο, με τις διεθνείς αφίξεις να παρουσιάζουν μείωση 53% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2019. Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο οι αφίξεις είχαν μείωση 63% έναντι του 2019, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση από την έναρξη της πανδημίας.

Την περίοδο Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2021, οι παγκόσμιες διεθνείς τουριστικές αφίξεις παρουσίασαν μείωση 20% έναντι του 2020, σημειώνοντας βελτίωση κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους (-54%). Σε ορισμένα νησιά της Καραϊβικής και της Ν. Ασία, σε συνδυασμό με μικρούς προορισμούς της νότιας Ευρώπης και της Μεσογείου, καταγράφηκαν οι καλύτερες επιδόσεις τρίτου τριμήνου το 2021 σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, με τις αφίξεις να προσεγγίζουν, ή και να ξεπερνούν σε ορισμένες περιπτώσεις, τα επίπεδα προ πανδημίας.

Παρότι τα δεδομένα για το τρίτο τρίμηνο του 2021 είναι ενθαρρυντικά, οι αφίξεις συνεχίζουν να βρίσκονται κατά 76% κάτω από τα επίπεδα προ πανδημίας και τα αποτελέσματα σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου παραμένουν διαφορετικά, δήλωσε ο γ.γ. του ΠΟΤ, κ. Zurab Pololikashvili.

Όσον αφορά τη νέα παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού, ο κ. Pololikashvili υπογράμμισε ότι δε μπορούμε να εφησυχάζουμε και ότι χρειάζεται να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να διασφαλίσουμε ισότιμη πρόσβαση στους εμβολιασμούς, συντονισμό των ταξιδιωτικών διαδικασιών, αξιοποίηση των ψηφιακών πιστοποιητικών εμβολιασμού και συνέχιση της στήριξης του κλάδου.

Η αύξηση της ζήτησης ήταν αποτέλεσμα της αυξημένης ταξιδιωτικής εμπιστοσύνης παράλληλα με την πρόοδο των εμβολιασμών και τη χαλάρωση των κανονισμών εισόδου σε πολλούς προορισμούς.

Το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό έχει βοηθήσει στη διευκόλυνση των ελεύθερων μετακινήσεων εντός της ΕΕ, οδηγώντας σε σημαντική αύξηση της ζήτησης έπειτα από μήνες περιορισμών στα ταξίδια.

Οι αφίξεις στην Ευρώπη την περίοδο Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2021 ήταν μόλις 8% κάτω από την αντίστοιχη του 2020, όμως 69% κάτω από τα επίπεδα 2019.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΠΟΤ, οι παγκόσμιες διεθνείς τουριστικές αφίξεις το 2021 αναμένεται να παραμείνουν μειωμένες κατά 70% έως 75% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019. 

Ωστόσο το χτύπημα της πανδημίας σε επίπεδο εσόδων στον τουρισμό παραμένει ισχυρό. Οι απώλειες εσόδων αυτή τη χρονιά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΠΟΤ, θα διαμορφωθούν σε 2 τρισ. δολάρια (1,8 τρισ. ευρώ), δηλαδή σε παρόμοια επίπεδα με το 2020. Η ανάκαμψη, όπως προβλέπει ο ΠΟΤ θα είναι αργή και εύθραυστη.

διαβάστε ακόμα

Κρήτη | Φιλοξενία τουριστικών πρακτόρων από τη Ν. Αφρική και πανεπιστημιακού/αρθρογράφου ΑμεΑ
Επικυρώθηκε ο πίνακας επιτυχόντων στο πρόγραμμα κατάρτισης στο επάγγελμα του ξεναγού στο Α.Π.Θ.
Booking.com | Όλες οι νέες τάσεις στα οικογενειακά ταξίδια το 2024: Α.Ι., νταντάδες στις διακοπές και οι νέοι jet setters
Τα 4 ξενοδοχειακά deals στο α΄ 4μηνο του 2024
ΣΥΡΙΖΑ | Κίνδυνος απώλειας γαλάζιων σημαιών από τις ελληνικές παραλίες
KAYAK: Το Ηράκλειο Κρήτης στους 10 πιο περιζήτητους προορισμούς των Γερμανών για το καλοκαίρι του 2024
Δεύτερο Elia Lesvos Confest "Ελαιόλαδο και Υγεία" - φιλοξενείται σε ελαιοτριβείο της οικογένειας Ελύτη
Transavia France: Νέα χειμερινή σύνδεση Τουλούζη – Ντουμπάι - Αθήνα
Βενετία | Το τέλος εισόδου απέφερε στο Δήμο έσοδα 7 μηνών μέσα σε 8 ημέρες!
Τζουμέρκα | Πώς ο «Μύλος Κλίφκης» θα μετατραπεί σε χώρο εστίασης, αναψυχής και εναλλακτικού τουρισμού