ΤτΕ: Σχεδόν μηδενίστηκε το ταξιδιωτικό ισοζύγιο τον Ιανουάριο | -90,9% οι αφίξεις, -87,9% οι εισπράξεις

23-03-21 | ΜΕΛΕΤΕΣ / ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Σχεδόν μηδενίστηκε το ταξιδιωτικό ισοζύγιο τον Ιανουάριο, καθώς οι εισπράξεις μειώθηκαν κατά 90,9% αντανακλώντας μείωση των διεθνών αφίξεων κατά 87,9% σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Ιανουάριο περιορίστηκαν σε 25,4 εκατ. ευρώ από 280,6 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2020. Αντίστοιχα, οι πληρωμές για ταξίδια στο εξωτερικό μειώθηκαν σε 23,1 εκατ. ευρώ από 182,9 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο πέρυσι.

Εξάλλου, τον Ιανουάριο του 2021, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε έλλειμμα 436 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 854 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2020, λόγω της βελτίωσης όλων των επιμέρους ισοζυγίων, εκτός του ισοζυγίου υπηρεσιών.  Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών μειώθηκε, καθώς οι εξαγωγές μειώθηκαν λιγότερο (-13,4% σε τρέχουσες τιμές και -3,8% σε σταθερές) από τις εισαγωγές (-16,7% σε τρέχουσες τιμές και     -12.6% σε σταθερές). Οι μεταβολές αυτές αντανακλούν κυρίως τις μεταβολές των εξαγωγών και εισαγωγών καυσίμων. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε λόγω της επιδείνωσης στα ισοζύγια μεταφορών (κυρίως θαλάσσιων) και ταξιδιωτικών υπηρεσιών, ενώ το ισοζύγιο λοιπών υπηρεσιών βελτιώθηκε.

Η βελτίωση του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών εισπράξεων από τόκους, μερίσματα και κέρδη, αλλά και από τα λοιπά πρωτογενή εισοδήματα. Η καταγραφή πλεονάσματος έναντι ελλείμματος στο ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων οφείλεται στη βελτίωση των ισοζυγίων όλων των επιμέρους τομέων.

Στο τέλος Ιανουαρίου του 2021, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 9,7 δισ. ευρώ, έναντι 7,6 δισ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου του 2020.

 

διαβάστε ακόμα

Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη