Eurostat: Μειωμένες οι διανυκτερεύσεις στα καταλύματα της Ελλάδας το 2019

24-01-20 | ΜΕΛΕΤΕΣ / ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Στα 119,4 εκατ. διανυκτερεύσεις «κλείδωσε» η περασμένη χρονιά για τα τουριστικά καταλύματα της Ελλάδας (ξενοδοχεία, δωμάτια, εξοχικές κατοικίες, χόστελ, κάμπινγκ), παρουσιάζοντας μείωση κατά 3% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2018, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποιεί η Eurostat. Η χώρα μας, μαζί με τη Μάλτα ήταν οι μοναδικές χώρες στις οποίες καταγράφηκε μείωση διανυκτερεύσεων.

Από τις διανυκτερεύσεις αυτές, το 83% οφείλεται σε διεθνείς επισκέπτες, δηλαδή 99,6 εκατ. με τα υπόλοιπα 19,7 εκατ. να αντιπροσωπεύουν διανυκτερεύσεις Ελλήνων ταξιδιωτών. Σε σύγκριση με το 2018, τη μεγαλύτερη μείωση παρουσίασαν οι διανυκτερεύσεις Ελλήνων (-3,7%) έναντι μείωσης 2,9% μη κατοίκων. Επιπλέον, η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις 5 χώρες της ΕΕ (Μάλτα, Κύπρος, Κροατία, Λουξεμβούργο) με τη μεγαλύτερη αναλογία διανυκτερεύσεων από διεθνείς ταξιδιώτες έναντι των κατοίκων της χώρας. 

Βάσει των πρώτων εκτιμήσεων για τον υπολογισμό διανυκτερεύσεων που αφορούν ταξίδια αναψυχής ή επαγγελματικά, όπως αποτυπώνονται σε άρθρο της Eurostat, οι διανυκτερεύσεις στα τουριστικά καταλύματα της ΕΕ το 2019 ξεπέρασαν τα 3,2 δισ. παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση 2,4%.

Το 2019, η Ισπανία (469 εκατ. διανυκτερεύσεις, +0,5% έναντι του 2018) διατήρησε την πρώτη θέση και ακολούθησε η Γαλλία (446 εκατ., +0,8%), η Γερμανία (436 εκατ., +4%), η Ιταλία (433 εκατ., +0,9%) και το Ην. Βασίλειο (375 εκατ., 5,7%).

Η μεγαλύτερη αύξηση διανυκτερεύσεων παρουσιάζεται στη Σλοβακία (+12,6%) τη Λιθουανία (+10%) και την Ολλανδία (+6,8%). Ακολουθούν το Ην. Βασίλειο (+5,7%) και η Ρουμανία (+5,6%).

Από το 2009, καταγράφεται σταθερή αύξηση διανυκτερεύσεων στα καταλύματα εντός ΕΕ, που οφείλεται κυρίως σε επισκέπτες, μη κατοίκους των χωρών κάθε χώρας.

Σε επίπεδο ΕΕ, οι διανυκτερεύσεις κατοίκων παρουσίασαν την ίδια αύξηση με εκείνες μη κατοίκων (από 2,4% για κάθε περίπτωση). 

Ο αριθμός διανυκτερεύσεων από μη  κατοίκους σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση στο Ην. Βασίλειο (+19,2%), στην Ολλανδία (+19,2%) και στη Λιθουανία (+10%).

διαβάστε ακόμα

«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ